Comunitat Valenciana

Puig defèn que l'avançament reforça l'autogovern i que la discrepància "forma part de la diversitat"

  • El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defès aquest dimarts la convocatòria d'eleccions autonòmiques anticipades a la Comunitat Valenciana per al 28 d'abril perquè "reforça l'autogovern" i "dona una visibilitat gran" a la via valenciana davant dels "vents de recentralització" i ha assenyalat, davant les crítiques de Compromís, que "la discrepància forma part d'un govern de la diversitat".
Puig defèn que l'avançament electoral
Puig defèn que l'avançament electoral
EUROPA PRESS
Puig defèn que l'avançament electoral

Puig, en un entrevista a la cadena Ser arreplegada per Europa Press, ha assenyalat sobre aquest tema que des de Compromís també s'ha reconegut que el Govern del Botànic ha sigut "una història d'èxit", per la qual cosa "no hi ha cap motiu de fons" perquè s'òbriga "una nova etapa d'aquest govern que tindrà nous accents" que marquen els electors.

"L'avançament electoral, aplicar aquesta clàusula d'avançament, ens permet reforçar i consolidar l'autogovern. Nosaltres tenim la via valenciana, que és una via constitucionalistes però profundament autonomista i ara que bufen vents de recentralització quan no d'aniquilació de l'estat de les autonomies és moment de plantejar un tercer espai, un espai diferent d'aprofundiment de l'autonomisme", ha recalcat.

Així mateix, ha ressaltat que es tracta de la primera vegada que la Comunitat Valenciana avança les eleccions autonòmiques i en fer-les coincidir amb les generals és "una data apropiada per a la mobilització" perquè "quanta més gent vota millor per a la democràcia". No obstant açò, ha assenyalat: "Entenc i respecte totes les decisions perquè no hi ha doctrina única".

Puig ha recalcat que era "important donar aquest pas" i evidenciar que la Comunitat Valenciana "no és el Llevant feliç" per "la falta de finançament" i "el deute que ha generat".

A més, ha insistit que en haver-hi un superdiumenge electoral dona a la Comunitat Valenciana "una visibilitat molt gran" amb "un espai propi" en el debat nacional i en el debat autonòmic, encara que ha admès que tant en aquesta cita electoral com en les municipals i europees "se'n va a deixar de parlar del mateix" perquè hi ha "una contaminació dels grans temes territorials que va a envair tot".

RESULTATS PER AL PSPV

Amb tot, ha assenyalat que "no hi ha res escrit" i que les enquestes sempre són "volàtils" pel que no sap si els resultats per al PSPV amb aquest superdiumenge electoral serà "millor o pitjor" però "si que hi haurà més participació", la qual cosa és "bona per a la democràcia".

Així mateix, ha assenyalat que la coincidència amb el projecte territorial de Pedro Sánchez és "compartit". Respecte a la situació de Catalunya, ha recalcat que "el que no es pot és esquivar els problemes" i en eixe sentit ha comentat: "sabem que s'ha intentat arribar a acords però la via de la llei i diàleg és l'única possible".

Per contra, ha criticat als qui defenen l'aplicació d'un 155 permanent perquè a més de "falta d'intel·ligència, és una falta a la Constitució" igual que "els que diuen que cal acabar amb les autonomies, que estan tan fora de la legalitat com els independentistes".

Puig ha descartat tindre una obsessió diferenciadora, com li ha qüestionat, sinó que ha argumentat que "la diferenciació i millora van units" perquè "si aconseguim més finançament" la Comunitat "aportarà més a Espanya i anirà millor". "Espanya és diversa, plural i té un projecte comú que admet les singularitats, les singularitats territorials però la igualtat entre persones", ha assenyalat.

Puig, preguntat per si va a governar per decret, ha replicat que "ho farà d'acord amb la legislació actual" per a "intentar acabar qüestions pendents dins del marc legal" i en eixe sentit ha recordat que el Govern està en funcions a partir del dia de les eleccions i "fins aleshores té tota la legitimitat".

Finalment, ha criticat les acusacions de "dopatge" de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, quan el seu partit "ha anat dopat fins a la sacietat com ha dit tots els tribunals" a les eleccions. "No ha sigut la seua manifestació més encertada", ha postil·lat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento