Comunitat Valenciana

Acord per a “fiscalitzar” els pisos turístics a València

  • Consell i Consistori sumaran forces per a inspeccionar habitatges i sancionar a les que no disposen d'autorització.
Carteles de protesta en un balcón del distrito valenciano de Ciutat Vella contra los apartamentos turísticos.
Carteles de protesta en un balcón del distrito valenciano de Ciutat Vella contra los apartamentos turísticos.
20MINUTOS.ES
Carteles de protesta en un balcón del distrito valenciano de Ciutat Vella contra los apartamentos turísticos.

Compartir informació i “sumar forces en la inspecció” amb la finalitat de “fiscalitzar” apartaments turístics sense autorització a València i procedir a posar la corresponent sanció. Aquest és l'acord que formalitzaran divendres que ve la Generalitat i l'Ajuntament de la ciutat, tal com va anunciar aquest dimecres la regidora de Desenvolupament Econòmic Sostenible i Turisme, Sandra Gómez, al costat del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, en una roda de premsa sobre el Conveni de Turisme.

Això arriba després que la Federació d'Associacions de Veïns de València es plantara la setmana passada davant l'escàs efecte de les mesures plantejades anteriorment per a reduir les terrasses i controlar la proliferació dels apartaments turístics. Des de l'organització demanaven al Govern local la creació d'una Agència de l'Oci i el Turisme per a millorar la convivència dels residents amb totes dues activitats econòmiques. “Només pretenem consensuar unes regles de joc que eviten abusos”, advertien llavors els veïns.

Aquest dimecres, Gómez va explicar que l'acord al qual han arribat la Generalitat encapçalada per Ximo Puig i el Consistori de Joan Ribó –que disposen d'un pressupost de 350.000 euros per a dur a terme accions conjuntes durant aquest 2019– es fonamenta que “l'Administració local és la que està a peu de carrer, la més pròxima, i la Generalitat té major capacitat sancionadora”.

D'aquesta manera, el Consistori aporta la col·laboració de la Policia Local i “la informació de la ciutat fluirà a la Generalitat”. Per part seua, Colomer va apuntar que les inspeccions es poden dur a terme d'ofici o a partir d'una denúncia de part i va indicar que les sancions poden arribar fins a un màxim de 600.000 euros, encara que –va subratllar– aquest tipus de multes estan “pensades per a situacions extremes i per a les multinacionals que cotitzen 25.000 milions d'euros”. La regidora va agregar que l'objectiu és “protegir als que compleixen la llei i als veïns i els barris”.

Registre d’apartaments turístics

D'altra banda, preguntat per com està funcionant el registre autonòmic d'apartaments turístics, el secretari autonòmic de Turisme va indicar que està seguint un “ritme no simètric” en tots els ajuntaments perquè són aquests “els que han de participar del model” i “depén de la seua voluntat” i va ressaltar que és “fonamental” que els consistoris se sumen.

En el mateix sentit, la responsable de Turisme a l'Ajuntament de València va destacar que, des de la posada en marxa d'aquest registre, no s'ha donat cap certificat a la ciutat, ja siga “perquè ha descendit el nombre de peticions o perquè s'han denegat”.

La ciutat, a través del “mite de la llum” 

Generalitat i Ajuntament construiran el “relat” de València com a destinació turística en 2019 a través del “mite de la llum” Joaquín Sorolla, el XXX aniversari de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), “santuari de l'art contemporani”, i de la segona edició del World Paella Day.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento