Comunitat Valenciana

L'Ajuntament de València ix del Pla d'Ajust "tres anys abans del previst"

  • Joan Ribó ha assegurat que es tracta d'un dia històric per a la ciutat.
  • En 2012, un Reial decret va obligar les administracions locals amb "factures en el calaix" a contractar préstecs.
  • El consistori de la ciutat tenia 183 milions en aquestes factures "opaques" en el seu Pressupost.
Imatge de la façana de l'Ajuntament de València
Imatge de la façana de l'Ajuntament de València
EUROPA PRESS - Archivo
Imatge de la façana de l'Ajuntament de València

L'Ajuntament de València ha eixit "definitivament" del Pla d'Ajust imposat en 2012 pel Ministeri d'Hisenda a les administracions locals amb factures en els calaixos en fer efectiu el pagament als bancs d'un deute de 30 milions d'euros. En un comunicat, l'alcalde Joan Ribó ha assegurat que es tracta d'un dia històric per a València, en què el seu Ajuntament, amb una gestió exemplar, ix del Pla d'Ajust i recupera la seua autonomia" i ho fa "tres anys abans del previst".

Ribó ha subratllat "l'eficàcia de la tasca al capdavant del Govern local, que ens ha permés abandonar les restriccions al fet que ens obligava aquest pla, tres anys abans del previst". "Hui és un dia històric per a l'Ajuntament de València, perquè recuperem la nostra autonomia com a entitat municipal", ha reiterat.

"València ix del forat econòmic i demostra la solvència d'una gestió exemplar durant aquests tres últims anys i mig, basada en l'eficàcia i en l'eficiència", ha manifestat el primer edil.

El consistori ha explicat que, l'any 2012, el Reial decret 4/2012 va obligar les administracions locals que tingueren "factures en el calaix" a contractar préstecs per a fer front als seus deutes. L'Ajuntament de València tenia 183 milions en aquestes factures "opaques" en el seu Pressupost, per la qual cosa va haver de sol·licitar un crèdit a l'ICO i entrar en el Pla d'Ajust.

Així, l'alcalde ha destacat que "posteriorment, i després del canvi en el govern de l'Ajuntament en 2015, els comptes s'han reconduït, s'han sanejat, i podem deixar arrere un pla al que ens va portar l'anterior govern de la dreta, que va arribar a endeutar els valencians en quasi 1.000 milions d'euros (un 135% del valor del pressupost municipal)".

D'aquesta manera, aquest dijous, "tres anys abans del previst", s'ha fet efectiva la dotació de 29,6 milions d'euros aprovada pel Ple de l'Ajuntament, que "literalment trau a la ciutat de València d'aquest programa de control dels seus comptes".

Així, l'Ajuntament ha indicat que València "recupera l'autonomia en la seua gestió municipal, i pot prendre decisions sobre la gestió i les inversions de la ciutat sense la tutela del Ministeri d'Hisenda". "I, sobretot, dedicar els recursos municipals a les necessitats pròpies que té València", ha afirmat Ribó.

"Nombroses restriccions"

Segons han explicat en el comunicat, les implicacions del Pla d'Ajust es concretaven en "nombroses restriccions" a l'activitat dels governs locals: no es permetia crear cap organisme o fundació, ni decidir la destinació de totes les inversions municipals.

L'alcalde ha posat en valor la gestió del Govern de la Nau aquests anys: "Una gestió eficaç i eficient, que ens ha permés eixir, tres anys abans del previst, d'un pla que des de 2012 ha ofegat la ciutat".

"La imatge dels comptes municipals en aquests moments reflecteix que es compleix amb la regla de despesa, es paga als proveïdors dins del termini i en la forma escaient, i s'ha reduït el deute a la mitat respecte al punt més alt del període anterior", han subratllat.

Vilar: "Gràcies a la bona gestió"

Per la seua banda, el regidor d'Hisenda, Ramon Vilar, ha insistit en com "gràcies a la bona gestió del Govern de la Nau, recuperem l'autonomia municipal, i sanegem els comptes públics fins a eixir definitivament del Pla d'Ajust".

"Els comptes s'han reconduït, i superem una etapa fosca per a l'economia municipal basada en una gestió fora de tot orde", ha agregat.

"Ara, en canvi, -ha continuat el responsable d'Hisenda- ens ajustem a una gestió basada en l'eficàcia i en l'eficiència econòmica i podem acudir al mercat de diners a preus interessants per a finançar servicis i inversions i no per a pagar factures amagades en els calaixos".

Des de l'inici del mandat actual, el deute màxim al qual va arribar la corporació anterior s'ha reduït a la mitat, gràcies al Pla de Reducció de Deute 2015-2019, que permetrà concloure 2018 amb un deute de 446 milions d'euros (un 52,7% respecte als ingressos totals de l'últim any liquidat, en aquest cas 2017), ha exposat l'Ajuntament.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento