Comunitat Valenciana

Olivas nega intervenció alguna en l'adjudicació del Pla Eòlic ni haver tractat amb empreses interessades

  • VALÈNCIA, 14 (EUROPA PRESS)
José Luis Olivas.
José Luis Olivas.
BANKIA - Archivo
José Luis Olivas.

L'expresident de la Generalitat Valenciana i de Bancaixa, José Luis Olivas, investigat en el cas Erial en el qual també està imputat Eduardo Zaplana, ha negat haver tingut intervenció alguna en el procés de l'adjudicació dels parcs eòlics de la Comunitat Valenciana i assegura que "mai" va tractar eixos efectes amb les empreses que havien presentat les seues ofertes ni amb les preseleccionades que van ser adjudicatàries "ni molt menys amb els qui foren els seus accionistes".

Així ho assegura en un comunicat, remès a Europa Press, després de conéixer-se l'alçament del secret de part del sumari del cas Erial, que investiga el Jutjat d'Instrucció número 8 de València, en el qual apareix com a investigat.

Segons un informe de la Unitat Central Operativa, al que ha tingut accés Europa Press, quan Olivas era president de la Generalitat va ser quan es va emetre la resolució de la Conselleria d'Indústria en 2003 per la qual es va resoldre la convocatòria per al desenvolupament del Pla, en la qual es va seleccionar Proyectos Eólicos Valencianos per a desenvolupar tres zones.

Segons els investigadors, existeixen indicis que determinades quantitats dinerarias obtingudes per Olivas a través de la consultora Imarol van ser satisfetes per una societat pertanyent al grup Sedesa, empresa de la família Cotino, que podria correspondre al pagament d'un presumpte suborn pel tracte de favor rebut per l'adjudicació.

A més, la UCO recorda l'existència d'un procediment judicial en el qual Olivas i Vicente Cotino van ser condemnats per falsedat en document mercantil en concurs amb un delicte contra la Hisenda Pública pel pagament de la quantitat de 580.000 euros en 2008 a través d'un document que aparentava ser una factura per l'assessorament d'Imarol en la venda per Sedesa a Endesa del 25 per cent de la seua participació en Proyectos Eólicos Valencianos, quan eixe assessorament no es va realitzar en haver-ho fet una altra empresa.

Sobre aquest tema, Olivas ha emès un comunicat en el qual afirma que no va tindre "cap intervenció, directa o indirecta, en el procés d'adjudicació dels parcs eòlics de la Comunitat Valenciana, la gestió dels quals es va encomanar a la Conselleria d'Indústria" i per a açò es va constituir una Comissió integrada per dos consellers de la Generalitat i altres alts càrrecs, que van aprovar una preselecció d'empreses adjudicatàries amb data 11 de gener de 2002.

Posteriorment, el 25 de febrer de 2003, l'aleshores conseller d'Indústria i Comerç va aprovar la resolució per la qual s'adjudicava l'execució de cadascuna de les zones a les empreses que prèviament havien sigut preseleccionades.

Segons Olivas, "mai vaig tractar aquests efectes amb les empreses que havien presentat les seues ofertes, ni amb les preseleccionades que finalment van ser adjudicatàries, ni molt menys amb els qui foren els seus accionistes". Així mateix, afirma que "mai" es van dirigir a ell "aquestes empreses o accionistes, ni tercers en el seu nom, per a sol·licitar-me intervenció d'algun tipus en el procés d'adjudicació".

ENCÀRREC DE SEDESA

Amb posterioritat, entre abril i juliol de 2008, "més de cinc anys després de l'adjudicació dels parcs eòlics i, per tant, al marge de qualsevol relació lògica amb aquest esdeveniment", explica que va rebre l'encàrrec de Sedesa Inversiones per a intervenir professionalment en les gestions per a la venda de la seua participació del 25% en Proyectos Eólicos.

Eixa venda es va materialitzar i es va firmar la corresponent escriptura pública de venda el 29 de juliol de 2008. Olivas assenyala que per eixa tasca professional es va percebre el dia 1 d'agost de 2008 "els honoraris professionals acordats amb el client, els quals es van declarar i van abonar a Hisenda com a impostos".

No obstant açò, afig que, a pesar d'haver-se pagat aquests impostos, "i malgrat la declaració de múltiples testimonis, diversos pèrits i l'existència de diversos documents privats, l'Agència Tributària va iniciar un procediment d'inspecció i ulterior penal per considerar que tal servici d'intermediació i assessorament per a la venda no s'havia realitzat, considerant falsa aquesta factura".

ALTRES VIES DE RECURS

Olivas subratlla que la sentència ha sigut recorreguda davant el Tribunal Europeu de Drets Humans "i actualment, com a conseqüència d'haver aparegut noves proves actualment en anàlisis, s'estan estudiant altres vies de recurs".

En conseqüència, conclou, "cap tasca o activitat he realitzat, o pogut realitzar, en els càrrecs que he exercit en l'administració pública perquè, de forma directa o indirecta, s'influïra en l'adjudicació d'aquests parcs eòlics i "cap percepció s'ha rebut per aquests fets, bastant analitzar amb assossec les dates, càrrecs, documents, pericials i declaracions relacionades amb els fets per a així comprendre-ho".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento