Comunitat Valenciana

La pediatria valenciana, saturada amb 40 xiquets al dia

  • Atribueixen la situació a la falta de relleus i a “certa falta d'educació sanitària en la societat”.
Médico, medicina, sanidad
Médico, medicina, sanidad
ARCHIVO
Médico, medicina, sanidad

La Societat Valenciana de Pediatria (SVP) ha tornat a denunciar el dèficit d'especialistes d'Atenció Primària que pateixen, “agreujat” en els últims anys, així com la saturació en consultes, infermeries i serveis d'urgència, amb més de 40 xiquets atesos al dia.

De fet, segons va assegurar aquest dimarts l'entitat, ja existeix una petició en la plataforma Change.org que exigeix “noves mesures” per a posar remei a aquesta situació. Concretament denuncien que atendre 40 menors al dia està “molt per damunt de les xifres recomanades per les societats científiques, situades en les 25 visites màximes per pediatra”.

Aquesta saturació es deu, segons ells, “a la falta de substitucions dels professionals sanitaris davant l'absència justificada i prevista d'un company i a l'excessiu nombre d'atencions diàries realitzat en les consultes, moltes vegades motivat per un inadequat ús de l'assistència sanitària per part de les famílies”, ja que existeix “certa falta d'educació sanitària en la societat actual”.

Un altre dels motius que apunten és que, a causa de com estan organitzades les urgències en la Comunitat Valenciana, molts pediatres d'Atenció Primària atenen aquests serveis en comptes dels xiquets. A més, adverteixen que en els pròxims anys la situació s'agreujarà per les jubilacions de molts professionals i per les condicions laborals poc atractives.

Per a millorar la situació, a més de la petició en internet, el col·lectiu ha traslladat a la Conselleria de Sanitat un llistat de propostes de canvi.

Entre les seues reclamacions estan l'augment de les places de MIR (metge intern resident) en l'especialitat de pediatria; la compatibilització d'horaris dels professionals; l'assignació d'un temps específic (dins de la jornada laboral) per a activitats formatives i d'investigació; o la centralització dels serveis de pediatria de pobles distants o de places que atenguen diverses localitats xicotetes.

De moment, l'administració autonòmica ha anunciat més de 300 places per a Atenció Primària en llocs com a pediatres, entre altres.

Les zones rurals, més perjudicades 

La doctora Eva Suárez, vocal de la junta directiva de la SVP per Castelló, alerta que aquesta situació “es veu agreujada més encara en les zones rurals, on els pediatres només poden passar consulta uns pocs dies a la setmana i durant unes hores”.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento