Comunitat Valenciana

Rectores demanen donar veu als qui han trencat el "sostre de vidre universitari"

  • Aquest dilluns s'ha celebrat a Castelló la I Cimera de Rectores de les Universitats Públiques Espanyoles.
  • En l'esdeveniment, impulsat per la Fundació Isonomía, es delimiten accions "per a aconseguir l'anhelada igualtat".
Las rectoras en la 'cumbre' de Castellón
Las rectoras en la 'cumbre' de Castellón
EUROPA PRESS
Las rectoras en la 'cumbre' de Castellón

Les rectores de les set universitats públiques espanyoles que tenen al capdavant a dones advoquen per donar veu als qui han trencat el "sostre de vidre" en la Universitat i per impulsar mesures "realistes per a aconseguir l'anhelada igualtat", tant en l'àmbit acadèmic com en les polítiques de les comunitats autònomes i l'Estat.

Així ho han posat en relleu en l'obertura de la I Cimera de Rectores de les Universitats Públiques Espanyoles, que s'ha inaugurat aquest dilluns en la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló i que analitza les polítiques universitàries en matèria de gènere.

En aquest fòrum s'han reunit les rectores de les set universitats públiques espanyoles dirigides per dones: Eva Alcón, de la Universitat Jaume I; Pilar Aranda, de la Universidad de Granada; Margarita Arboix, de la Universitat Autònoma de Barcelona; Mavi Mestre, de la Universitat de València; Nekane Balluerka, de la Universidad del País Basc; M. José Figueras, de la Universitat Rovira i Virgili, i Antonia Peña, de la Universidad de Huelva.

També han participat la directora general d'Universitats de la Generalitat Valenciana, Josefina Bueno, i la secretària general de la CRUE-Universitats, Teresa Lozano.

La trobada, impulsada per la Fundació Isonomía, té com a objectiu "donar veu a totes les dones que han trencat el sostre de vidre" en l'àmbit universitari, segons ha explicat la rectora de la UJI, Eva Alcón, qui ha assenyalat que espera que la cimera "tinga repercussions per a les universitats i també un impacte en les polítiques autonòmiques i de l'Estat".

Delimitar accions "de forma realista"

En finalitzar la cimera es redactaran unes conclusions, ja que la idea és fer-les arribar a totes les universitats públiques, independentment de qui lidere cada institució. Igualment, es pretén poder delimitar algunes accions per a dur a terme en els pròxims anys "de forma realista" ha explicat Alcón.

En l'acte d'inauguració de la jornada ha participat la directora general d'Universitats de la Generalitat Valenciana, Josefina Bueno, qui ha asseverat que "l'educació superior encara té moltes accions que iniciar per a aconseguir l'anhelada igualtat". Actualment, "només set rectores de tot el sistema públic d'universitats ostenten aquest càrrec", ha destacat la directora.

Per la seua banda, M. Teresa Lozano, secretària general de la CRUE-Universitats, ha apuntat a la universitat com a responsable en la "missió de formar ciutadans responsables".

En aquest sentit, ha comentat que "els estudis realitzats ens indiquen que el nivell d'estudis es perfila com la millor ferramenta per a explicar la discriminació en matèria de gènere i també que, a mesura que s'incrementa el nivell acadèmic, les xifres diuen que descendeix la proporció d'aquelles que han patit algun tipus de violència per part de la seua parella".

"La igualtat és cosa de totes i tots"

Així mateix, ha criticat que la presència de la dona és majoritària en la universitat des de 1990, "en les aules, però no passa el mateix en els cossos de catedràtiques i rectores". "Les professores mostren menor índex de representació conforme pugem escalons en les categories professionals", encara que "el treball de les universitats ha anat evolucionant", ha observat.

Lozano també ha insistit en la "necessitat de visibilitzar a les dones investigadores i tecnòlogues" i ha incidit que "la lluita contra qualsevol forma de violència ha de ser un compromís de tota la societat".

En aquest punt, Eva Alcón ha sentenciat: "La igualtat és cosa de totes i tots, de tot el professorat i tota les societat i en aquest sentit la UJI té des dels seus orígens l'objectiu de potenciar la igualtat".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento