Comunitat Valenciana

Associacions de familiars d'afusellats de Paterna s'uneixen en una federació per a accelerar les exhumacions

  • VALÈNCIA, 6 (EUROPA PRESS)
CORR.- Associacions de familiars d'afusellats de Paterna s'unixen en una federac
CORR.- Associacions de familiars d'afusellats de Paterna s'unixen en una federac
EUROPA PRESS
CORR.- Associacions de familiars d'afusellats de Paterna s'unixen en una federac

Membres de diverses agrupacions de familiars d'afusellats durant la Guerra Civil i el franquisme a Paterna (València) s'han constituït com a federació d'associacions amb tal d'accelerar les exhumacions ja que la majoria dels parents o els fills de les víctimes tenen entre 80 i 90 anys, per la qual cosa "no poden esperar cinc més" per a dur a terme aquests treballs.

D'aquesta forma, pretenen "donar-los dignitat" i que la Justícia arribe als vius, "als qui els van conéixer i es van asseure en els seus genolls" posat que "l'única il·lusió que tenen és poder portar-se els cossos i enterrar dignament als seus pares". La iniciativa "no només concerneix les 25 fosses de Paterna, sinó les més de 400 que hi ha a la Comunitat Valenciana".

Així ho han explicat aquest dimecres en atenció als mitjans la presidenta de la nova federació, Amparo Belmonte, i el coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica, Matías Alonso.Amb el nom de Plataforma d'Agrupacions de Familiars de Víctimes del Franquisme del Cementeri de Paterna, els seus promotors han presentat aquest dimecres en la Conselleria de Justícia la seua sol·licitud d'inscripció per a la federació amb la finalitat de "fer un pas més per a conjuminar esforços" i establir-se com "una cara visible davant l'administració", segons explica la seua presidenta.

"Entre els familiars hi ha persones joves, però hi ha altres que pot ser que ja no vegen acabar el 2019. L'angoixa per al grup és eixa, que la justícia s'ha de fer al viu, als qui els van conéixer i es van asseure en els seus genolls. És molt amarg cada vegada que t'assabentes que van desapareixent unes o persones", relata Matías Alonso.

Només a Paterna s'ha xifrat en 2.238 víctimes, per la qual cosa segons Alonso, "en teoria" la iniciativa afectaria "més de 2.000 famílies", que espera que "en la pràctica se'n vagen agrupant sense distinció d'ideologies ni d'idees", ja que insisteix que "l'únic objectiu, per damunt d'altres visions polítiques, és acabar bé els processos d'exhumació que es van iniciar i els que estan per iniciar".

"Portem diversos anys treballant junts amb la forma de crear una associació per cada fossa. D'aquesta manera, l'administració ens ha tractat com si forem illes i entre nosaltres ens ajudàvem", explica Belmonte, qui recorda que "ni la Generalitat ni l'Estat" els ha donat cap ajuda fins ara, però que estan "molt agraïts" a les subvencions de la Diputació de València.

Alonso ha insistit que les exhumacions "requereixen inversions molt fortes i això concerneix directament els poders de l'Estat". En aquesta línia, demanen "que desaparega la litúrgia d'anar demanant subvencions" i ha assenyalat que, malgrat que les primeres exhumacions es van realitzar gràcies a aquest mecanisme, "allò que falta per fer l'hauria d'assumir la pròpia Generalitat o l'Estat".

El coordinador del GPRMH ha recordat que, solament a Paterna "hi ha 2.238 víctimes" i 25 fosses identificades, de les quals "deu estan en procés d'exhumació". Algunes com la 126 o la 114 calculen que contenen fins a 250 o 196 assassinats respectivament.

A preguntes sobre l'anunci de la setmana passada de la Diputació que no es donarien subvencions per a obrir noves fosses, però sí per a les començades, Belmonte ha expressat que "hi havia una preocupació perquè res es quedara a mig fer" mentre que Alonso ha insistit que no poden "assumir tranquils que no s'inicien més exhumacions durant tot el 2019 i part del 2020" i s'ha preguntat "què passa amb aquelles que no han iniciat una petició formalment perquè no hi ha convocatòries".

El coordinador del grup també ha valorat positivament l'anunci del Ministeri de Justícia per a crear un "cens de víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme" i ha assenyalat que "per a poder fer justícia a aquests familiars hem de saber on estan les víctimes i qui són. Fins ara, a Espanya ningú s'ha preocupat d'acabar eixe cens".

Alonso també ha recordat que a la Comunitat Valenciana eixa tasca "està quasi feta gràcies a Vicent Gavarda, que en els 80 va fer el primer cens de les víctimes tant d'un costat com d'un altre", i assenyala que des de l'associació no han "conegut noves víctimes que no estigueren contemplades".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento