Comunitat Valenciana

El patró del 'Nuestra Madre Loreto', homenatjat a Santa Pola

  • "Si passa una altra vegada, actuarem com a bones persones i sempre per la seguretat en el mar", ha dit.
  • Ha qüestionat l'actuació del Govern central: "No ha tingut consideració amb nosaltres".
Homenatge de Santa Pola a la tripulació del Loreto
Homenatge de Santa Pola a la tripulació del Loreto
AYUNTAMIENTO DE SANTA POLA
Homenatge de Santa Pola a la tripulació del Loreto

La localitat alacantina de Santa Pola ha rendit aquest divendres homenatge a la tripulació del 'Nuestra Madre Loreto', el pesquer que va tornar a casa el passat 21 de desembre després del "calvari" viscut arran de rescatar 12 immigrants davant les costes de Líbia i esperar durant 10 dies en el mar una solució per a traslladar aquestes persones a port segur. Malgrat tot, el patró del vaixell, Pascual Durà, ha sigut clar: "Si passa una altra vegada, actuarem com a bones persones i sempre per la seguretat en el mar".

"Demà puc ser jo qui estiga en la mar i sempre cal ser solidaris amb tothom, com volem que ho siguen amb nosaltres", ha resolt Durà, que partirà dimarts que ve de nou al mar, amb eixa pregunta "rondant-li" el cap.

El patró, que ha qüestionat l'actuació del Govern central i la diferència del seu cas amb el vaixell que finalment va desembarcar a Algesires amb immigrants a bord, ha assegurat a més que no pensen en les pèrdues econòmiques patides per la seua acció així com si existeix intenció de compensar-los per part de l'administració autonòmica: "No volem parlar de pèrdues perquè l'important era salvar vides i que tot acabara bé. No volem el que hem perdut, ens és igual. No volem ni pensar-ho".

Ara, ha admés, viuen un "moment d'emoció" després d'uns dies en els quals, en eixa situació, no sabien "què pensar". "Està malament, Déu meu, està malament el que hem fet", assegura el patró que es van arribar a preguntar, encara que veient "aquests reconeixements, el suport de l'Ajuntament, tots els partits units per aquesta causa, el poble de Santa Pola com et pregunta i t'agraeix, et fa pensar que tot el que hem patit és per un bé".

"Gent humil de Santa Pola"

Els 13 membres de la tripulació, familiars, representants polítics, mariners i veïns de la localitat han assistit a l'homenatge a aquests "treballadors del mar", "gent humil de Santa Pola", segons ha indicat l'alcaldessa del municipi, Yolanda Seva, en un acte celebrat en el consistori, on s'ha llegit un poema i se'ls ha entregat les insígnies de plata de la vila per a reconéixer-los una tasca que van dur a terme "sense pensar en res més", "ni en represàlies", sinó només amb la finalitat d'ajudar els immigrants.

"És un orgull que, després del calvari que van passar, Santa Pola els rebera com es mereixien", ha dit Seva, qui ha recalcat que, des del primer moment, el consistori va recolzar les decisions del pesquer i hui "és el dia de sentir-nos orgullosos i reconéixer la tasca humanitària i solidària en alta mar que van dur a terme sense pensar en res més, en vides humanes i poder portar a port segur 12 persones que buscaven un futur millor".

Preguntada per si serveix per a rescabalar el comportament del Govern central, ha indicat: "Serveix per a fer un reconeixement la tasca que han fet i per a portar les nostres peticions i reivindicacions més enllà del municipi de Santa Pola".

En la seua intervenció en el saló de plens, Seva ha afirmat no entendre "que no es prenguen decisions immediates que són de sentit comú", encara "sabent els problemes de la burocràcia i els temps de la negociació". L'alcaldessa, que veu una "desraó" que la tripulació no obtinguera una resposta abans, ha assegurat que protegiran els seus i afrontaran "junts" el que vinga.

El Govern "s'ha oblidat de nosaltres"

El patró sí que ha tingut paraules cap a l'actitud del Govern central en la crisi que van viure, i ha lamentat que "per desgràcia", no van tindre el seu suport. "Aquesta gent s'ha oblidat de nosaltres i no ha tingut consideració amb nosaltres ni amb la capa d'humanitaris que diuen tindre", ha lamentat, per a afegir que la raó creu que es deu al fet que van pensar "més en els seus vots, en les eleccions andaluses i en els seus interessos propis abans que en l'interés general dels espanyols".

Interpel·lat per la diferència de solució amb el vaixell Open Arms que va acabar desembarcant a Algesires el passat 28 de desembre amb més de 300 immigrants a bord, l'atribueix al fet que "no hi havia eleccions pel mig, ni més soroll mediàtic i en menys de 24 hores, com es va veure, van solucionar tot".

"Et dóna un poc de ràbia pensar que has estat deu dies tirat ací al mig, quasi sense aliments ni gasoil, però m'alegre que tot acabara bé per a aquests xics", ha resolt, després de passar el Nadal "fantàstic", en terra i "gaudint al màxim amb la família".

El 'Nuestra Madre Loreto' tornarà al mar el 8 de gener i espera portar "una bona captura". De moment, es quedarà per la zona encara que, si no hi ha pesca, seguiran de nou i ampliaran a Líbia o Grècia. "Però de moment, comencem per Espanya", recalca Durà.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento