Comunitat Valenciana

Puig alerta dels cants de sirena dels qui volen acabar amb les autonomies "des de posicions anticonstitucionals"

  • MADRID, 20 (EUROPA PRESS)
Roda de premsa del president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig
Roda de premsa del president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig
Europa Press TV - Europa Press
Roda de premsa del president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assenyalat

aquest dimecres que davant dels "cants de sirena" de partits que volen "des de posicions anticonstitucionals" acabar amb l'Estat de les Autonomies, ell defèn la vigència del model i el que ha significat per a Espanya.

"Ni recentralització ni rupturisme, cal aprofundir en l'Estat Autonòmic i anar cap a un Estat el més federal possible, començant pel Senat; ha d'haver-hi igualtat entre tots els ciutadans d'Espanya i respecte a la singularitat dels territoris", ha explicat en declaracions als mitjans en els passadissos del Senat abans que passe pel Ple la reforma de l'Estatut valencià.

Sobre aquesta votació, que previsiblement aprovarà la reforma, Puig ha recordat que es tracta d'un dia "important" per a la Generalitat, i ha lamentat que en els anys de govern de Mariano Rajoy es deixaren d'invertir més de 2.500 milions d'euros a la Comunitat Valenciana. A açò ha sumat que el fet que els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) 2019 no hagen pogut ser aprovats, també ha suposat per a la regió pèrdues de 1.400 milions d'euros en inversions.

En aquest sentit, Puig ha recalcat que amb l'entrada en vigor d'aquesta reforma, després de la seua previsible aprovació, la regió podrà "alçar els dèficits i les hipoteques" en falta d'inversió en infraestructures. Així, ha informat que abans que culmine la legislatura hi haurà una reforma que significarà que els valencians "tinguen allò que els correspon". "Demanem equivalència entre la nostra població i les inversions", ha assenyalat.

"UN ESTAT 'FEDERALITZANT'"

A més, ha lamentat la "pinça" que s'ha produït entre Ciutadans, PP i els partits independentistes en el Congrés dels Diputats per a tombar els PGE, perquè, al seu juí, ha suposat pèrdues per als valencians de 1.400 milions. No obstant açò, ha celebrat que la reforma incorpore tant "la voluntat d'inversió" com que s'avance cap a un model d'"Estat realment autonòmic i 'federalitzant'". "Les inversions que el Govern faça, seran acordades amb la Generalitat, és un pas substancial cap a la cogestió i cogovernabilitat", ha afegit.

Sobre aquest punt, ha incidit que aquesta reforma contrasta amb altres corrents polítics actuals que busquen recentralitzar l'Estat o simplement trencar-ho. Segons aclareix, aquesta reforma de l'Estatut "entén el que ha sigut el gran èxit de l'Estat de les Autonomies" i aposta per avançar, i ha afegit que en eixe avanç s'ha d'aconseguir també la reforma del Senat.

Segons ha explicat Puig, una vegada que la reforma s'aprove aquesta vesprada en el Senat, tornarà a les Corts valencianes, on previsiblement s'aprovarà la setmana que vé, i després, tornarà de nou a la presidència del Senat per a la seua publicació. Així, espera que abans que es dissolguen les Corts, la reforma estiga en vigor.

La reforma es va aprovar en Les Corts valencianes fa ja quasi huit anys, al març de 2011, però per diferents circumstàncies polítiques ha estat paralitzada en el Congrés des d'aleshores. La iniciativa suposa la incorporació a l'Estatut Valencià del que en el seu moment es va anomenar 'clàusula Camps', pel nom del president de la Generalitat Valenciana que la va impulsar, Francisco Camps. Es tracta d'una nova disposició addicional perquè les inversions de l'Estat en aquesta comunitat siguen equivalents al pes demogràfic de la regió.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento