Comunitat Valenciana

El sistema atén 2.652 dependents més l'últim mes

  • Novembre va registrar el major nombre de resolucions realitzades des de l'inici de la legislatura. 
  • El nombre total de persones ateses arriba a 74.152 en el conjunt de les tres províncies.
  • CC OO demana un “major avanç” en la llei, ja que 23.000 valencians segueixen en llista d'espera.
Persona mayor. Vejez. Dependencia.
Persona mayor. Vejez. Dependencia.
CAIXA - Archivo
Persona mayor. Vejez. Dependencia.

El sistema d'atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana atén, fins al mes de novembre, a 74.152 persones a través d'algun tipus de servei o prestació econòmica, segons es desprén de l'informe que la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives elabora tots els mesos i que pot consultar-se en la pàgina web d'aquest departament.

La vicepresidenta i responsable d'aquest departament, Mónica Oltra, ha destacat que durant el mes de novembre es van realitzar un total de 2.652 resolucions, el que suposa una xifra “rècord” en l'actual legislatura, una cosa que, en opinió de la vicepresidenta, evidència “el gran esforç que s'està realitzant en l'àrea de la dependència”. En aquest sentit, ha assenyalat que des de juliol de 2015 s'han incorporat 59.286 nous beneficiaris al sistema de dependència, 22.287 persones durant enguany.

Oltra ha afirmat que l'agilitació en la resolució d'expedients i en la incorporació, per tant, de nous beneficiaris al sistema es deu “al pla d'impuls dissenyat per la Conselleria amb l'objectiu de reduir el nombre de persones pendents d'atendre que hi havia a l'inici d'aquesta legislatura i que aconseguia les 45.000 persones”. Des de llavors, la llista d'espera s'ha reduït en 22.519 persones.

Així mateix, la vicepresidenta ha ressaltat el nombre de sol·licituds presentades, ja que des de principis d'any s'han registrat 22.078 noves sol·licituds, 2.261 el mes de novembre. D'altra banda, el nou sistema de valoracions implantat per la Generalitat ha permés incrementar també de forma constant i progressiva el nombre de valoracions.

Així, al llarg d'enguany s'han realitzat 27.749 valoracions, 2.884 d'elles durant l'últim mes, una quantitat que ha anat creixent en els quatre últims anys, “tenint en compte que en tot el 2014 es van realitzar un total de 8.623 valoracions”, ha matisat la vicepresidenta.

Respecte al cost de les prestacions econòmiques, Oltra ha puntualitzat que la Conselleria ha abonat en el que va d'any un total de 245,4 milions d'euros en concepte de nòmines ordinàries mensuals, endarreriments i retroactivitat.

L'import de la nòmina de novembre ascendeix a 19,4 milions. De les 74.152 persones en situació de dependència incloses en el sistema, al voltant del 46% reben atenció especialitzada a través de serveis residencials, centres de dia, habitatges tutelats, centres d'atenció primerenca o CRIS, o a través d'una prestació econòmica vinculada a servei residencial o de centre de dia.

No obstant això, CC OO PV va exigir un “major avanç» en la implantació de la Llei de Dependència, amb motiu del compliment del dotzé aniversari de la norma, data en la qual recorda que encara 23.000 persones en la Comunitat Valenciana estan a l'espera de rebre una prestació o servei, una situació que requereix d'una resposta “més contundent” per part de l'administració valenciana.

El sindicat reclama el compliment dels terminis, un increment de les places públiques i un finançament autonòmic adequat. Segons CC OO, “malgrat els avanços aconseguits en l'increment del nombre de persones ateses i la reducció de la llista d'espera, continua sent insuficient”.

“Són milers de persones i famílies la situació de les quals d'indefensió requereix d'una resposta molt més contundent per part de l'administració valenciana”, per tant reclama que s'elimine “d'una vegada per sempre la llista d'espera”, ha exigit.

CC OO PV reivindica que es complisquen els terminis establits en la normativa per a valorar i rebre una prestació, així com un increment de les places públiques en residències, centres de dia i habitatges tutelats. No obstant això, la central sindical celebra que, des de fa unes setmanes, “s'estiga procedint a la devolució de les minoracions en la prestació i els copagaments aplicats il·legalment pel PP”.

Per a aquesta organització, és “imprescindible garantir un increment en el finançament” i creu que és el moment que el Govern d'Espanya “pose una solució a un problema que no pot demorar-se més”.

Canvi en el model valencià

El sistema valencià d'atenció a la dependència ha apostat, durant els últims tres anys, no solament per increments de personal, sinó per un canvi de gestió delegant competències als ajuntaments. D'aquesta manera, en acostar l'atenció a l'usuari, s'agilita la tramitació dels expedients i les ajudes arriben abans.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento