Comunitat Valenciana

Una mostra en el Museu Faller exhibirà 20 cartells de Falles de 1930 a 1990

  • L’exposició exhibeix els vincles existents entre les Falles i la festa de Moros i Cristians.
  • Es tracta d'una col·laboració entre el Museu Faller de València i el Museu Alcoià de la Festa.
Exposición En Peu de Festa
Exposición En Peu de Festa
AYUNTAMIENTO DE VALÈNCIA
Exposición En Peu de Festa

L'exposició 'En peu de Festa. Cartells del Museu Faller de València', exhibirà des de dijous que ve en el Museu Faller de València un total de 20 cartells de Falles des de 1930 a 1990, segons ha informat l'Ajuntament de València en un comunicat. Alguns d'ells són d'exhibició "inèdita" i motiu d'una "rigorosa restauració" per a mostrar-los i posar-los en valor.

La mostra correspon a la quarta exposició temporal que acull des de 2016 el Museu Faller en l'Espai Josep Alarte. Al seu torn, també es presentarà el corresponent catàleg de l'exposició, que estarà a la venda a partir d'aqueix moment.

Aquesta mostra, els comissaris de la qual són Iván Esbrí, historiador de l'art, i Ignacio Trelis, assessor artístic del Casal Sant Jordi d'Alcoi, es va exhibir entre maig i juliol d'enguany a Alcoi, atès que es tracta d'una col·laboració entre el Museu Faller de València i el Museu Alcoià de la Festa, que es va iniciar a l'octubre de l'any 2015, amb l'exposició 'Alcoi, festa i color' en la Galeria del Tossal.

En aquesta exposició es mostrarà al públic al voltant de vint cartells de Falles -guanyadors, segons premis i accèssits - de l'any 1930 al 1990, pertanyents a la col·lecció i fons del Museu Faller.

Vincles històrics

En aquesta mostra se subratllen els històrics vincles existents entre les dues ciutats i les respectives festes, com va ser la celebració de les Falles a Alcoi en 1930, on es destaca el cartell de Torregrossa i Campillo de les no celebrades Falles de 1936.

A més, es mostra com l'art faller té com a referència els Moros i Cristians per a recrear-se, tal com corrobora la portada del llibret de la Falla NaJordana, de Vicente Lorenzo de 1997, i el Ninot Indultat Infantil, 2006 de María Valero.

D'altra banda, té una especial rellevància dins de l'exposició el cartell de les Falles de València de 1929, obra de l'il·lustrador universal Josep Segrelles Albert, qui va participar amb diverses col·laboracions i homenatges en la trilogia festera dels Moros i Cristians d'Alcoi. En la secció dedicada a Segrelles s'ha comptat amb la col·laboració de la Casa Museu Segrelles d'Albaida.

Encara que entre les festes de Moros i Cristians d'Alcoi i les Falles de València hi ha diferències, ambdues són dues manifestacions festives i etnològiques "de primer ordre". Cada festa estén la seua influència a altres importants localitats, fins a cobrir quasi tot el territori valencià.

"Una trama associativa (vivències, experiències, transmissió intergeneracional) i un espai cultural (coneixements, pràctiques i rituals), pels quals han rebut el reconeixement com Bé d'Interès Cultural Immaterial i, en concret, la Festa de les Falles, va ser reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat", ha afegit el consistori.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento