Comunitat Valenciana

La Unió de Llauradors detecta la presència de cítrics de Sud-àfrica de "dubtosa qualitat" en una cadena de supermercats

  • La Unió de Llauradors ha denunciat aquest dimarts la presència de cítrics de Sud-àfrica de "dubtosa qualitat", de la varietat Valencia Late, en els lineals d'una cadena de supermercats, quan els productors valencians "estan vivint una campanya desastrosa amb greus pèrdues i gran quantitat de fruita penjada en els arbres o en terra".
Venda de taronges de Sud-àfrica en supermercats
Venda de taronges de Sud-àfrica en supermercats
LA UNIÓ DE LLAURADORS
Venda de taronges de Sud-àfrica en supermercats

"La campanya és desastrosa per a les persones productores de cítrics de la Comunitat Valenciana i de la major part de les zones citrícolas de l'Estat", ha lamentat La Unió, que estima que, en la primera part de la campanya, els productors han tingut pèrdues, només en territori valencià, d'uns 134 milions d'euros, "fonamentalment per la saturació de cítrics sud-africans i de tercers països en els mercats europeus".

El secretari general de La Unió, Carles Peris, que ho ha comprovat en una cadena de supermercats aquest mateix dimarts, ha criticat en un comunicat que "d'eixa varietat és impossible que, pel seu calendari de maduració, hi haja fruita nostra en aquests moments en els lineals, però sí existeixen altres varietats i amb suficient quantitat i qualitat per a proveir els mercats sense haver de recórrer a cítrics de fora".

Per a l'organització, encara que és "legal" que cada cadena de distribució compre la fruita "d'on vullga a través dels seus proveïdors, molts d'ells valencians", resulta "moral i èticament reprovable que, a hores d'ara de la campanya, hi haja fruita en els supermercats amb origen de tercers països, com és el cas de taronja de Sud-àfrica".

La Unió, per a compensar aquestes pèrdues, ja va sol·licitar al Ministeri d'Agricultura una "ajuda excepcional i amb caràcter temporal" per a tots els productors de cítrics als quals se'ls quede la collita en l'arbre sense arreplegar, "en termes molt pareguts a les concedides pel veto rus a les exportacions europees". No obstant açò, "no existeix resposta oficial a aquesta petició", ha lamentat.

En aquest sentit, l'organització creu que la mesura engegada de retirar 50.000 tones de cítrics per a indústria que ara s'inicia "era positiva a principis de campanya", però adverteix "que serà totalment insuficient i no arribarà de forma directa als agricultors".

Per tant, segueix insistint en l'establiment de la clàusula de salvaguarda a les importacions de cítrics de Sud-àfrica i que es "renegocien aquells tractats internacionals amb incidència en el nostre sector citrícola per a establir una reciprocitat real de les normatives europees en matèria fitosanitària, mediambiental i laboral a les produccions agràries procedents de països tercers".

D'igual manera, exigeix la implantació del tractament en fred en trànsit a tots els cítrics procedents de països tercers amb plagues de quarantena.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento