Comunitat Valenciana

Cau una xarxa que venia targetes de transport fraudulentes per al comerç en la frontera amb el Marroc

  • VALÈNCIA, 11 (EUROPA PRESS)
Operació Calafate desenvolupat per la Guàrdia Civil a Melilla i València
Operació Calafate desenvolupat per la Guàrdia Civil a Melilla i València
GC/EUROPA PRESS
Operació Calafate desenvolupat per la Guàrdia Civil a Melilla i València

La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació Calafate, ha desmantellat un grup delictiu dedicat a la venda fraudulenta de targetes de transport de mercaderies. En total hi ha 77 persones investigades a les quals se'ls imputen els delictes de falsedat documental, suborn i prevaricació i quatre d'aquests presumptes autors han sigut ja detinguts a Melilla i València.

Aquesta organització delictiva, integrada per ciutadans espanyols i marroquins, propiciava l'obtenció fraudulenta de les targetes de transports de vehicles que eren utilitzades posteriorment en activitats relacionades amb el conegut com el 'comerç atípic', aquell que es realitza entre Melilla i el Marroc a través dels passos fronterers terrestres, segons ha explicat l'institut armat en un comunicat.

En ell participen tant vehicles com a "portadors", els qui transporten de forma física la mercaderia i la introdueixen en territori marroquí, emparats pel vigent règim fiscal de viatgers.

COBRAVEN ENTRE 4.000 I 5.000 EUROS PER TAXES QUE COSTEN 50 EUROS

Les investigacions es van iniciar el passat mes de maig, quan la Guàrdia Civil va constatar un desproporcionat augment del flux de mercaderies. En els últims tres anys, s'ha detectat un increment de 200 a 1.000 vehicles dedicats a aquesta activitat en el conegut Barri Xinés de Melilla.

Els investigadors van descobrir que un gran nombre de targetes de transport de mercaderies (Mercaderies Discrecional Lleuger-MDL) havien sigut expedides en la província de València i que havien sigut emeses de manera fraudulenta per un funcionari del Servici Territorial de Transports de València. La tramitació de les sol·licituds era a càrrec de dos gestories connectades entre si, una a Melilla i una altra a València.

L'organització cobrava als peticionaris entre 4.000 i 5.000 euros per unes taxes que en la realitat no superen els 50 euros.

'VEHICLES COMODÍ'

El grup utilitzava com a 'vehicles comodí' les dades i la documentació de cinc furgonetes i camions matriculats recentment, procedents d'empreses de lloguer o transport.

En ser nous, podien acurtar els temps totals de "la flota total de vehicles del sol·licitant". D'aquesta manera, les sol·licituds es tramitaven com a "ampliació de la targeta de transport en la modalitat de flota", que en el seu conjunt no pot superar l'edat mitjana de sis anys d'antiguitat.

A més, als sol·licitants se'ls inscrivia amb un domicili fiscal fals a València per a poder complir amb els requisits de la normativa vigent.

La Unitat Orgànica de Policia Judicial de Melilla ha realitzat cinc registres en vivendes i gestories en els quals s'han intervingut telèfons d'alta gamma, ordinadors portàtils, divers material informàtic en suport, 11.750 euros i nombrosa documentació que està sent analitzada.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento