Comunitat Valenciana

Els partits reaccionen a l'obertura del juí per l'accident del metro

Concentració Associació Víctimes del Metre 3 de Julio
Concentració Associació Víctimes del Metre 3 de Julio
EUROPA PRESS - Archivo
Concentració Associació Víctimes del Metre 3 de Julio

El PP ha assegurat aquest dimecres que sempre respecta les decisions judicials i, per tant, també la de l'obertura de juí oral per l'accident de metro del 3 de juliol de 2006, mentre que la resta de grups -PSPV, Compromís, Podem i Ciudadanos- han celebrat aquest pas, encara que arribe 13 anys després, i esperen que es dirimisquen així les responsabilitats penals entorn del sinistre.

Així ho han indicat després que la jutgessa del Jutjat d'Instrucció número 21 de València haja dictat l'obertura de juí oral contra huit ex alts càrrecs de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) per l'accident registrat el 3 de juliol de 2006 en la Línia 1 de Metrovalencia, que va costar la vida a 43 persones i va provocar ferides a altres 47.

El diputat del PP Alfredo Castelló ha assenyalat que estan "on sempre, en el respecte a les decisions judicials" i respecten aquesta obertura de juí oral igual que van respectar "qualsevol dels arxius que va fer la instructora". En aquest punt, ha subratllat que la jutgessa Nieves Molina ha fet "una molt brillant instrucció" i "no s'han pogut practicar més proves, cridar més testimonis o demanar documentació".

"Veurem com acaba, quan hi haja una sentència ferma el PP farà valoracions", ha dit, per a apel·lar al respecte a la presumpció d'innocència. Sobre el paper de l'anterior Consell 'popular' en aquest cas, ha indicat que "hi ha un principi de confiança de l'administració en els seus propis actes" i tenia "l'obligació de defendre els actes realitzats" entenent sempre que els treballadors de FGV van actuar conforme a la llei i sense cometre "cap tipus d'irregularitat". "Per a això està la justícia, una instrucció enorme del 21, procelosa, veient tots els detalls", ha agregat.

Així mateix, ha assenyalat que la comissió d'investigació en Les Corts que aquesta legislatura ha abordat aquest sinistre va ser "un desastre, una farsa" i perseguia "un objectiu polític, no albirar la veritat".

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha començat felicitant l'Associació de Víctimes del Metro (AVM3J) per la seua "obstinació i el seu treball continuat" i ha recordat que ell mateix va ser el seu advocat durant un temps, en el qual ensopegaven "amb una barrera jurídica però que també tenia altres cantonades".

"Arriba tard", ha dit, i "no haguera sigut possible sense la batalla jurídica i social" de l'associació, que va guanyar primer "omplint la plaça" i ara amb aquesta obertura de juí oral. "Aquest és el reconeixement de la justícia que es pot fer justícia, que passe el que haja de passar però per a ells és una gran satisfacció", ha assenyalat Mata.

El socialista no ha volgut valorar l'actuació de la instructora, que "ha acabat el seu treball i ha fet el que creia que havia de fer", i ha ressaltat la independència judicial. "Les responsabilitats polítiques estan clares, ja veurem si hi ha penals", ha incidit, al mateix temps que ha asseverat que l'informe de la comissió de Les Corts ha sigut "determinant" en deixar clar que "era previsible i evitable".

La diputada de Compromís Isaura Navarro ha celebrat que "per fi" se'n vagen a depurar les responsabilitats penals i ha recordat que en la comissió ja van veure "el mal que s'havia portat el treball judicial", que ha qualificat com "un despropòsit en la cura de les proves", com per exemple en la protecció del vagó, la prova principal, que va ser destruït "a petició de l'Advocacia de la Generalitat", o per la desaparició del llibre d'avaries.

"Desaparició de proves"

"Els reptes d'aquest procés judicial són molt grans", ha dit, perquè per "la deixadesa" de la jutgessa "hi ha hagut desaparició de proves" i ara espera que "es confesse què ha passat". Al seu juí, "és clau que la magistrada que no va anar amb compte de les proves, que des del primer moment va prejutjar, no estiga. És clau per a avançar en les responsabilitats penals". "És un repte, però tenim proves suficients de l'incompliment de la llei de prevenció de riscos laborals, hi ha treball per davant", ha conclòs.

Cristina Cabedo (Podem) ha mostrat la seua esperança en què "aquest juí servisca per a depurar les responsabilitats penals d'els qui van prendre les decisions, tant càrrecs polítics com a directius abans i després de l'accident i que per fi es faça justícia".

"Ja desmuntarem la fal·làcia que el PP va intentar instaurar que l'accident era inevitable, és una oportunitat que en l'àmbit penal es faça justícia per la dignitat del poble valencià", ha agregat.

La portaveu de Cs, Mari Carmen Sánchez, ha celebrat "per les víctimes" aquesta decisió judicial, ja que porten "molts anys reclamant justícia". "És el moment que la justícia faça el seu paper i dirimisca quals són les responsabilitats dels ex alts directius de FGV", ha indicat. Així, encara que "arriba quasi 13 anys després d'eixe accident, és una qüestió de satisfacció", ha afirmat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento