Comunitat Valenciana

Baldoví proposa als diputats nacionals del PSPV i Podem una reunió per a pactar l'agenda valenciana en els PGE

  • VALÈNCIA, 26 (EUROPA PRESS)
Joan Baldoví i Ignasi Candela
Joan Baldoví i Ignasi Candela
EUROPA PRESS
Joan Baldoví i Ignasi Candela

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha proposat aquest dilluns als diputats nacionals del PSPV i de Podem una reunió per a pactar la inclusió de "l'agenda valenciana" en els pròxims Pressupostos generals o, en el cas que no aproven, exigir al Govern mecanismes compensatoris per a "pal·liar l'infrafinançament" com la cessió del 50% de l'IVA, el Fons de Competitivitat, o el pagament per l'atenció sanitària a desplaçats.

Baldoví, en una roda de premsa al costat del diputat Ignasi Candela, ha proposat que els 15 diputats de Compromís, PSPV i Podem es reunisquen en la segona de desembre per a traslladar els "interessos del Botànic" a Madrid perquè "no té sentit que el que s'aprove a València siga només un maquillatge que no tinga el seu reflex" en el Congrés.

En eixe sentit, ha apuntat que igual que el passat any es va arribar a un acord perquè les formacions del Botànic aprovaran les esmenes que presentaren la resta de partits del Pacte, enguany ha de tornar a repetir-se la reunió per a establir l'estratègia valenciana davant les negociacions dels pròxims pressupostos.

Sobre aquest tema, ha assenyalat que Compromís no planteja una agenda tancada per a la reunió, encara que sí que han de tractar-se alguns aspectes essencials per als interessos valencians com és arrancar un compromís de calendari ferm per a un nou finançament, les inversions, el deute, la gratuïtat de l'AP7, el transport metropolità de València o dotacions culturals com l'IVAM.

Baldoví ha recordat que Compromís "va apostar pel canvi" i va recolzar la moció de censura contra Mariano Rajoy

i va permetre a Pedro Sánchez ser president per a acabar amb "sis anys de govern en contra dels interessos de la Comunitat".

No obstant açò, ha criticat que "s'ha notat una ralentització de la força que va suposar el canvi de Govern" i ha insistit que Hisenda ha d'establir ja un calendari per a canviar el sistema de finançament perquè, en cas contrari, ha advertit que "passarà com amb el PP, que passen els anys i no s'aprova".

MECANISMES DE COMPENSACIÓ

Per la seua banda, el portaveu de Compromís en la comissió d'Hisenda del Congrés, Ignacio Candela, ha proposat que mentre el Govern central no aprove el nou sistema de finançament autonòmic, s'activen diversos mecanismes que compensen tots els anys de "maltractament econòmic" patit pel poble valencià.

En eixe sentit, Candela ha explicat que des de Compromís s'ha presentat una proposta perquè l'IVA siga repartit, tal com marca la llei, en un 50% entre les autonomies i l'Estat. "Cal recordar que des de la pujada de l'IVA que va fer l'anterior ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, eixe increment que ha recaptat l'Estat no ha sigut repartit amb proporcionalitat amb les CCAA"

Així mateix, ha plantejat que tots els 2.000 milions d'euros del

fons de competitivitat autonòmic es repartisquen entre les autonomies. A la Comunitat Valenciana li correspondrien uns 600 milions.

Finalment, proposen establir un mecanisme de compensació perquè les comunitats que estiguen per davall de la mitjana estatal en termes de riquesa però paguen "com a riques", sobretot la Comunitat Valenciana i Múrcia, siguen "compensades econòmicament per a pal·liar aquesta anomalia democràtica".

Baldoví ha afegit que el Govern ha d'ingressar també a la Comunitat Valenciana els 300 milions que li deu per a compensar l'atenció sanitària dels desplaçats en vacances.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento