Comunitat Valenciana

Ábalos xifra en 3.100 milions d'euros el soterrament de les vies a València

  • El ministre assumeix en l'obertura del Parc Central el pla per a l'Estació Central i el túnel passant.
  • Un conveni nou substituirà al signat en 2003, que estimava les actuacions en 800 milions d'euros.
  • La finalització de tot el pulmó verd està supeditada a la gran operació ferroviària global per a la Ciutat.
  • La ciutat ja disposa d'una gran zona verda d'11 hectàrees al costat dels barris de Russafa i Malilla.
La segunda fase del Parque Central de València actuará sobre la actual playa de vías ferroviarias, que quedará liberada con el soterramiento.
La segunda fase del Parque Central de València actuará sobre la actual playa de vías ferroviarias, que quedará liberada con el soterramiento.
JUAN CARLOS CÁRDENAS / EFE
La segunda fase del Parque Central de València actuará sobre la actual playa de vías ferroviarias, que quedará liberada con el soterramiento.

València ha viscut aquest dilluns un dia carregat de simbolisme amb l'obertura de la primera fase del Parc Central, que dóna a Russafa i Malilla i que suposa el 40% de la superfície final de la infraestructura. No obstant això, l'objectiu està ara fixat en la culminació de tot el pulmó verd urbà, per al que és imprescindible una operació ferroviària a gran escala que incloga el soterrament de les vies en el canal d'accés a la ciutat i la construcció de l'Estació Central subterrània i del túnel passant cap a Barcelona perquè València deixe de ser estació terme.

El ministre de Foment, el valencià José Luis Ábalos, ha posat una xifra a totes aquestes actuacions: 3.100 milions d'euros, és a dir, 2.300 milions d'euros més del que es va pressupostar en 2003 (800 milions). Segons Ábalos, els estudis informatius i els projectes constructius actuals llancen aquesta xifra global, per la qual cosa al gener s'impulsarà un nou conveni entre les administracions implicades per a poder culminar la solució ferroviària definitiva, que alliberarà el sòl necessari per a finalitzar el Parc Central íntegrament.

Per exemple, per a l'Estació Central s'havien previst 200 milions i ara es calculen 1.096, mentre que només l'execució del túnel passant s'estima hui dia en 600 milions d'euros. Ábalos ha deixat clar que assumeix "plenament" els compromisos dels seus antecessors en aquests dos elements. Preguntat pels terminis, ha assenyalat que s'hauran d'establir en el conveni i ha recordat, per exemple, que es va deixar caducar l'estudi informatiu del túnel passant, per la qual cosa ha tocat "començar de zero", però ha afegit que intentaran "aprofitar al màxim el temps".

El ministre ha manifestat en la seua visita vespertina al parc, al costat del president de la Generalitat, Ximo Puig, a l'alcalde Joan Ribó i a altres autoritats, que aqueixa primera fase oberta al públic "quasi sembla una cosa impossible" i suposa "la culminació d'un somni, encara que siga parcial, encara que siga sol el 40% del parc que volem dur a terme".

Ribó ha valorat els compromisos "positius" per part de Foment, que "s'han de traduir en realitats", i ha advertit de la necessitat de començar a treballar "prompte" per a evitar que València siga un "semàfor roig" en el mapa ferroviari.

Per part seua, Puig ha destacat que és "un dia important" per a València i per a la Comunitat Valenciana en el qual "s'ha fet un pas més a cosir més la ciutat" després de "molts anys", de l'esforç de molta gent i de la "paciència permanent dels ciutadans".

La vegetación juega un papel clave en los diferentes espacios del parque.
La vegetación juega un papel clave en los diferentes espacios del parque.

De moment, València ha guanyat finalment una gran zona verda a través d'una fita urbanística cridada a canviar la fisonomia de l'eix centre-sud de la ciutat. La primera fase del Parc Central ha obert les seues portes i ha permés a centenars de persones, entre curioses i incrèdules, contemplar una infraestructura de la qual porten dècades sentint parlar.

Jubilats, corredors, pares i mares amb xiquets o parelles van recórrer les instal·lacions per a conéixer els seus jardins, horts, fonts, les naus rehabilitades que acolliran dotacions públiques i els grans espais oberts. On abans hi havia descampats, solars i vies mortes, ara corre l'aigua i brolla vida.

La vegetació és un dels elements fonamentals del parc dissenyat per la paisatgista estatunidenca Kathryn Gustafson. L'aigua és un altre dels elements connectors d'una horta urbana amb fruiteres, 2.000 metres quadrats de prada, canals, una pèrgola, jardins infantils...

Tres dècades després que la idea es plasmara per primera vegada en el Pla General d'Ordenació Urbana, els valencians van veure com a les 9.00 del matí, es van obrir les portes del recinte, la primera fase del qual permet ja el gaudi ciutadà d'una gran zona verda i dotacional d'11 hectàrees al costat dels barris de Russafa i Malilla.

Un 2%, encara en obres per un litigi

Una cantonada de la primera fase del Parc Central segueix encara en obres. Es tracta de la zona annexa a un concessionari d'automòbils en l'avinguda Peris i Valero, el propietari de la qual es va negar a desallotjar-la i va haver de fer-ho per ordre judicial.

Aquest litigi va retardar les obres en aquesta zona, per la qual cosa ara hauran de licitar-se i adjudicar-se per separat. Suposen, segons fonts de la Societat València Parc Central, el 2% de la superfície, i sobre ella s'executaran tant viàries com jardins una vegada s'encarreguen els treballs pendents.

Els amplis espais i l'aigua, el més comentat

Testimonios apertura Parque Central
Testimonios apertura Parque Central

Amparo i Antonio. Informàtics. València

"El parc està molt ben acabat, amb zones verdes i espais per a xiquets. La pèrgola és impressionant. Ens agrada perquè hi ha àmplies zones amb gespa i, malgrat estar envoltat de trànsit, no s’escolta res. Ens sembla bé que ho hagen fet per fases, perquè així aquesta ja es pot anar gaudint".

Testimonios apertura Parque Central
Testimonios apertura Parque Central

José i Pilar. Jubilats. València.

"Es veu molt bé, encara que potser les zones de terra s'ompliran de fang quan ploga. Ens sembla bé que el Parc Central s'haja fet per fases, perquè tot el que es comença es podrà acabar abans o després. Si no, ara mateix no hi hauria res acabat".

Testimonios apertura Parque Central
Testimonios apertura Parque Central

Vicenta i Lorenzo. Jubilats. València.

"Acabem de recórrer-lo i ens sembla estupend. Tant de bo es poguera haver-lo acabat íntegrament. Criden l'atenció les làmines d'aigua, els assortidors i els jardins amb tanta vegetació. Caldrà esperar alguns estius per a tindre ombres. Hi ha moltes naus i una alqueria".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento