Comunitat Valenciana

Els parcs de barri de València obrin una finestra a l'univers web

  • La UPV llança una pàgina per a conèixer i valorar 281 espais.
  • La superfície sumada equival a la del Jardí del Túria.
Els parcs de barri obrin una finestra a l'univers web
Els parcs de barri obrin una finestra a l'univers web
UPV
Els parcs de barri obrin una finestra a l'univers web

Els parcs de barri de València no són solament zones verdes. Constitueixen llocs de socialització i vertebren els veïnats. Amb el propòsit de millorar aquests espais s'ha posat en marxa la plataforma web www.valenciaparcsdebarri.es, una iniciativa promoguda des de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de València (UPV) i que compta amb el suport i la col·laboració de l'Ajuntament a través de la Delegació de Parcs i Jardins.

Aquesta pàgina web, la idea de la qual va partir en 2011 impulsada pels professors del Departament d'Urbanisme Ana Portalés, Vicente Colomer i David Urios, representa una finestra oberta als ciutadans i usuaris de l'espai públic. Gràcies a ella poden conèixer, valorar i opinar sobre els parcs que utilitzen diàriament. A més, permet la localització, l'accés a informació i la valoració dels més de 200 parcs de barri repartits per tota la ciutat.

“Són parcs poc reconeguts, en molts casos tenen deficiències funcionals, de disseny, de materialitat, d'il·luminació... No obstant açò, presenten un elevat grau d'ús diari per un ampli espectre de població (xiquets en edat escolar, pares, cuidadors, gent gran, passejants de gossos). Per açò, és important conèixer com s'utilitzen els parcs i les necessitats dels usuaris per a millorar la qualitat dels mateixos”, afirma Portalés.

De reduïda grandària (entre els 1.000 i 15.000 metres quadrats), estan presents en tota la ciutat i constitueixen un conjunt de xicotets focus. Segons la docent, “València disposa de 218 parcs de barri la superfície agregada de la qual suma prop del milió de metres quadrats, equivalent a la del Jardí del Túria. Són escenaris de vida urbana dels barris on es fomenten les relacions socials”, afig.

La web inclou diversos continguts: localització i dades bàsiques dels parcs , documentació docent de propostes realitzades per l'alumnat de la UPV i una finestra oberta a l'opinió. Així, persegueix difondre l'activitat investigadora, implicar a l'alumnat, millorar els projectes i servir de canal d'informació bidireccional amb l'Ajuntament.

Una constel·lació de vida urbana 

La iniciativa es complementa amb l'exposició València, parcs de barri, una constel·lació de vida urbana, que romandrà oberta fins al 4 de gener de 2019 en el Almudín de València . Segons la professora Portalés, “l'objectiu de la mostra és traure de l'anonimat aquests espais”, per al que s'utilitzen maquetes i “es mostren les gènesis i evolució dels mateixos i la seua relació amb els barris com a àrees d'influència”. A més, inclou entrevistes a usuaris, així com fotografies que reflecteixen la seua intensa activitat humana.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento