Comunitat Valenciana

Una vaga en l'EMT de València se suma a la del metro a quatre mesos de les eleccions

  • Els empleats rebutgen en una votació la proposta de l'empresa sobre les prejubilacions.
  • La convocatòria preveu sis dies d'aturs parcials, el primers dels quals va ser el d'aquest dijous.
  • Els aturs parcials en els autobusos, metro i tramvia coincidiran el dimarts a primera hora del matí.
  • El regidor Grezzi diu que la vaga li la fan a la ministra de Treball, al ser un tema de la seua competència.
Flota de autobuses de la EMT de València estacionada en las cocheras de Sant Isidre.
Flota de autobuses de la EMT de València estacionada en las cocheras de Sant Isidre.
EMT VALÈNCIA - Archivo
Flota de autobuses de la EMT de València estacionada en las cocheras de Sant Isidre.

Els usuaris del transport públic de València tenen des d'aquest dijous més dificultats per a moure's per la ciutat. Els treballadors de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) van decidir anit rebutjar l'oferta de la companyia pública d'autobusos sobre les jubilacions parcials i prejubilacions, després del conflicte deslligat pel nombre de jornades que han de treballar els qui s'acullen a aquesta figura a partir dels 61 anys.

Pese al preacord de la direcció de l'EMT amb els sindicats, els propis empleats van rebutjar l'oferta en una votació, per la qual cosa a última hora de la nit van cobrar vigència els aturs parcials anunciats per a gener i febrer que comprenen sis dies de protestes. Els aturs que van començar aquest dijous amb serveis mínims del 70% en totes les línies, de 7.00 a 9.00 hores i també a la vesprada (de 17.00 a 19.00 h), van sorprendre els viatgers per la falta de preavís.

Si no s'acosten postures i es desconvoquen, els aturs coincidiran el pròxim dimarts 29 de gener al matí, en plena hora punta, ja que estan programats de 7.00 a 9.00 en l'EMT i de 7.30 a 9.15 hores en Metrovalencia, tant en el metro com en el tramvia.

Segons fonts sindicals de l'EMT, els dies 4, 12, 20 i 27 de febrer els aturs seran de 8.00 a 10.00, de 16.00 a 18.00, de 19.30 a 21.30 i de 22.00 a 00.00 hores. Sobre aquest tema, el comité d'empresa adverteix que si no s'aconsegueix un acord no descarten augmentar les mesures de pressió. Entitats ciutadanes van criticar el que consideren falta de comunicació als usuaris sobre la convocatòria dels aturs.

Fonts de la Federació d'Associacions de Veïns de València van afirmar que, “sense entrar a valorar els motius de la vaga” en l'EMT, lamenten “la nul·la informació que ha existit cap als seus usuaris i usuàries”.

Segons l'organització veïnal, “aquesta no és la millor manera de promocionar el transport públic”, per la qual cosa exigeixen “solucions tant a aquesta vaga com a la de FGV”. Des de l'Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (Avacu) també van mostrar la seua “total disconformitat” perquè creuen que s'han convocat amb poca antelació. L'EMT va replicar que lamenten la situació, però que la vaga “es va convocar de matinada”, per la qual cosa van informar “quan ha sigut possible” i afigen que en això segueixen.

La vaga en l'empresa pública municipal arriba a quatre mesos de les eleccions locals, i poc després que el president de l'EMT i regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, traguera pit en una roda de premsa que no li havien fet una vaga durant l'actual mandat i apel·lara a la responsabilitat de la plantilla.

La situació de conflictivitat laboral en Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) es remunta més arrere en el temps, i té a veure amb la negociació del conveni col·lectiu i amb la falta de personal per a posar en marxa nous serveis com el nocturn, entre altres qüestions. Grezzi va afirmar que se solidaritza “amb els qui ho pateixen, que són els valencians i valencianes”, però sempre “respectant el dret de vaga de la plantilla de l'EMT”.

L'edil va recordar que es fa “per un tema de prejubilacions” d'una llei que no depén de l'Ajuntament de València, sinó del Govern central, per la qual cosa entén que la vaga es dirigeix a la ministra de Treball, Magdalena Valerio, perquè canvie aqueix marc normatiu. “Estem encantats d'estar al seu costat, però excedeix de les nostres competències, perquè no podem canviar aqueixa llei. Sí que podem oferir alternatives, que hem estat oferint”, va afegir.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento