Comunitat Valenciana

El Museu Faller utilitza records de les Falles per a estimular la memòria de pacients amb Alzheimer

  • L’objectiu és posar en comú recursos, coneixements i experiències en benefici dels malalts.
  • El projecte el porta a terme l’Ajuntament en col·laboració amb distintes institucions.
Una de las imágenes del proyecto
Una de las imágenes del proyecto
FESTES DE VALÈNCIA
Una de las imágenes del proyecto

El Museu Faller de València posarà en marxa el projecte de teràpia contra l'Alzheimer 'Museus per a la Salut. Records de festa en el Museu Faller de València' per a estimular la memòria a llarg termini dels pacients d'aquesta malaltia a través de records de les festes josefines. Aquesta iniciativa té com a referents altres dutes a terme en institucions museístiques com el MoMa de Nova York.

Es tracta de posar en comú recursos, coneixements i experiències per a utilitzar la col·lecció de 'ninots indultats' i cartells anunciadors de Falles del Museu Faller per a generar records en pacients diagnosticats d'Alzheimer en les seues primeres fases, amb una teràpia de reminiscència de la memòria a llarg termini, ha desgranat el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera (JCF), Pere Fuset.

La idea és estimular la memòria a llarg termini dels pacients d'Alzheimer amb els records de la festa fallera que siga capaç de suscitar la visita. El projecte també pretén mostrar els fruits de la col·laboració entre institucions municipals, universitàries i de la societat civil per a aconseguir objectius conjunts que afavorisquen la salut pública, detalla el consistori.

Les visites dels pacients, amb edats entre 60 i 75 anys, tindran lloc els dimecres 16 i 30 de gener i 13 i 27 de febrer de 10 a 11.30 hores. Amb els pacients aniran els guies del museu, cuidadors i psicòlegs, així com artistes fallers jubilats que aportaran els seus records i anècdotes de les festes falleres.

'Records de festa en el Museu Faller de València' té com a referents les iniciatives de ‘museoteràpia’, relacionades amb estimulació cognitiva, dirigides a pacients amb demència senil o Alzheimer en les seues primeres fases, posades en marxa per institucions museístiques com el MoMa de Nova York o la Galeria Nacional d'Art Modern i Contemporani de Roma.

'Museus per a la Salut' és fruit de la col·laboració entre la Regidoria de Cultura Festiva i el centre d'innovació Les Naus amb l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de València (AFAV), la Universitat de València (UV) i el Gremi Artesà d'Artistes Fallers.

Exemple de col·laboració

Dins del projecte, el Museu Faller ofereix guies de les visites guiades adaptades, així com una selecció de les peces de les col·leccions a visitar, materials audiovisuals, audioguies i publicacions.

AFAV i el seu centre de dia fan la selecció dels pacients participants i contribueixen amb les seues experiències prèvies a Alacant, l'IVAM, la Càtedra DKV en Art i Salut de la Politècnica de València (UPV) i els tallers de musicoteràpia del Museu Príncep Felip de València.

Les Naus aporta l'experiència en el projecte 'Activa cultural' i les connexions amb entitats a través de Connecta Cultura i Connecta Salut, i utilitza la seua capacitat de comunicació i difusió i una perspectiva de cultura inclusiva en la iniciativa.

A l'experiència del projecte sumen la presència i participació d'artistes fallers jubilats, gràcies a la col·laboració del Gremi Artesà d'Artistes Fallers, com Ramón Espinosa, Juan Carlos García Ibáñez, Vicente Lorenzo, José Martínez Mollá i Miguel Santaeulalia.

Per part de la UV, a través de personal docent i investigador del departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics, la iniciativa compta amb coneixements especialitzats sobre malalts d'Alzheimer, proposant la metodologia i procediment per al desenvolupament, mesurament i avaluació del projecte.

"Per a l'Ajuntament és molt important aquest projecte. Desitgem posar, a través de la iniciativa, el nostre granet d'arena per a retardar l'evolució de la malaltia i mantindre durant més temps la qualitat de vida de les persones afectades i dels pacients que participen", ha manifestat el titular de Cultura Festiva.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento