Comunitat Valenciana

Morera proposa que els diputats valencians en el Congrés expliquen en Les Corts l'acord sobre la reforma de l'Estatut

  • El president de Les Corts, Enric Morera, proposarà una reunió amb els diputats valencians en el Congrés perquè expliquen en el parlament valencià l'acord al qual han arribat per a la reforma de l'Estatut d'Autonomia.

"Conceptualment, la proposta de reforma sempre ha de partir de Les Corts Valencianes, que té dret a manifestar i a rebutjar qualsevol modificació que es faça a l'acord pres en l'hemicicle valencià", ha indicat en un comunicat.

Així, ha incidit que la reforma estatutària "és una proposta valenciana i no pot vindre donada des de Madrid", per la qual cosa considera "urgent" la reunió amb els diputats perquè els representants de Les Corts puguen expressar formalment la seua postura davant la reforma i "pactar els termes de l'acord".

Morera ha recordat l'article 129.5 del reglament de Les Corts que estableix que "en el supòsit previst en l'article 81,4 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana que comporta la devolució d'un text amb missatge motivat, la Mesa de Les Corts ordenarà la seua publicació i remissió a la Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat a l'efecte del seu pronunciament en un termini no superior a cinc dies per mitjà d'un informe que haurà de ser elevat al ple".

Els grups parlamentaris de PP, PSOE, Units Podem i Ciutadans en el Congrés han aconseguit un acord per a aprovar al desembre la reforma de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, que porta pendent des de 2011. El text pactat per aquestes formacions modula la clàusula sobre inversions de l'Estat, impulsada en el seu moment per l'expresident de la Generalitat Francisco Camps, alhora que evita aquesta modificació haja de ser aprovada en referèndum pels valencians.

L'objectiu és que la modificació de la norma fonamental de la Comunitat Valenciana es puga elevar al Ple el 20 de desembre, passe al Senat i siga aprovada de forma definitiva abans de la dissolució de Les Corts a la fi del pròxim mes de març, de cara als comicis autonòmics de maig de 2019.

Aquesta reforma estatutària està pendent en el Congrés des que l'aprovaren Les Corts en 2011, quan el Parlament regional va aprovar una reforma del mateix amb la qual es pretenia afegir una clàusula per la qual la inversió de l'Estat en aquesta comunitat fóra l'equivalent al seu pes poblacional.

Els grups han acordat que el que Les Corts van aprovar en el seu moment com una disposició addicional de l'Estatut es transformarà en un nou punt de l'article 52, que versa sobre les competències exclusives de la Generalitat. Aquest canvi d'ubicació de la 'clàusula Camps' té com a objectiu evitar que la reforma estatutària haja de ser ratificada en referèndum.

I és que l'Estatut valencià estableix que qualsevol modificació del text que no afecte el marc de les competències de la comunitat ha de ser confirmada en les urnes.

Però a més d'aquesta nova ubicació, els principals grups de la Cambra han arribat a un pacte sobre el contingut del que volen que siga el futur article 52.4 de l'estatut i que inclourà una modulació de la ja famosa clàusula sobre inversions.

En la seua redacció original, la clàusula obligava al fet que la inversió de l'Estat en la comunitat fóra equivalent al pes de la seua població. No obstant açò, el Tribunal Constitucional ja ha dictat diverses sentències en les quals deixa sense efectivitat clàusules similars d'altres estatuts sota la premissa que aquestes normes no poden condicionar al Govern a l'hora d'aprovar els Pressupostos de l'Estat.

Per açò, els promotors de l'acord han volgut rebaixar el contingut de la redacció inicial i han apostat per deixar-ho en què la Generalitat "participarà en les decisions d'inversió de l'Estat" en el seu territori. Açò sí, es mantindran les mencions al pes de la població d'aquesta comunitat en relació amb la de la resta de l'Estat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento