Comunitat Valenciana

Camps, imputat per contractacions amb la trama Gürtel a València

  • S'investiga un contracte de la fira turística Fitur en 2009 adjudicat a l'empresa Orange Market.
  • L'adjudicació pública va poder ser en realitat un pagament encobert per treballs al PP.
Francisco Camps, en su llegada al Tribunal Superior de Justicia de Valencia.
Francisco Camps, en su llegada al Tribunal Superior de Justicia de Valencia.
EFE
Francisco Camps, en su llegada al Tribunal Superior de Justicia de Valencia.

El jutge del cas Gürtel ha imputat a l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps en la peça que investiga contractacions de la Generalitat amb societats de Francisco Correa, concretament per una adjudicació pública que va poder ser en realitat un pagament encobert per treballs al PP.

El jutge li investiga a petició de la Fiscalia en la peça número 5 de la causa en relació amb un contracte de la fira turística Fitur de 2009 adjudicat a l'empresa Orange Market, relacionada amb la trama mafiosa i que va fer al seu torn treballs per a campanyes electorals del PP, encara que De la Mata no concreta en el seu acte quan li citarà com investigat.

Es tracta de l'adjudicació de l'expositor "Grans esdeveniments" feta per la directora general de Promoció Institucional de la Generalitat Valenciana, Salvadora Ibars, i ara el jutge vol aclarir si ella va rebre indicacions dels seus superiors per a donar-li-la a Orange Market.

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata creu que aqueixes instruccions van poder vindre de Camps i basa les seues sospites en revelacions d'acusats en el judici pel finançament irregular del PP valencià, en el qual Ricardo Costa va assegurar que l'expresident va crear aqueix sistema de finançament, la qual cosa va ser corroborat per Correa, Pablo Crespo o Álvaro Pérez, ‘el Bigotes’.

Per al magistrat, de les revelacions del judici s'extrau que Ibars depenia directament de Camps i va ser ella qui va comunicar a les institucions valencianes que anaven a exposar en aqueix estand que Orange Market seria l'empresa que executaria els treballs.

A aquestes institucions Ibars els va dir, segons recorda el jutge, que rebrien d'Orange Market els pressupostos i que vindrien autoritzats per Presidència, així que s'havien de limitar a contractar a l'empresa de la trama i validar aqueixos pressupostos.

Gürtel i el PP

En paral·lel a aqueixa adjudicació, que es va produir el 30 de desembre de 2008, s'estaven produint "intenses negociacions entre personal d'Orange Market i el PP de la Comunitat Valenciana" per a cobrar serveis que l'empresa de la Gürtel havia fet al partit, destaca el jutge.

Com Camps, diu De la Mata, va estar "directament relacionat" amb la contractació d'Orange Market pel PP valencià "per a diferents activitats relacionades amb la campanya electoral", va poder "intervindre de manera decisòria en el sistema irregular de pagaments del PP de la Comunitat Valenciana a Orange Market".

"A tals efectes -prossegueix el jutge-, Camps va poder participar directament, o mitjançant ordres a tercers, en les relacions amb els empresaris que finançaven al partit abonant els seus deutes. I, en particular, que va poder fer aquestes gestions en relació amb Orange Market".

També va poder "desplegar un paper determinant en la decisió irregular de diverses adjudicacions de contractació pública, tal com la indicada de Fitur 2009, per a beneficiar indegudament a Orange Market compensant-la per tals deutes".

Camps, investigat

Per aquestes circumstàncies "sobrevingudes" resulta per al jutge "raonable i pertinent dirigir la investigació contra Camps, a qui s'inclourà com a persona investigada en aquesta peça" per a determinar si "està inclòs entre les autoritats superiors jeràrquicament" d’Ibars que van poder participar en la decisió.

I veure així si aquesta adjudicació va poder ser en realitat una manera de pagar a l'empresa de la Gürtel treballs que havia fet realment per al PP valencià i que estaven pendents de cobrament.

Amb aquesta nova imputació, Camps acumula quatre causes en sengles procediments per corrupció de la seua etapa al capdavant de la Generalitat, un en l'Audiència Nacional i altres tres en jutjats valencians.

A aquesta investigació cal sumar-li una de possibles irregularitats en la visita del papa en 2006 i altres dos en l'organització dels grans premis de Fórmula 1 a València, en l'anomenat cas Valmor.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento