Compromís denuncia un "'pelotazo'" en la privatització i revenda d'ITV que hauria beneficiat la fillastra de Blasco

  • El portaveu de Compromís en Les Corts, Fran Ferri, ha denunciat un "pelotazo" de 47,9 milions d'euros en la privatització del servici d'Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV), el posterior "'tarifazo'" i la revenda de la concessionària amb el qual s'hauria beneficiat, entre d'altres, María Consuelo Salom Ciscar, fillastra de l'exconseller del PP Rafael Blasco.
Ferri ofereix una roda de premsa sobre les ITV
Ferri ofereix una roda de premsa sobre les ITV
COMPROMÍS

Compromís ha obtingut a través d'aportacions de terceres persones un contracte d'eixa compra-venda final, documentació que en el seu moment va portar a Fiscalia Anticorrupció com a aportació d'escrits per si el fiscal considerava que pogueren ser rellevants per a la seua incorporació al case Erial, en el qual figura com a investigat l'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, i en el qual es rastregen possibles comissions il·legals rebudes per l'adjudicació de contractes públics relatius a la concessió de les ITV i el pla eòlic durant la seua etapa de govern.

En roda de premsa, Ferri ha explicat que "la primera privatització del PP en el govern va suposar la primera trama del PP en la Generalitat". Va ser, ha dit, "un 'pelotazo' per als amics, amiguets i familiars del senyor Blasco" i es va dur a terme "amb molta opacitat, amb moltes mentides, sense cap tipus de control per part de l'administració pública i amb un cost exagerat per als valencians en la gestió de les ITV".

Per açò, Compromís ha denunciat el funcionament de "les trames dels governs del PP" el preu del qual "encara paguen" els valencians, en aquest cas amb les ITV i seguiran pagant perquè malgrat que aquest mateix Consell ha intentat baixar les tarifes "els tribunals sempre han donat la raó als actuals propietaris" d'eixa concessió.

Ferri ha resumit el "gran negoci" de les ITV, que s'investiguen en el marc del case Erial, en tres fases: privatització, "'tarifazo'" i revenda i beneficis. La privatització es remunta a 1998 i segons ha assenyalat la coalició, la Sindicatura de Comptes ja va advertir que no tenia evidència que l'administració haguera realitzat els projectes, estudis o informes pertinents que justificaren la decisió de canviar el règim d'explotació del servici d'ITV.

Eixe servici es va adjudicar en quatre lots i Ferri s'ha referit al "ball d'accionistes" en el número 4, adjudicat a la UTE Atecsa, en la qual en 1999 el Grup Tempero 9000 es va fer amb el 99,96% del capital social.

Maria Consuelo Salom Ciscar va entrar a formar part en 1999 d'eixe grup empresarial juntament amb altres accionistes com Juan Ramón Ferris Tortajada, vinculat amb Blasco, així com Gregorio Martínez Tolosa (del Sepiva), Luís Juárez Argente (de Ruralcaja). Es dona la circumstància que Ferris i Tolosa també van aconseguir l'adjudicació d'un programa de places en residències geriàtriques llançat en 2001 per l'aleshores conseller de Benestar Social Rafael Blasco, segons Compromís.

SONOMETRIA EN LA INSPECCIÓ

Després, ha explicat, va arribar "el 'tarifazo'", amb la introducció de la prova de sonometria en la inspecció de vehicles, "única en l'Estat" i que va provocar que l'evolució de la tarifa d'un vehicle dièsel (sense IVA) s'incrementara un 133% entre 1998 i 2010. La Comunitat Valenciana va tindre, ha recalcat Compromís, les tarifes més cares d'ITV fins el 2014.

En total, calculen entre eixe i altres aspectes com l'aplicació de l'IPC o la introducció de la prova d'emissions, van provocar un increment de facturació total per a aquestes empreses adjudicatàries entre 1998-2009 de 317 milions sobre el previst en el plec.

Finalment, ha indicat que en 2005 es produeix la revenda, amb Atecsa comprada pel fons Dinamia i Nmás1, que es va quantificar davant la CNMV en 14,25 milions, encara que segons el document contractual al que ha tingut accés la formació el preu establit va ser de 47,9 milions, la qual cosa suposa un increment de valor del 487% respecte a 1998.

La coalició va portar en el seu moment eixa documentació a Fiscalia Anticorrupció, encara que no en forma de denúncia sinó com a aportació documental i no han rebut comunicació del ministeri públic.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento