Comunitat Valenciana

La Valenciana és la quarta comunitat en denúncies per negligències mèdiques

  • Amb 1.299 casos, la Comunitat se situa després de Madrid (3.285), Andalusia (2.706) i Catalunya (2.135).
  • La Fe, el General d'Alacant i el de València encapçalen la llista dels més demandats.
  • La demora mitjana està en 121 dies, lluny dels 50 que es va fixar el Consell com objectivo.
Imagen de archivo de una intervención en quirófano.
Imagen de archivo de una intervención en quirófano.
GVA - Archivo
Imagen de archivo de una intervención en quirófano.

La denúncies per negligències mèdiques van augmentar l'any passat a Espanya, i la Comunitat Valenciana se situa com la quarta autonomia en nombre de casos, amb 1.299 denunciats, per darrere de Madrid (3.285), Andalusia (2.706) i Catalunya (2.135).

Segons les dades avançades a 20minutos per l'associació del Defensor del Pacient, el nombre de negligències a Espanya va experimentar un lleuger augment en 2018, quan van rebre un total de 14.335 casos (352 més que en 2017), dels quals 810 van ser amb resultat de mort (29 més que en 2017). Si ens centrem en les dades de la Comunitat en 2018, a la província de València es van realitzar 732 denúncies per negligències mèdiques; a Alacant 501, i a Castelló 66 denúncies.

Quant als hospitals, els més denunciats van ser, per aquest ordre, La Fe, el General d'Alacant, el General de València, Manises i Elx. Les especialitats i serveis amb més denúncies són cirurgia general, traumatologia, les llistes d'espera, ginecologia i obstetrícia i, en últim lloc, urgències.

Casos concrets

A l'octubre de 2018 la justícia va sentenciar la major compensació que s'ha fixat a Espanya per una negligència mèdica: 3,3 milions d'euros per a una família per les seqüeles del seu fill a causa d'un part mal atés en l'Institut Dexeus de Barcelona. El xiquet, que ja té 13 anys, ha perdut la vista i pateix un important retard en el desenvolupament que no li permet valdre's per si mateix.

Un mes abans, el Tribunal Superior de Justícia de Canàries va confirmar la segona indemnització més elevada a Espanya en condemnar a la sanitat pública de Canàries a indemnitzar a una família amb 1,30 milions d'euros per una greu negligència. No va avisar a una mare portadora d'una estranya malaltia hereditària, però que no sempre es transmet (la síndrome de Lesch Nyhan) que les proves que li havien fet durant la gestació per a descartar que el fetus l'haguera contret estaven contaminades i no eren fiables.

Llistes d’espera

Segons les dades avançades a aquest diari pel Defensor del Pacient, la Comunitat Valenciana “tampoc fa els deures” en matèria de llistes d'espera per a intervencions no urgents. De fet, l'informe qualifica de “malaltia crònica de l'actual legislatura” aquest fenomen, que s'eleva a 121 dies de mitjana i que acumula una xifra total de pacients superior a la de fa un any: 64.125 persones.

Des de l'entitat asseguren que el pitjor es viu en traumatologia, neurocirurgia, cirurgia vascular i cirurgia general, i que un dels motius es troba en la llista oculta amb 10.000 persones que l'anterior Consell del PP “va oblidar en el calaix”. Segons afig l'anàlisi del Defensor del Pacient, la situació empitjorarà a principis de 2019 per la suspensió del pla d’autoconcerts (operacions a les vesprades en hospitals públics), la qual cosa converteix en una “tasca fart complicada” aconseguir els 50 dies que es va marcar el president Ximo Puig. Com a solució proposa, al marge de plans temporals, contractar més doctors.

L'associació qualifica en el seu informe de “vergonyoses” les xifres de les llistes d'espera a nivell nacional, per la qual cosa propugna sis mesures per a pal·liar-les. La primera seria crear torns de vesprada als hospitals, en les especialitats mèdiques més embossades, mitjançant la contractació de professionals als quals “actualment obliguem a emigrar”.

També advoca per prohibir els concerts privats, fer incompatible que el personal de la sanitat pública treballe en clíniques privades, fixar garanties i terminis d'atenció homogenis en tota Espanya, assignar un codi al pacient per a garantir la seua entrada en la llista d'espera de forma immediata i, finalment, democratitzar el sistema facilitant l'accés dels pacients a totes les dades.

En xifres 

14.335 casos de negligències mèdiques es van detectar l'any passat a Espanya, 352 més que en 2017 i 810 van ser amb resultat de mort.

732 denúncies per negligències mèdiques es van produir a la província de València l'any passat; l'hospital més denunciat va ser La Fe.

64.125 persones esperen una intervenció en la Comunitat, segons les dades oficials.

121 dies era l'espera mitjana per a una intervenció quirúrgica al final de 2018.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento