Comunitat Valenciana

L'Ajuntament celebra la retirada del cartell "grosser" amb Barberá

  • Així s'anunciava un concert del grup musical valencià Los mocetones en una discoteca de Madrid.
  • Eixos actes "desacrediten, abans de res, als qui els promouen o defenen", segons la corporació municipal.
Imatge de Rita Barberá
Imatge de Rita Barberá
Europa Press - Archivo
Imatge de Rita Barberá

L'Ajuntament de València ha celebrat aquest dijous la retirada del cartell que amb una imatge "irrespectuosa" i "grossera" de l'exalcaldessa d'aquesta ciutat Rita Barberá anunciava el concert d'un grup musical valencià, Los Mocetones, en la discoteca 'Fun House' de Madrid.

La corporació local de la capital valenciana ha considerat "inadequat i desafortunat" l'ús del segon aniversari de la defunció de l'exalcaldessa per a mostrar aquesta imatge i ha indicat que eixos actes "desacrediten, abans de res, als qui els promouen o defenen".

El consistori s'ha pronunciat d'aquesta manera a través de la declaració institucional que ha aprovat aquesta jornada per unanimitat en el ple ordinari de novembre, després de tindre coneixement d'aquest cartell i a partir de la moció que el grup municipal del PP ha presentat en la sessió plenària, "amb caràcter d'urgència", per a condemnar la imatge i l'ús fet d'ella.

Tots els regidors de l'Ajuntament de València -integrat per Compromís, PSPV, València en Comú, en el govern, i PP i Ciutadans, en l'oposició- han manifestat d'aquesta manera el seu "més enèrgic rebuig" a iniciatives com la de l'esmentat grup musical "que pretenen traure rèdit econòmic o propagandístic mitjançant l'insult a personalitats públiques mortes que mereixen respecte i no poden defendre's dels atacs rebuts".

L'Ajuntament de València ha reiterat el seu "ferm compromís" en "la defensa de la llibertat d'expressió que consagra la Constitució" i "el dret a la dignitat de totes les persones".

Abans de començar el ple, l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó (Compromís), ha fet, preguntat pel cartell amb la imatge de Rita Barberá, una consideració "molt negativa" d'eixa il·lustració. "No té sentit utilitzar la figura d'una persona, d'una persona tan significada com és Rita Barberá, per a un tema publicitari i a més denigrant-la", ha declarat el responsable municipal, que ha expressat el seu "rebuig més clar i contundent".

El primer edil ha valorat que s'haja retirat eixa publicitat i ha ressaltat que "les campanyes de propaganda han de tindre uns límits" que en aquest cas "s'han ultrapassat clarament".

"Falta de respecte"

Per la seua banda, el portaveu del PP en el consistori, Eusebio Monzó, ha manifestat, també en declaracions als mitjans de comunicació abans del ple, la condemna a l'ús fet de la imatge de Rita Barberá per a anunciar l'esmentat concert a Madrid. "És una falta de respecte a qui fóra alcaldessa de València durant 24 anys", ha assenyalat, al mateix temps que ha recordat que ara es compleixen dos anys de la seua mort.

Monzó ha indicat que, "independentment del partit polític al que pogueren pertànyer", Barberá "representava tots els valencians". L'edil ha confiat a poder aconseguir una "condemna unànime" al cartell per mitjà de la seua moció i ha demanat que fets com aquest "no es tornen a produir".

La iniciativa del PP que ha passat a ser declaració institucional i que així ha aconseguit el suport de tota la corporació proposava que el ple de l'Ajuntament de València condemnara, "en nom de tots els valencians, la vilesa de la discoteca 'Fun House' de Madrid per l'ús de l'aniversari de la defunció de Rita Barberá per a oferir una imatge absolutament irrespectuosa i grossera de la qual fóra alcaldessa" d'aquesta ciutat "durant 24 anys".

"Creiem que aquest tipus d'actes desacrediten, abans de res, als qui els promouen o defenen", assenyalava la moció del grup municipal popular, que lamentava "la imatge distorsionada, grotesca i cruel" donada de l'exprimera edil.

"Indecent cosificació"

Així mateix, plantejava manifestar el "més enèrgic rebuig" a iniciatives "que pretenen traure rèdit econòmic o propagandístic mitjançant l'ús de l'insult groller" i "la més absurda i indecent cosificació d'un ésser humà que, en el cas de Rita Barberá, desgraciadament, ja no pot defendre's d'atacs deplorables contra el seu honor".

El PP destacava en el seu text que Barberá "va guanyar democràticament sis eleccions consecutives, cinc d'elles per majoria absoluta", així com que "durant 24 anys va ser l'alcaldessa de tots els valencians sense excepció".

En aquest sentit, el grup municipal considerava "una exigència democràtica que els membres de l'actual corporació" defenguen "com a institució a qui a tots va representar" i que condemnen "conductes mercantilistes que només poden qualificar-se de deplorables".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento