Comunitat Valenciana

El Consell blinda 11.000 hectàrees d'horta

  • La iniciativa s'emmarca en el nou Pla d'Acció Territorial, que té per objectiu posar en valor els usos agrícoles del sòl.
Presentación del nuevo PAT de la Huerta de València
Presentación del nuevo PAT de la Huerta de València
GVA
Presentación del nuevo PAT de la Huerta de València

La preservació de més d'11.000 hectàrees de sòls agrícoles, la recuperació d'unes 250 hectàrees d'horta i de més de 100 edificacions tradicionals. Aquestes són les iniciatives que contempla el nou Pla d'Acció Territorial d'Ordenació i Dinamització (PAT) de l'Horta de València, que va ser presentat aquest dimecres per la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; i la titularitat d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador.

En boca d'Oltra, aquest nou pla suposa “una nova fita en la protecció i revitalització d'aquest paratge tan llastimat com volgut, tan nostre, tan universal, com és l'Horta de València”. Precisament, per a posar en valor els usos agrícoles del sòl “com un bé a protegir, com un espai de contenció de la urbanització desaforada, com un bé necessari per a la vida”, la vicepresidenta va destacar que s'inicia un “nou camí que ens allunya de l'especulació i la predació del territori, dels temps foscos, dels pelotazos”.

Per la seua banda, la consellera d'Habitatge va indicar que aquest pla demostra “el compromís del Govern valencià per la planificació del territori d'escala supramunicipal”, que és un exemple “del model territorial per als pròxims anys” i que s'ha fet “amb àmplia participació i gran consens”.

El PAT, amb la protecció de les més d'11.000 hectàrees, evitarà “qualsevol expectativa urbanística especulativa sobre aquests sòls, que passaran a ser no urbanitzables protegits de l'horta”, i així haurà d'arreplegar-se en els plans generals dels municipis, va dir Salvador. Així, es desclassifiquen 15 milions de metres quadrats, entre ells, 1,8 milions al Puig; 600.000 a Albalat dels Sorells; 1,5 milions a Alboraia; 4 milions a València, 1,4 a Torrent i 1,5 milions a Catarroja.

La creació del Consell de l'Horta

La Llei 5/2018 de l'Horta de València preveu la creació del Consell de l'Horta i l'elaboració d'un Pla de Desenvolupament Agrari -que encara està en fase de redacció-, que abordarà la formació, professionalització, i viabilitat i rendibilitat de les explotacions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento