Comunitat Valenciana

Comerciants veuen "desistiment de funcions" i "descoordinació entre administracions" en el control de les falsificacions

  • medi ambient i insta a triar "l'original" en les compres nadalenques
La secretària autonòmica d'Economia Sostenible en roda de premsa
La secretària autonòmica d'Economia Sostenible en roda de premsa
EUROPA PRESS
La secretària autonòmica d'Economia Sostenible en roda de premsa

VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)

El vicepresident de la patronal del xicotet comerç Confecomerç CV, Rafael Torres, ha acusat les administracions de "desistiment de funcions" en el control de la venda il·legal de productes falsificats i ha posat el focus en què la Policia Local té "falta de mig" i "ordres polítiques" de no actuar "amb duresa". En la mateixa línia, ha criticat la "descoordinació entre administracions" per a actuar en aquest tema.

Així ho ha asseverat Torres en una roda de premsa que ha oferit al costat del president de l'Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (Avacu), Fernando Moner. Aquest últim ha advertit de la repercussió" de la venda il·legal de productes falsificats en la salut de les persones, el medi ambient i l'economia. A l'acte ha assistit també la secretaria autonòmica d'Economia Sostenible, Blanca Marín.

Torres ha lamentat que les organitzacions de comerciants han "trobat certa incomprensió de l'administració" en la seua "preocupació" per la venda il·legal, ja que "no tots els socis del govern entenen de la mateixa manera" aquesta problemàtica i es comet un "desistiment de funcions" que provoca que la Policia Local "no faça ben el seu treball" de control de manteros.

En aquest sentit, ha explicat que Confecomerç s'ha reunit amb la Conselleria d'Economia Sostenible, la Delegació del Govern, representants de la Policia Nacional i de la Local, així com amb els edils de Comerç, Carlos Galiana, i Desenvolupament Econòmic, Sandra Gómez. En aquestes trobades ha detectat un "desistiment de funcions" i "descoordinació" per part de les administracions. Al seu juí, "no s'utilitzen els recursos de forma òptima".

A més, ha destacat que, en una reunió amb la subdelegació del Govern a València i amb representants dels cossos de seguretat, l'organització ha obtingut el "compromís" que la Policia Nacional de la província, que al seu juí "moltes vegades" cau en la "inacció", "sumarà forces" en la lluita contra les vendes de falsificacions.

"ORDRES POLÍTICS DE NO ACTUAR"

Torres ha asseverat que la Policia Local, encara que "no ho van a dir públicament", rep "ordes polítics de no actuar". "Eixes instruccions existeixen, lamentablement", ha indicat, al mateix temps que s'ha referit al fet que "fa setmanes un regidor va increpar a la policia" i la "va intentar criminalitzar", una situació que ha titllat "d'intolerable".

Les persones que venen productor falsificats són un "col·lectiu desfavorit", però la "solució no és permetre la venda", si no implementar polítiques socials, ha defès.

Per la seua banda, Fernando Moner ha assegurat que els consumidors estan davant una "desprotecció total" i que Espanya és el segon país de la Unió Europea amb més compres de productes falsificats. "No podem tirar la culpa als consumidors, cal sensibilitzar, no s'ha informat de les repercussions", ha puntualitzat.

Segons ha explicat, les conseqüències "van molt més allà del preu", perquè es perden "desenes de milers de treballs", "s'alimenten màfies i grups de delinqüents" i es "deixa de percebre una sèrie d'impostos per a construir hospitals o carreteres", ha exemplificat.

RISCOS PER A LA SALUT I EL MEDI AMBIENT

A més, ha advertit que en el cas de perfums i altres productes, pot haver-hi "components tòxics", amb la seua conseqüent "repercussió en la salut i en el medi ambient".

Així, ha demanat que en Nadal es "trie l'original", "no per la marca" sinó per "seguretat", per a "recolzar el comerç legal i perquè "de cada 20 euros en una venda de falsificacions, potser 19 van a grups delictius". Des de CECU s'ha editat una Guia sobre les conseqüències de les falsificacions, en la qual s'arreplega la repercussió que implica aquest fenomen.

Segons han explicat, el dany que generen les falsificacions a Espanya s'estimen en un 9,3% de les vendes, i més de 40.000 ocupacions perdudes i un cost de 133 euros per habitant, la qual cosa ens situa lleugerament per damunt de la mitjana de la Unió Europea.

La secretària autonòmica Blanca Marín ha ressaltat les iniciatives impulsades per part del Ministeri d'establir accions per a combatre la pirateria com les dutes a terme de la constitució d'una Mesa de l'Intrusisme, l'impuls de campanyes de conscienciació, i altres mesures encaminades a eradicar la venda il·legal com la reforma de la Llei de Marca.

A més, ha incidit que la Comunitat és la segona d'Espanya de major venda de productes il·legals i en què Espanya és el segon país de la Unió Europea per darrere d'Itàlia de major comercialització d'objectes falsificats. Segons dades del Ministeri de l'Interior, a la Comunitat es van confiscar 380.622 productes falsos en 2016. Per tant és la segona autonomia d'Espanya de major venda de productes il·legals.

Marín ha advocat per "separar d'una manera nítida i clara" el "problema d'àmbit social" que faceta al col·lectiu de manteros amb la "lluita contra la venda il·legal", en la qual les administracions han de tindre "una posició clara d'actuar en contra", des de "tots els fronts". També ha posat en focus en què les xarxes socials i el comerç electrònic han afavorit l'adquisició de falsificacions, sobretot en el públic jove.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento