"Votar intermediaris com CiU y ERC pot fer president a Rajoy"

  • Entrevista a Carme Chacón, candidata del PSC por Barcelona en las elecciones generales.
  • Pensa que s'ha de passar factura al PP amb vots per la seva estratègia contra l'Estatut.

Quina és la perspectiva electoral que es marca el PSC?

Estem molt satisfets pel debat. Amb un president que va tornar a defensar Catalunya, el sistema d'immersió lingüística (que ha estat un autèntic èxit per la cohesió social), l'Estatut i el derogament del Pla Hidrològic Nacional (PHN), que avui s'ha demostrat que hauria estat un gran error.Davant, un Rajoy dient-li que és massa amic de Catalunya, tractava de tombar Zapatero atacant Catalunya, criticant el sistema d'immersió lingüística, advocant el retorn del PHN. Al mateix temps, sabem que per al 9-M, el comptador polític està a zero per tothom, però un escó més o menys de PSC pot significar que Rodríguez Zapatero o Mariano Rajoy són presidents.El PP busca la no participació de Catalunya a les eleccions. El catalans els hem de tornar el PHN, l'oposició a l'Estatut i a la llengua... Els catalans els ho hem de tornar al PP amb alta participació i amb vots per fer ZP president.

Hem de tornar amb vots l'oposició del PP a l'Estatut
Les enquestes publicades donen majoria, en alguns casos propera a l'absoluta. Amb quines perspectives es treballa a Catalunya i Espanya?

Les enquestes no saben quanta gent es quedarà a casa. Com més baixa és la participació, millors són els resultats per la dreta. I a l'inrevés. A l'Elorriaga se li ha escapat quina és l'estratègia. Una alta participació pot ser decisiva per fer ZP president, i no Rajoy. L'estratègia del PP ha estat criticar Catalunya per guanyar vots a la resta d'Espanya. Un sol vot decideix qui és president.

Vol mullar-se, amb resultats?

Una porra?

Fins a quin punt creuen que s'acabaran complint les enquestes?

En les últimes comtesses, les enquestes no han encertat massa. No és fàcil saber qui es queda a casa. I com l'estratègia del PP és sembrar dubtes amb l'economia... La resposta a aquest PP radical, centralista i fortament anticatalà és omplir les urnes de vots.

Zapatero no vol ministres que no siguin del PSOE
Veu possible que el PP guanyi les eleccions?

El 9 de març el president del Govern es pot dir Mariano Rajoy o José Luis Rodríguez Zapatero. I l'immens futur que té Catalunya depèn de la poca participació.

Quan parlem de la Catalunya optimista [al lema d'algunes pancartes electorals del PSC], donem per descomptat que hi ha una Catalunya emprenyada pel caos de Rodalies, el retard de l'AVE, l'apagada del juliol...

Hi ha una Catalunya que tota la vida ha estat capaç de superar les dificultats i de saber que demà pot ser un millor dia per al teu país. Només qui sap que demà li pot anar millor és capaç de treballar avui per aquesta millora. El PSC som aquest partit que hem treballat per l'Estatut, sabem que comporta 34.500 milions d'euros, que són la compensació de tota l'asfíxia econòmica que ha deteriorat ha les infraestructures catalanes, que vam patir durant els anys el PP. I que l'únic fre seria el retorn del PP. I a més, hem tingut mala sort amb aquest PP. Ha anunciat tres retallades: l'Agència Tributària, els 34.500 milions euros i la fi del sistema d'immersió lingüística i el retorn del transvasament de l'Ebre. Només hi pot posar fre la victòria del PP.

El 9-M va de si és presidente Zapatero o Rajoy
Recórrer a Felipe González en el míting d'avui al Sant Jordi per mobilitzar l'electorat no és tornar una mica al passat?

No, no. González acaba de ser designat president del consell de savis per dissenyar la nova Europa, és reconegut internacionalment. És una força viva del socialisme que ha tingut molt important a Catalunya, que volen ajudar-nos, n'estem feliços, i sobretot de retornar al Sant Jordi, que fa anys que no anàvem.

Hi haurà alguna promesa especial de Zapatero al Sant Jordi? Les passades eleccions va prometre donar suport a l'Estatut aprovat al Parlament català.

Tenim Estatut. Mai un president ha fet tant per Catalunya en tan poc temps. Estatut, 34.500 milions d'euros, Castell de Montjuïc, Carta de Barcelona, domini .cat, la Generalitat asseguda als consells de la UE, el retorn dels papers de Salamanca... Mai en una legislatura Catalunya ha anat tant endavant. Al debat, ZP va refermar el seu compromís amb Catalunya, fins i tot amb el cost polític que té amb un PP que usa Catalunya.

Hi ha una Catalunya capaç de superar dificultats (Referint-se al caos de Rodalies)

Però l'apagada o els problemes de Rodalies, no creuen que els pugui afectar de cap manera?

La gent té clar que el deteriorament té a veure amb la falta de finançament, i això no és culpa de Zapatero. La suma de les inversions dels quatre anys del Majestic és menor (PP, CiU) que un any, només un any de Pressupostos del Govern Zapatero. Però a partir d'ara tindrà els ingressos que li corresponguin pel seu pes econòmic, 18,8% PIB, i una bona part a la xarxa viària i a Rodalies: intercanviadors nous, sis noves estacions i cent quilòmetres de millora de les vies existents, de 70 noves vies. És una aposta per actualitzar-la al segle XXI.

Anava a preguntar què tal la relació amb la discutida ministra Magdalena Álvarez...

Bueno, tenim cadascuna el nostre caràcter i som molt diferents. Però bé.

Ho dic perquè fins i tot el Parlament de Catalunya va demanar-ne la destitució.

Jo el que no acceptaré mai és que un Parlament aliè al meu demani la reprovació d'un conseller, quan tothom té clar qui posa i qui treu ministres. Els catalans no volem que parlaments aliens ens diguin què hem de fer.

A CiU i ERC no els va d'un escó. Al PSC, sí. Lluitem per un diferencial amb el PP
S'ha avançat en politiques socials, segons reconeixen els partits que els han donat suport, però hi ha dos fronts, segons les crítiques que s'han fet. Un, que no s'ha fet comunicació, i dos, que no s'han acabat de desplegar amb diners la llei de Dependència i que els ajuts per a l'Habitatge, el seu ministeri, en el cas català, només hi ha dos joves beneficiats.

Començo per l'última. El 2008 serà l'any de l'emancipació dels joves a Catalunya. Les comunitats tenien fins a dos mesos per comunicar al ministeri les sollicituds formals rebudes, quantes aprovades i quantes en contra. Fins llavors, s'estaven posant el sistema. A dia d'avui ja s'han començat a cobrar els 210 euros, que no és un ajut, és la possibilitat sagrada de molts joves de posar en marxa un projecte de vida. I de la llei de Dependència, parlem d'un quart pilar de l'Estat del Benestar que porta 1.200 milions d'euros als PGE (Pressupostos Generals de l'Estat), que no és fàcil de posar en marxa. Però afortunadament li costarà molt a la dreta derogar aquest quart pilar. Hi ha hagut avenços tan importants, que la dreta el que pot fer és minorar-los o boicotejar-los com passa a Madrid, però són drets nous de ciutadania que costen d'eliminar. No és fàcil de posar en marxa. Ara el volem consolidar, que és el que fan els pressupostos de José Luis Rodríguez Zapatero.

Què creu que no ha fet bé Zapatero?

Un esforç més important per transmetre a la societat el salt que hem fet en drets individuals i socials. No era fàcil perquè el PP ha usat el terrorisme, l'11-M, l'Estatut, i ha dit frases tan grosses que mediàticament s'ho emportaven tot. Si alguna cosa em recrimino és que hauríem d'haver fet un esforç mediàtic més important. Hem dedicat molt de legislatura a parlar del que el PP ha volgut parlar: que ETA tutelava l'Estatut de Catalunya... Són aquestes frases que obren diari.

Però si parlem de contingut, i no tant de formes...

Que la llei de Memòria Històrica anés més enllà. Però quan consensues lleis, has de cedir. Comprenc que el consens és un actiu.

El 2008 será l'any de l'emancipació dels joves
L'economia ha centrat la campanya. El Govern ha passat de dir que no hi ha crisi a reconèixer que n'hi ha amb les propostes de rebaixes fiscals. N'hi ha o no?

Vivim un moment de desacceleració per a la qual estem preparats. El vicepresident Solbes, quan fa la previsió, d'augment del creixement, està clavant bàsicament les xifres. Venim de créixer al 3%, per damunt de la UE, els EUA i el Japó. A més de garantir que el creixement es traduís en més ocupació i prestacions socials, Solbes ha estalviat, amb un superàvit del 2,3%, que és una guardiola per a moments com aquest. El dia 1 de juliol es començaran a rebre els 400 euros els assalariats, autònoms i pensionistes per compensar la pujada de les hipoteques, per compensar la pujada dels preus i s'injecta liquiditat en l'economia. Segona cosa: els llocs de treball que es poden destruir, una cosa prevista perquè no volíem model de creixement econòmic basat en el totxo i l'especulació, que ens va deixar el PP, sinó en el xip i l'investigació. Aquest model podria suposar un creixement de l'atur, tot i que seguim en l'atur més baix en la nostra història. Què fem? Doblem l'obra civil, rehabilitem habitatge i construïm habitatge protegit. Formem els treballadors a l'atur de la construcció perquè puguin treballar en altres serveis. Estàvem preparats per viure un moment com aquest.

Quants anys més de Govern ZP fan falta a Catalunya perquè es facin els canvis que proposen?

Aquests quatre anys que vénen són bàsics. ZP mereix quatre anys més de Govern. Catalunya mereix quatre anys més de progrés, amic de Catalunya. Seurem les bases del nou desplegament estatutari. Pactarem el nou mapa d'infraestructures, que és la plasmació dels 34.500 milions d'euros i l'augment de serveis bàsic per a un país de 8 milions d'habitants, que són educació i sanitat.

Parlem del 10-M, el dia següent. El PSC descarta un grup parlamentari propi?

Quan pensi que el PSC defensarà millor Catalunya que ho fa ara, llavors demanaré grup parlamentari propi. Decidir sobre 21 m'és molt fàcil, però amb 21 no trec endavant la derogació del PHN. La feina del PSC és influir sobre la majoria parlamentària que poden treure endavant coses. Votar a favor de la derogació del PHN era fàcil, el que era difícil és que ho fessin els diputats socialistes d'Almeria, Múrcia i la Comunitat Valenciana.

José Bono és el millor president del Congrés?

És absurd parlar de la segona volta quan ens estem jugant l'eliminatòria. La cosa no va de si Bono és president del congrés o si Duran és ministre de Rajoy o Zapatero. La cosa va de si el dia 9 es president es diu Zapatero o Rajoy.

ERC, IU i CiU estan dient quins serien les seves exigències per pactar amb el PSOE. Fins on cediran?

El vot dels intermediaris que no ho tenen clar o que posen altíssimes condicions per donar el vot a Zapatero pot fer president Rajoy. Això és el primer que han de saber. A ERC no li anirà d'un escó. A Iniciativa no li anirà d'un escó. A CiU no li anirà d'un escó. Però al PSC sí que li va de un escó que el president del Govern es digui Mariano Rajoy o José Luis Rodríguez Zapatero, perquè nosaltres estem lluitant contra un diferencial d'escons amb el PP. Zapatero només presidirà Espanya si té més vots i amb les mateixes condicions que ho ha fet: arribant a acords amb tot els grups parlamentaris. No ha estat possible amb el PP perquè s'ha autoexclòs, però des de CiU fins a l'últim diputat, inclòs José Antonio Labordeta, a qui jo personalment enyoraré, hem estat capaços d'arribar a acord. ZP ho pensa per tarannà.

Es veu vostè com a ministra de l'Habitatge de nou?

Porto sis mesos. És una decisió del president. Si em necessita, hi seguiré. Si no, continuaré treballant per Catalunya.

Podria haver ministres que no fossin del PSOE?

Zapatero ha deixat clar que no en té intenció. No hi creu.

Ho dic pel cas de Duran i Lleida (CiU)...

Duran abans haurà de consensuar el seu futur dins de la seva formació política.

Seria la primera ministra que s'agafa la baixa per maternitat?

Els polítics no tenim dret a baixa maternal. Els diputats, ni el dia que la diputada es posa de part, tenim dret a una baixa. Aquell dia ningú vota per nosaltres. Per això volem canviar aquesta dreta rància i radical del PP, volem reformar el reglament del Congrés per permetre la substitució d'un vot en casos com aquest o tractament de quimioteràpia.

I parlar en català al Congrés?

De moment fem l'avanç al Senat, i els drets lingüístics són territorials, no personals. Volem que s'usi el català. Però la feina està al Senat. Per primer cop s'ha fet una comissió sencera en euskera, en gallec o en català.

Quina seria la diferència per Catalunya que el president sigui Zapatero o Rajoy?

Es juga el desplegament ple de l'Estatut, el fer un mapa de serveis públics i d'inversions amb els 34.500 milions, la derogació definitiva del transvasament de l'Ebre i quatre anys més d'eixamplament de drets civils i socials, una bona gestió de l'economia que es tradueixi en creixement de l'ocupació i de l'estat del Benestar. Després d'aquesta posició anticatalana del PP, crec que Espanya s'hi juga molt el 9 de març, però Catalunya molt més.

GAIREBÉ PERSONAL

Quin llibre està llegint?

Habíamos ganado la guerra, d'Esther Tusquets

Què no es perd a la tele?

Shark, a la Sexta

Passa temps amb la seva família?

Menys del que voldria.

Qui tipus de música escolta?

Música de cantautor sobretot.

Fa molt que no va al cinema?

No. M'agrada molt. El dia de reflexió tinc previst anar a veure No es país para viejos.

Quant dorm?

Poquetes: amb sort, set hores.

Condueix habitualment?

Sí. Des que sóc ministra, m'obliguen a anar amb escorta... però m'agrada molt.

Cuina?

M'agradaria cuinar més de que ho faig. Afortunadament, tinc el meu home que ho fa fantàsticament bé. Després em deixa la cuina feta pols, però bé. Faig amanides innovadores

Idiomes?

Anglès, francès, català, castellà. Depèn de quin tipus de negociació, un traductor per no perdre'm una hipoteca.

Té hipoteca?

I tant. I si m'ho preguntes d'aquí a vint anys et diria que sí. A 25 anys.

Va a missa?

(Fa que no amb el cap.)

Mostrar comentarios

Códigos Descuento