Comunitat Valenciana

La Conselleria de Sanitat elabora l'Estratègia Contra el Càncer 2019-2022

  • Recull mesures per tal d’aprofundir en la prevenció i en la millora dels tractaments.
  • Es registren 71 nous diagnòstics cada dia i 31 morts en un any per aquesta malaltia.
  • S’estima que una de cada cinc dones i un de cada tres homes patirà càncer abans dels 75 anys.
Quimioterapia
Quimioterapia
JCCM
Quimioterapia

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, en col·laboració amb entitats ciutadanes, associacions de pacients, societats científiques i personal sanitari, ha elaborat un document que recull les principals línies estratègiques, objectius i accions en la lluita contra el Càncer en la Comunitat Valenciana per al període 2019-2022.

"Aquesta Estratègia contra el Càncer per als pròxims quatre anys té per objectiu disminuir la incidència i la mortalitat per càncer en la Comunitat Valenciana, i millorar la qualitat de vida de les persones amb aquesta malaltia" ha explicat la consellera, Ana Barceló. El document complet, que inclou 52 objectius i 140 accions concretes, es podrà consultar en els pròxims dies a través de la web de Sanitat.

El càncer és la principal càrrega de malaltia en la població de la Comunitat Valenciana, amb 71 nous diagnòstics cada dia i 31 morts en un any. La taxa d'incidència és de 416,3 casos de càncer per cada 100.000 dones i 691,4 per cada 100.000 homes.

En la Comunitat, el càncer de mama és la primera causa de mortalitat per càncer en dones -24,9 morts per cada 100.000 dones-, seguida del càncer colorectal (24,6) i el de pulmó (19,8). En els homes, la primera causa de mortalitat per càncer és el de pulmó -91,4 morts per 100.000 homes-, la segona el colorectal (46,4) i la tercera el càncer de pròstata (30,9).

No obstant això, les taxes de mortalitat han disminuït des de l'any 2.000 - l'1% per any en homes i 0,4% en dones- a causa d'una suma de factors: disminució de consum de tabac, millora en els tractaments i diagnòstics més primerencs.

Mesures de prevenció

L'Estratègia contra el Càncer 2019-2022 planteja mesures com millorar el coneixement sobre el risc ambiental, l'exposició al radó, enfortir la vigilància sanitària de la contaminació atmosfèrica, així com reduir l'exposició a cancerígens laborals i millorar el reconeixement dels càncers com a malaltia professional. Inclou accions en àrees específiques com l'alimentació, l'activitat física, el tabac o l'alcohol, així com mesures de foment de la lactància materna durant els primers sis mesos de vida.

Respecte dels programes de garbellat, s'estudia elaborar un programa poblacional de garbellat de càncer de cèrvix i la seua implantació en tots els departaments de salut de la Comunitat. Quant al model assistencial, es donarà prioritat a les xarxes assistencials integrades que incorporen l'abordatge psicosocial i la detecció precoç del malestar emocional.

Tal com explica Conselleria, una manca important en el model actual i a la qual es pararà atenció és la de "promoure el suport emocional de tot el personal sanitari que atén les persones amb càncer", així com "fer partícip al pacient del procés de presa de decisions relacionades amb la seua patologia, incloent el corresponent consentiment informat". L'estratègia posa l'accent a garantir l'accessibilitat equitativa als nous medicaments del càncer, així com l'accés ràpid a l'atenció especialitzada.

A més, persegueix potenciar les línies d'investigació posant èmfasi en les línies de perspectiva poblacional i de gènere, de promoció de la salut i prevenció del càncer, amb l'increment de les ajudes als projectes d'investigació en càncer en la Comunitat Valenciana. "Només d'aquesta manera es pot avançar en el coneixement i la disminució de l'impacte del càncer en la societat", ha remarcat la consellera Barceló.

Per damunt dels 60 anys

El 81% dels diagnòstics de càncer en la Comunitat es donen a partir dels 55 anys. L'edat mitjana dels homes diagnosticats és de 68 anys i la de les dones 65. Del total de càncers diagnosticats, menys del 0,5% afecten menors de 15 anys d'edat.

Els factors que s'apunten com a contribuents en la incidència del càncer són l'estructura demogràfica de la població, cada vegada més envellida, l'exposició a riscos químics i físics, els estils de vida i, en casos concrets, la càrrega genètica.

Actualment, s'estima que una de cada cinc dones i un de cada tres homes patirà càncer abans dels 75 anys. Els sis tipus de càncer més freqüents en la Comunitat Valenciana són còlon, mama, pulmó, pròstata, bufeta i úter.

La supervivència global per a tots els tipus de càncer als 5 anys del diagnòstic és del 52% en homes i 61,7% en dones. La major supervivència del càncer als 5 anys l'ostenta el càncer de pròstata (87,5%) en homes i el càncer de mama (86,8%) en dones, mentre que la supervivència més baixa la té el càncer de pulmó en homes (11,5%).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento