Comunitat Valenciana

La UPV implanta la subtitulació automàtica d'esdeveniments i classes per a recolzar persones amb dificultats auditives

  • La Universitat Politècnica de València (UPV) ha implantat un sistema de subtitulació automàtica d'esdeveniments i classes, denominat Polisubs, que té com a objectiu de donar "suport a les persones amb dificultats auditives".
Sistema de subtitulació
Sistema de subtitulació
UPV
Sistema de subtitulació

A Espanya hi ha més d'un milió de persones, majors de sis anys, que tenen una discapacitat auditiva de diferent tipus i grau; representa el 8% de la població, segons un estudi de la Confederació Estatal de Persones Sordes (CNSE). D'elles, més del 97% comunica en llengua oral, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Totes aquestes persones poden tindre problemes de comprensió en els esdeveniments i activitats didàctiques que es realitzen en la Universitat.

Per açò la Politècnica i el seu grup d'investigació Machine Learning and Language Processing (MLLP) han desenvolupat un sistema de subtitulació automàtica en temps real que millora els servicis d'atenció a la discapacitat fent més accessibles els esdeveniments i conferències que tenen lloc en la UPV.

Utilitzant aquest sistema els usuaris poden seguir l'esdeveniment llegint els subtítols mitjançant una app per a dispositius mòbils (IOS i Android), o alternativament a través d'una pàgina web en els seus mòbils. En el cas que l'esdeveniment siga gravat, els subtítols s'addicionen al vídeo de forma automàtica, informa la institució acadèmica a través d'un comunicat.

QUALITAT DEL 97%

Tècnicament Polisubs rep el so ambient a través del sistema de microfonia i ho envia als servidors centrals de la UPV. Allí es processa mitjançant un sistema d'Intel·ligència Artificial i es crea un flux de subtítols de text. Polisubs té una qualitat del 97% davant d'un transcriptor humà, si bé encara pot tindre problemes de comprensió amb alguns individus específics. El sistema funciona de forma simultània en espanyol, valencià i anglés, i s'estan desenvolupant altres idiomes.

El sistema va ser presentat el passat mes de novembre en el marc del IV Congrés Internacional sobre Universitat i Discapacitat, organitzat per la Fundació ONCE per a la Inclusió i Cooperació Social de les Persones amb Discapacitat.

Durant l'any 2018 la UPV ha realitzat la implantació en proves de Polisubs en els salons d'actes principals de la Universitat, amb la intenció de continuar el desplegament en 2019 amb un horitzó de disposar d'aquesta tecnologia en tots els salons i les aules docents.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento