Comunitat Valenciana

La defensa de Zaplana torna a demanar la seua llibertat

  • Al·lega "l'inexistent" risc de fuga donat el seu estat de salut, motiu pel qual fou ingressat a l'hospital.
  • La Societat Espanyola d'Hematologia i Hemoteràpia va expressar el seu suport a la petició.
Eduardo Zaplana, en imatge d'arxiu
Eduardo Zaplana, en imatge d'arxiu
Europa Press - Archivo
Eduardo Zaplana, en imatge d'arxiu

La defensa de l'expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana ha tornat a sol·licitar a la jutgessa que instrueix el cas Erial la llibertat de l'exministre basant-se en cinc punts, entre ells, "l'inexistent" risc de fuga donat el seu estat de salut, ja que pateix leucèmia.

Segons ha pogut saber Europa Press de fonts coneixedores de la petició, la defensa sosté que la llei no permet mantindre a la presó un investigat durant més de sis mesos amb l'argument de l'existència de risc de destrucció de proves.

En aquest cas, l'expresident es troba des de finals del mes de maig en la presó valenciana de Picassent, per ordre de la titular del Jutjat d'Instrucció número 8 de València que va acordar per a ell presó provisional, comunicada i sense fiança en el marc de l''Operació Erial', per la qual va ser detingut per presumptes delictes de blanqueig de capitals, malversació i prevaricació.

No obstant açò, el desembre passat es va quedar ingressat en l'Hospital La Fe de València després d'una revisió mèdica rutinària per a controlar la seua salut per la leucèmia que pateix, en detectar el metge un empitjorament en el seu estat i baixada de defenses.

Per açò, i en aquesta situació, la defensa al·lega que el risc de fuga, "únic fonament possible de la presó preventiva en aquest moment", és "inexistent" precisament per la seua salut, que l'obliga, segons informes d'experts, a estar subjecte a tractaments en el mateix hospital on va ser trasplantat.

Precisament, a principis de mes la Societat Espanyola d'Hematologia i Hemoteràpia va expressar el seu suport al metge Guillermo Sanz, cap d'aquest servei en l'Hospital La Fe i facultatiu encarregat del tractament de Zaplana, que s'oposa al fet que l'exministre torne a presó.

L'entitat explicava que els informes de Zaplana han sigut analitzats per dos hematòlegs "amb gran experiència i prestigi en el trasplantament hematopoiètic", i que van coincidir en les apreciacions del doctor Sanz, en les seues indicacions de tractament i en les afirmacions sobre que l'ingrés en un centre penitenciari "no és l'entorn adequat, ja que manca l'equipament tècnic necessari així com del personal especialitzat per a atendre la situació clínica" de l'exministre.

Mesures alternatives

La defensa insisteix en la idea que "qualsevol mínim risc podria ser pal·liat amb mesures alternatives a la presó" com la retirada de passaport o presentacions i que existeixen sistemes de control telemàtic a la disposició dels jutges d'instrucció per a garantir el control dels presos preventius, més enllà dels casos de violència contra la dona.

Finalment, reitera que la llei preveu la presó atenuada -arrest domiciliari- per als supòsits que "per raó de malaltia l'internament comporte greu perill per a la salut".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento