Comunitat Valenciana

Terra Natura determina que dos dels seus fardatxos verinosos són femelles quatre anys després del seu naixement

  • L'equip d'experts del parc de naturalesa i animals Terra Natura Benidorm ha aconseguit determinar el sexe dels seus dos fardatxos verinosos, dos femelles, quatre anys després del seu naixement ja que no es pot confirmar abans d'arribar la seua maduresa sexual, segons ha informat el parc en un comunicat.

Així, s'ha determinat que el monstre de Gila (Heloderma suspectum) és una femella mentre que el fardatxo escorpí (Heloderma horridum) se sospita que també ho siga, encara que per a confirmar-ho cal finalitzar la seua hibernació per a assegurar-ho.

La identificació del sexe resulta essencial per a formar grups de reproducció en captivitat de les dos espècies, i contribuir així a la conservació d'aquestes poblacions. Algunes subespècies del monstre de Gila es troben, en l'actualitat, en perill crític d'extinció.

VERÍ PER A PACIENTS AMB DIABETIS

El monstre de Gila i el fardatxo escorpí van arribar al parc fa quatre anys quan a penes eren unes cries. L'especialista del complex en animals verinosos, David Martí, ha insistit que "estan especialment il·lusionats amb tindre èxit en el projecte de conservació de les dos espècies". Part de l'estudi del verí d'aquests animals està ajudant pacients amb diabetis.

En aquests fardatxos és "molt complicat" conéixer el sexe a simple vista. Encara que existeixen diferències subtils entre els mascles i les femelles, aquests lleus contrastos no permeten confirmar el gènere biològic de l'animal. Per a açò, és imprescindible que els veterinaris i herpetòlegs realitzen una sèrie de proves com la radiografia per contrast, ecografies o endoscòpies.

En aquest cas, els especialistes de Terra Natura Benidorm han optat per l'ús de la radiografia i de l'ecografia, que són mètodes menys invasius per a l'animal. Com a resultat d'aquestes proves, s'ha detectat fol·licles en el monstre de Gila, que seran futurs ous a mesura que es desenvolupen, la qual cosa confirma que és una femella.

En el fardatxo escorpí no s'ha pogut determinar amb certesa. Se sospita que també és una femella a causa de la morfologia del seu cos i a l'absència d'hemipenis. Quan deixe d'hibernar es tornaran a realitzar les proves, ja que en eixe moment tindrà els seus òrgans reproductors més desenvolupats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento