Comunitat Valenciana

El DOGV publica les noves retribucions per operar de vesprada, amb increments de fins a un 150%

  • Les quantitats inicials van provocar la suspensió d'operacions quirúrgiques per disconformitat dels professionals.
Un pacient és operat en un quiròfan
Un pacient és operat en un quiròfan
GVA - Archivo
Un pacient és operat en un quiròfan

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publica aquest dijous l'acord del 18 de gener de 2019 que regula el programa especial de productivitat per a la reducció de la demora assistencial en el Sistema Valencià de Salut en 2019 i estableix les noves retribucions per realitzar intervencions quirúrgiques i tècniques diagnòstiques a les vesprades, fora de la jornada habitual de treball, ja siga ordinària o complementària.

Les tarifes per aquests treballs es mantenen en alguns casos, encara que en la seua majoria registren increments significatius que arriben a aconseguir el 150,5%, segons les estimacions del Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV). A més, en cas d'atendre pacients d'altres departaments de salut, les quanties que percebran els professionals sanitaris seran superiors.

La participació del personal en aquest programa -que té un cost estimat d'uns 9 milions d'euros- és voluntària i el compromís de permanència i disponibilitat és de quatre mesos. En tot cas, la composició de l'equip participant en cada procediment serà establida per la gerència o direcció de centre, d'acord amb les característiques del procés assistencial, la tècnica utilitzada o els recursos necessaris.

La retribució té naturalesa de complement de productivitat d'acord amb l'Estatut marc del personal estatutari dels servicis de salut. Excepcionalment, en casos en què la comorbiditat, la complexitat de la patologia o les complicacions durant el procediment provoquen que el temps d'ocupació de quiròfan siga anormalment allargat, es podrà retribuir l'activitat per a una ocupació mínima de cinc hores de quiròfan amb 370,76 euros al personal facultatiu, 240,99€ al personal d'infermeria, 148,30€ al personal tècnic especialista, 111,23€ al personal tècnic en cures auxiliars d'infermeria (TCAE) i 74,15€ al personal zelador.

No obstant açò, a causa que la distribució de les patologies que generen més demora no és homogènia en tot el territori, els equips que operen podran optar per una alternativa de retribució basada en sessions. Les sessions hauran de correspondre a una ocupació mínima de quiròfan de cinc hores, i la seua retribució, sempre amb l'autorització de la gerència, o si escau la direcció del centre.

L'elecció d'aquesta forma de retribució es realitzarà per a tota l'activitat autoconcertada per equip quirúrgic i per a un període de quatre mesos.

La remuneració d'activitats sobre pacients que originalment hagueren de ser atesos en departaments aliens serà superior a la d'activitats pròpies, tant en raó a la major càrrega de treball que suposa assumir aquelles activitats com per raons d'incentivament de resultats de reducció de temps d'espera en el conjunt del servici de salut.

El pagament del complement tindrà caràcter mensual, i es farà efectiu en el mes següent al de la seua realització.

Avaluació trimestral

De forma trimestral se celebrarà una comissió de seguiment de caràcter paritari conformada per les direccions generals de recursos humans i assistència sanitària de la conselleria amb competències en matèria de sanitat i les organitzacions sindicals de la Mesa Sectorial de Sanitat que han votat favorablement en la negociació col·lectiva corresponent, que el seu objectiu serà avaluar l'efectivitat del programa i analitzar les possibles causes de desviació en la seua eficiència.

Aquest acord vé a donar continuïtat a l'aprovat pel Consell el passat 26 d'octubre de 2018, introduint alguns canvis que es consideren necessaris sobre supòsits especials, així com sobre la quantia de la seua remuneració, atés que les quantitats previstes inicialment van provocar la suspensió d'operacions quirúrgiques a la vesprada en diversos centres hospitalaris per la disconformitat dels professionals davant les "baixes retribucions".

Mesures estructurals

En tot cas, el DOGV recorda que "encara que la millora del programa especial de productivitat proporciona un instrument adequat per a la reducció de llistes d'espera (...) no ha de perdre's la perspectiva que es tracta d'un instrument addicional, flexible i conjuntural que s'usarà en la mesura que resulte necessari amb eixa finalitat, la qual cosa no ha de fer passar a segon pla la persecució de mesures estructurals orientades al fet que eixa demora assistencial excessiva no arribe a produir-se, a través d'una millor dotació general de la sanitat pública mitjançant un finançament suficient i una més eficient utilització dels recursos disponibles".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento