Humana recupera 1.279 tones de tèxtil usat a la Comunitat Valenciana
Humana recupera 1.279 tones de tèxtil usat a la Comunitat Valenciana EUROPA PRESS

Des de la fundació assenyalen que a Espanya es rebutgen anualment un milió de tones de tèxtil, però només el 10% (100.000 tones), s'arreplega selectivament per un gestor autoritzat per a promoure la seua reutilització o reciclat. Aquestes xifres es troben "molt lluny del 55% fixat per la UE per a l'any que vé per a reciclar els residus municipals, fins i tot la Comissió Europea ha advertit Espanya i a 13 països més que corre el risc de no complir aquest objectiu". "Cal fer més perquè la ciutadania i l'economia puguen beneficiar-se de l'economia circular", assenyala l'executiu comunitari.

Després de l'orgànica, els envasos i plàstics, el paper i el cartó, i el vidre, el residu tèxtil és la cinquena fracció que més generen els espanyols i la que presenta el percentatge de valorització més alt, per damunt del 90%. D'ací la importància de conscienciar administracions i ciutadania de la necessitat de la recollida selectiva. El motiu per a l'optimisme és la importància creixent de l'economia circular, que defineix els residus com a recursos, i que en 2025 la recollida selectiva de la fracció tèxtil serà obligatòria per exigència de la UE, una competència que és municipal.

"Des d'Humana aplaudim la tasca dels municipis que promouen la recollida selectiva de tèxtil", valora la directora general d'Humana, Elisabeth Molnar", que insisteix en la importància d'impulsar un model de gestió sostenible que prioritze el component social per damunt del mercantil".

"Les administracions locals han d'entendre que tenen un compromís que complir a sis anys vista. Tots els agents implicats hem de redoblar els esforços per a augmentar les xifres de recollida selectiva, no solament per respectar l'objectiu impost per Brussel·les sinó per a potenciar el benefici ambiental i social de la roba usada", apunta.

Les peces arreplegades per Humana procedeixen dels contenidors verds situats a la Comunitat Valenciana gràcies als acords amb ajuntaments i entitats privades. En ells es deposita la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de llar que ja no s'utilitzen per a donar-los una segona vida. El servei de recollida del tèxtil és gratuït i representa un estalvi important en els gastos de recollida i tractament de residus urbans.

BENEFICI AMBIENTAL

Des d'Humana recalquen que la reutilització i el reciclat de tèxtil contribueixen a l'estalvi de recursos, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Redueixen els residus en els dipòsits controlats i en les plantes incineradores, per tant l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. La Comissió Europea calcula que cada quilo de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l'emissió de 3,169 kg de CO2.

Les 1.279 tones arreplegades a la Comunitat Valenciana en 2018 representen un estalvi de 4.054 tones de CO2 a l'atmosfera, cosa que el planeta agraeix. Equivalen a l'emissió anual de 1.523 cotxes (que circulen 15.000 km anuals) o a l'absorció anual de diòxid de carboni de 30.261 arbres.

Consulta aquí más noticias de València.