Comunitat Valenciana

Corts demanen a Educació que publique en el seu web el percentatge de llengües en projectes experimentals plurilingües

  • La Comissió d'Educació de Les Corts ha aprovat per unanimitat demanar a la Conselleria d'Educació actualitzar en el seu web les dades relatives al percentatge de les llengües que s'imparteixen en els projectes experimentals plurilingües en els centres en què s'estan aplicant.
Un aula d'un col·legi
Un aula d'un col·legi
GVA - Archivo
Un aula d'un col·legi

La proposició no de llei ha partit de Ciutadans, per part de la diputada Mercedes Ventura, qui ha justificat aquesta proposta perquè, segons la documentació recaptada, "hi ha 205 centres a la Comunitat Valenciana en els quals no s'està donant ni una sola hora de castellà (en Infantil), ja que el 90% es dóna en valencià i només el 10% en anglés".

Es tracta, ha dit, de centres amb un projecte experimental plurilingüe i la informació sobre el percentatge de llengües en què s'imparteix la docència no està en la web d'Educació, com sí ocorre en el cas de la resta de centres escolars. "Però aquesta informació no és accessible actualment a través de la plataforma de la Conselleria i l'equip del conseller Marzà no pot seguir ocultant-la més temps", ha afegit la portaveu d'Educació de Cs, que ha assegurat que s'està "vulnerant la normativa vigent en transparència i bon govern".

A més, respecte a l'ús de la llengua, Ventura ha criticat que "s'estiga implantat progressivament a la Comunitat Valenciana la immersió lingüística somiada per Compromís i recolzada pels seus socis de Govern, un model que plagia al seu homòleg català".

"Cap hora en Infantil en castellà, ni una hora. Em poden dir on està la innovació, s'entén com a immersió? És eixe el compromís per innovar, fer el mateix que a Catalunya? La majoria de centres estan en zones castellanoparlants, igual està ací l'experiment", ha assenyalat.

Així mateix, ha indicat que eixe model lingüístic s'ha aplicat en alguns d'aquests centres "per imperatiu legal de la pròpia Conselleria, fins i tot amb l'opinió en contra dels pares i del Consell Escolar, que van votar per un altre tipus de projecte" i ha posat com a exemple el col·legi Manuel González Martí, on eixe projecte va aconseguir 8 vots a favor i 10 en contra i es "va imposar" per Conselleria. "En açò consisteix verdaderament un sistema educatiu democràtic?", ha plantejat.

La socialista Ana Besalduch ha mostrat el seu respatler a la publicació de les dades però ha instat a "no magnificar les coses i usar eixa magnificació com a arma de confrontació política" perquè "és un poc exagerat parlar d'obscurantisme" quan la diputada ha pogut accedir a eixes dades acudint a la Conselleria. "Que està imposant? És mentida, més del 90% dels projectes lingüístics han sigut aprovats en els consells escolars amb majoria qualificada", ha afirmat, per a agregar que en cas de no aconseguir-se actua la Conselleria.

"S'ha fet tot conforme toca", ha defès, per a preguntar si no consideren que oferir als menors més valencià "no és innovador" i si Cs és qui va a definir el que és o no innovació. Així mateix, ha subratllat que en el currículum d'Infantil ja consta, i s'ensenya, que la Comunitat Valenciana té dos llengües cooficials que conviuen i han de "respectar-se per igual".

COMPROMÍS: "NO HI HA CONFLICTE EN LES AULES"

El diputat de Compromís Josep Nadal ha assenyalat que és cert que en alguns centres no estan explicitats els percentatges i ha explicat que en un programa experimental "sempre és més difícil tindre clar els percentatges", mostrant el seu suport a una iniciativa, encara que criticant "la motivació de polititzar l'educació pública" per part de Cs.

"És molt trist que vinga a fer persecució de la llengua més feble en una paranoia 'madrileñista'", ha replicat a la diputada de Cs, a la qual ha assegurat que no hi ha voluntat d'"amagar res" perquè aquest Consell no té res contra el castellà" ni contra la resta de llengües, acusant Cs d'usar la llengua en la confrontació política: "No hi ha conflicte lingüístic en les aules, dóna la sensació de que el seu partit vol viure de les fake news".

Per la seua banda, el diputat de Podem Josep Almería ha indicat que en realitat el que es demana amb aquesta proposta és complir la llei i ser transparents, i ha respost Cs que precisament és en les zones castellanoparlants on "és més necessària la immersió".

Ventura li ha indicat que volen que es promocione el valencià però no que "s'eradique" el castellà, al que Almería ha subratllat la "immersió brutal" en aquesta llengua en els mitjans de comunicació, mentre que a la Comunitat Valenciana el grau de desenvolupament i coneixement del valencià és "absolutament deficient" pel que "fa riure parlar en aquest fòrum que el castellà està en perill d'extinció".

EL PP DEMANA ACABAR AMB LA "LLEI D'ESTAFA LINGÜÍSTICA"

La diputada del PP Beatriz Gascó ha demanat al Consell que "ensenye les cartes" perquè "no pot ser que a força d'anar investigant ens assabentem del que estan estudiant els xiquets" i que "darrere de cada norma, article o iniciativa hi haja un intent de gol a tota la societat valenciana". Al seu juí, la solució és "acabar amb la llei de l'estafa lingüística" i el cessament del conseller, Vicent Marzà.

Segons ha denunciat, molts pares no saben el model lingüístic en el qual estudien els seus fills i hi ha casos en els quals van matricular als menors en una línia en castellà i "de sobte, sense que acabe el cicle, una altra il·legalitat com un pi, se li canvia al 65% d'hores en valencià". "Vergonya, obscurantisme, opacitat", ha apuntat en la seua intervenció, que ha conclòs amb moments de tensió en denunciar-se des del PP que el diputat Nadal s'ha referit a ella com a "colpista".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento