Comunitat Valenciana

Més de tres milions per a la política de joventut en 2019

  • El pla de municipalització contractarà a 542 professionals fins a 2023 i suposa la consolidació de la Xarxa Jove.
  • Oltra compartirà les competències amb els ajuntaments per a “universalitzar les oportunitats en tot el territori”.
Mónica Oltra en roda de premsa
Mónica Oltra en roda de premsa
GVA
Mónica Oltra en roda de premsa

La Generalitat va a apostar per compartir les competències en matèria de joventut amb els ajuntaments per a acostar la gestió i ampliar així el ventall de recursos dirigits cap a aquest col·lectiu, una cosa similar al que està fent amb la dependència o els serveis socials.

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, va anunciar aquest dimarts que el pressupost del seu departament per a 2019 contempla una inversió de 3,3 milions d'euros en el pla de municipalització de les polítiques de joventut, amb l'objectiu d’“universalitzar les oportunitats per a la joventut en tot el territori”. 

En el seu primer any, el programa permetrà consolidar la Xarxa Jove amb la contractació de 96 professionals de joventut, que començaran a treballar en la implementació de la Estratègia Valenciana de la Joventut (2019-2023) i el pròxim exercici donaran serveis en 64 ajuntaments de més de 20.000 habitants i en 32 mancomunitats que engloben als municipis de menys de 20.000. Si no hi ha mancomunitat, s'acostaran les polítiques de joventut a través del suport a la xarxa, detalla la Generalitat.

Oltra va afirmar que suposarà “donar un nou sentit a les polítiques de joventut” i compliment a la Llei de Polítiques Integrals de Joventut, aprovada aquesta legislatura i que estableix que en aquest àmbit ha d'existir “una autèntica competència compartida entre la Generalitat i les administracions locals”.

Tres eixos d’acció

El pla de municipalització també respon al Pla Valencià d'Inclusió i Cohesió Social (VICS), una eina d'ordenació i direcció estratègica de les accions i mesures d'inclusió i cohesió social vinculades al territori. Està basat en tres eixos d'acció: la igualtat d'oportunitats, la cohesió social i l'equitat territorial.

En 2023, Igualtat preveu la plena implantació de l'estratègia amb un total de 542 professionals de joventut per a vertebrar les polítiques de joventut i cohesionar als joves, la qual cosa suposarà una inversió per part del Consell de 16,8 milions d'euros anuals.

Aquest programa, consensuat amb l'Associació de Professionals de Joventut i el Consell Valencià de la Joventut, garanteix –via concert local– la contractació de professionals de joventut per a coordinar, desenvolupar i executar la Estratègia. Una aposta que Oltra va relacionar amb el desenvolupament comunitari, el treball en xarxa i el voluntariat per a aconseguir una societat cohesionada, al mateix temps que “reconeix i dignifica la professió i el seu valor afegit per a aconseguir la societat inclusiva que volem”.

En definitiva, la Xarxa Jove suposa “una superestructura de coordinació autonòmica territorialitzada”, amb vista a dinamitzar i coordinar els serveis i recursos transversals d'intervenció amb joves i especial atenció a la prevenció, promoció de drets i la participació jove en tota la Comunitat Valenciana.

Formada per la Generalitat i entitats locals que tinguen entre els seus objectius la intervenció en joventut, la importància d'aquesta xarxa és el seu paper preventiu mitjançant la configuració d'una societat “crítica, lliure, basada en la igualtat d'oportunitats i els bons tractes”, va afirmar la titular d'Igualtat.

Els equips locals de joventut de la xarxa estaran formats per personal coordinador d'àrees i projectes juvenils i tècnics de joventut. El nombre variarà en funció dels habitants de les poblacions i de les mancomunitats comarcals.

Fase inicial per a 115 municipis 

El procés de municipalització de les polítiques de joventut és una aposta del Consell que durant enguany s'ha materialitzat en la concessió d'ajudes per a desenvolupar programes de joventut en 115 municipis valencians, amb una dotació d'un milió d'euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento