La Generalitat fomentarà l'ús del valencià amb ajudes específiques als 'llibrets' de Falles
La Generalitat fomentarà l'ús del valencià amb ajudes específiques als 'llibrets' de Falles UV/ARCHIVO

En la capital del Túria es concentra el major nombre de comissions falleres, per la qual cosa el departament que dirigeix Vicent Marzà vol fer un "acompanyament especial" amb aquesta convocatòria. "És en la ciutat on més cal incrementar l'ús del valencià lligat als llibrets i als monuments fallers", ha defès el responsable de Política Lingüística, Rubén Trenzano.

Aquestes ajudes exclusives per a les 356 comissions del 'cap i casal' estan motivades per la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco i la seua creixent participació en els premis als llibrets, detalla la Generalitat en un comunicat.

Amb la iniciativa, Educació pretén que les falles facen extensiva la llengua dels monuments i ho usen també en els llibrets, com "un element essencial per a la promoció de la festa".

En concret, les subvencions formen part de les destinades a la promoció de l'ús del valencià en l'àmbit festiu per a 2019, que s'emmarquen dins de les actuacions de la Conselleria de promoció d'activitats dirigides al foment de l'ús del valencià en el món associatiu relacionat amb les festes populars.

Per a l'obtenció de les ajudes, Política Lingüística valorarà la qualitat de l'edició, els continguts literaris, l'extensió del text escrit en valencià, la difusió del llibre i la publicitat en valencià. Es podran sol·licitar a partir de la publicació de la convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

En la convocatòria de 2018 es van destinar un total de 30.000 euros per a distribuir en 20 premis: el primer estava dotat de 4.000, el segon de 3.500, el tercer de 3.000, el quart de 2.500, el cinqué de 2.000, del sisé al dècim de 1.500 euros, de l'11 al 15 de 1.000 euros i del 16 al 20 de 500 euros. La comissió amb el primer premi va ser Na Jordana, seguida per Borrull-Socors i Castielfabib-Marqués de Sant Joan.

Consulta aquí más noticias de València.