Comunitat Valenciana

La neteja és ja el principal problema en 13 dels 19 districtes de València

  • L’Infobaròmetre municipal detecta una deterioració general en la percepció sobre la brutícia en els carrers.
  • L'EMT habilitarà quatre solars com a aparcaments públics després de les reiterades queixes en els sondejos.
  • El Govern Local manté l'aprovat (5,6) i solament dos districtes suspenen la gestió municipal.
Bolsas de basura apiladas en contenedores de la calle Xàtiva de València.
Bolsas de basura apiladas en contenedores de la calle Xàtiva de València.
20MINUTOS.ES
Bolsas de basura apiladas en contenedores de la calle Xàtiva de València.

Els habitants de la ciutat de València perceben un empitjorament en el servei de neteja dels carrers. Diferents indicadors de l’Infobaròmetre Municipal d'Opinió Ciutadana, un sondeig realitzat pel propi Ajuntament, apunten cap a aquesta direcció en l'últim lliurament, el de novembre de 2018.

Si bé la nota mitjana quant a la gestió del Govern local d'esquerres roman estable (només baixa una dècima respecte a l'anterior mostreig, de maig) amb un 5,6 sobre 10, la neteja és ja el problema principal, segons les respostes dels 2.300 empadronats enquestats, en 13 dels 19 districtes (ho era en vuit fa sis mesos), el 30,9% el considera el primer problema del seu districte (23% en l'anterior baròmetre) i el 33,6% apunta que aquest servei de l'Ajuntament ha empitjorat enfront del 12,9% que el veu millor, quan aquesta relació era molt més equilibrada fa sis mesos (26,9% a 24%).

A més, a la pregunta de quin és el problema més greu que té la ciutat, el 18,1% respon que la neteja, solament superat per l'ocupació, una matèria sobre la qual el Consistori no té quasi competències.

Preguntat per aquesta evolució durant l'avanç de resultats de l’Infobaròmetre, el regidor de Control Administratiu, Carlos Galiana, ha afirmat aquest dilluns que la neteja és "un tema recurrent" en les queixes veïnals: "És el primer que es veu en eixir al carrer, però ens serveix per a prendre nota i millorar", ha afegit, al mateix temps que ha recordat el pla per a la recollida selectiva de matèria orgànica que s'està executant actualment i que el pròxim any arribarà a tota la ciutat.

L'estudi llança un grau de satisfacció de viure a València de 8,4 sobre 10 (dues dècimes més que fa sis mesos). En quan a la nota a la gestió del Govern de coalició entre Compromís, PSPV-PSOE i València en Comú (amb l'esmentat 5,6 de mitjana), solament suspèn en dos districtes: Extramurs (4,7) i Pobles de l’Oest (4,4), enfront dels registres més alts, que aconsegueix en Benicalap (6,1) i Ciutat Vella (6,6).

Per serveis públics municipals, platges (7), festes populars (7), Parc Natural de l'Albufera (6,8) i mercats municipals (6,7) són els més valorats, enfront de control de soroll (5,5) regulació de la circulació (5,2), neteja dels carrers (5,1) i aparcaments públics (4,7).

Aquesta última és l'única que suspèn, igual que en l'anterior baròmetre, per la qual cosa Galiana ha anunciat, en resposta a aquesta demanda ciutadana, que la Regidoria de Mobilitat encarregarà abans que finalitze l'any a Empresa Municipal de Transports (EMT) l'habilitació de quatre solars per a convertir-los en aparcaments públics. Les parcel·les estan en els carrers Flor de Maig (Quatre Carreres), Pere Delmonte (Benicalap), Nino Bravo (al costat de la Ciutat de la Justícia) i en la plaça Vicente Castell Marqués (l’Olivereta).

De l'anàlisi per districtes es desprèn que, després de la neteja, apareix com a segon problema principal l'urbanisme (asfaltat i tot el relatiu a elements urbans) amb un 16,8%, amb la seguretat en tercer lloc (10,4%) seguit de la convivència (9,3%).

A la pregunta de quin problema afecta més personalment a l'enquestat, l'ocupació es dispara fins al 37,7%, seguit de l'economia social (llum, aigua, lloguer...) amb un 16,8%, mentre que la neteja dels carrers cau al quart lloc amb un 4,9%. El que més es valora del districte és la tranquil·litat i el veïnat, així com la proximitat al centre.

Molèsties dels pisos turístics

L'últim lliurament de l’Infobaròmetre incorpora preguntes de dos temes específics: turisme i convivència. En el primer, el 27% dels veïns de València creu que els habitatges d'ús turístic generen "bastants molèsties", el 10,8% "moltes" i el 29,7% "poques", mentre que per al 29,9% no generen "cap molèstia". El 92,5% assegura que el turisme és, en general, beneficiós per a la ciutat, la qual cosa ha portat tant a Galiana com a la titular de Turisme, Sandra Gómez, a afirmar que a València no hi ha turismefòbia.

Altres aspectes que apunten els enquestats en relació al turisme és l'increment dels preus del lloguer, encara que hi ha divisió: el 16,4% opina que ho fa de manera regular, mentre que el mateix percentatge es mostra en desacord. A més, un 47,2% està molt d'acord o d'acord que el turisme incrementa la contaminació acústica i ambiental, i un 33,1% creu que aquest sector contribueix a empitjorar les condicions laborals (enfront d'un 42,2% en desacord).

Respecte als principals atractius de la ciutat, el 25% dels entrevistats assenyala que ho és la Ciutat de les Arts i les Ciències, el 20,3% assenyala al Passeig Marítim i les platges, el 18,4% creu que ho són el centre històric, els monuments i el patrimoni històric, i el 16,3% que és el clima. Així mateix, en aquest apartat, un 7,1% dels valencians opina que el principal atractiu són les Falles, el 3,9% la gastronomia, el 2,2% tota la ciutat en general i l'1,6% els Jardins del Túria i les zones verdes.

A més, un 1,2% estima que el principal reclam turístic de València és la seua gent, un 1% que són les zones d'oci i un 0,8% que ho és el ser "una ciutat barata". A aquests se sumen un 0,7% que pensa que el principal atractiu de la capital valenciana és la seua oferta cultural, un 0,6% que ho és Bioparc i un 0,5% l'Albufera i El Saler.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento