Comunitat Valenciana

Puig dissol Les Corts i avança les eleccions autonòmiques valencianes al 28A per a coincidir amb les generals

  • Serà la primera vegada que els comicis de la Comunitat Valenciana isquen del calendari comú.
  • La decisió ha enfrontat al cap del Consell amb la vicepresidenta Oltra, partidària de mantindre-les el 26M.
  • Oltra considera que no concorren raons polítiques per les quals normalment s'avancen unes eleccions.
El Gobierno valenciano se ha reunido en el Palau de la Generalitat convocado de urgencia por el president, Ximo Puig (i).
El Gobierno valenciano se ha reunido en el Palau de la Generalitat convocado de urgencia por el president, Ximo Puig (i).
EFE/Manuel Bruque
El Gobierno valenciano se ha reunido en el Palau de la Generalitat convocado de urgencia por el president, Ximo Puig (i).

Es va revelar el misteri. El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, ha anunciat finalment l'avançament de les eleccions autonòmiques en un mes per a fer-les coincidir amb les eleccions generals del 28 d'abril convocades pel president del Govern, Pedro Sánchez.

Així ho ha anunciat Puig en una declaració institucional després de presidir un ple extraordinari del Consell que abordara la mesura, condició necessària per a l'avançament. En la reunió, els cinc membres de Compromís han comunicat el seu rebuig a l'avançament electoral, enfront de la postura favorable dels cinc consellers socialistes (inclòs Puig), la qual cosa evidencia una fractura en el Govern de coalició just abans dels comicis.

D'aquesta manera, serà la primera vegada en la història en què les eleccions valencianes ixen del calendari general, en virtut de la capacitat de dissoldre Les Corts que té el cap del Consell des de l'anterior reforma de l'Estatut d’Autonomia.

Puig ha apel·lat en la seua intervenció d'aquesta vesprada a la consecució de la "autonomia plena" i "de primera", a l'autogovern de la Comunitat Valenciana i als assoliments que, en la seua opinió, ha aconseguit el Consell durant els últims quatre anys. "Ara, el calendari electoral propi ens col·loca en l'espai que volem", ha afegit com a justificació de l'avançament electoral, que ha anunciat formalment.

El cap del Consell ha esmentat també el "problema valencià" de l’infrafinançament i la infrainversió, que en la seua opinió ha de ser visibilitzat en el conjunt de la política espanyola i, per això, ha dit ha "utilitzat l'eina" que li brinda l'Estatut "pensant en les pròximes generacions".

Crec que l'avançament electoral resulta "especialment oportú" en l'actual context enfront de "partits radicalitzats" per a "projectar els valors propis del diàleg, de l'honestedat i de l'eficàcia" respecte a la resta d'Espanya. Ha qualificat de "més que digne" el balanç de la legislatura que ara acaba en el pla econòmic i social, amb l'ocupació com la major preocupació.

En la seua intervenció, en la qual ha alternat el valencià i el castellà, Puig també ha mostrat el seu "màxim agraïment a la vicepresidenta del Consell i a la resta de membres" de l'Executiu pel que ha qualificat com una acció "valenta, honesta i eficaç, gestionant eficaçment la diversitat".

"La nostra proposta és una Espanya valenciana", ha afegit, al mateix temps que ha al·ludit al "rescat" de persones i a la millora respecte a 2015. "No podem mirar al passat del qual eixim fugint", ha manifestat.

Dia intens de reunions i consultes

Puig ha citat aquest matí a la vicepresidenta, Mónica Oltra, en el Palau de la Generalitat. En una breu trobada, el president de l'Executiu valencià ha traslladat a la seua número dos que seria la primera a conéixer la seua decisió final, segons ha explicat la mateixa Oltra.

La possibilitat de l'avançament electoral ha sigut una constant durant l'etapa final de la legislatura, ja que suposa traure del calendari comú amb altres autonomies la cita valenciana amb les urnes i, en teoria, enfocar el debat públic cap als interessos d'aquesta comunitat.

No obstant això, després del mal resultat electoral del PSOE el 2D fruit de l'avanç electoral a Andalusia, el debat va quedar resolt. Dos mesos després, un altre avançament, en aquest cas de les eleccions generals per part de Sánchez, va fer dubtar de nou a Puig.

Finalment, s'han imposat les tesis de destacats dirigents del PSPV-PSOE sobre la conveniència d'aprofitar la major mobilització de l'esquerra en els comicis estatals en la Comunitat Valenciana (que en teoria podria beneficiar als socialistes valencians, segons les enquestes) per a reeditar l’Acord del Botànic que ha permés al PSPV i a Compromís governar amb el suport de Podem.

Oltra reivindica les decisions per unanimitat

La vicepresidenta del Consell i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, ha criticat durament l'avançament electoral. En una compareixença amb els consellers de la seua coalició que ha evidenciat gràficament la fractura en el Govern autonòmic, ha dit que quan el Consell ha pres una decisió en favor del poble valencià "l'ha fet per unanimitat".

"Els cinc consellers que estem ací ens quedem amb els 5.746 acords adoptats per unanimitat, i això és el Botànic", ha afirmat. "Sóc una persona lleial, i entenc que si des del 15 de febrer no hi havia hagut una consigna de canvi d'opinió, continua intacta", ha afegit en referència a la tesi que no hi havia raons polítiques per a l'avançament electoral.

"Considerem que això no singularitza les eleccions valencianes", ha manifestat sobre els arguments oferits per Ximo Puig.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento