Comunitat Valenciana

Comunitat Valenciana serà l'autonomia que més desaccelerarà el seu creixement en 2018, encara que el PIB pujarà un 2,3%

  • El PIB de la Comunitat Valenciana creixerà un 2,3% enguany, i un 2,1% en 2019, segons les previsions per a les comunitats autònomes en 2018 i 2019 que Funcas ha presentat aquest dilluns en la seu de Kutxabank, a Bilbao. La valenciana serà l'autonomia en la qual més es desaccelere el creixement juntament amb Catalunya a causa d'un debilitament del sector servicis.
Diners, bitllets,
Diners, bitllets,
JUNTA DE ANDALUCÍA - Archivo
Diners, bitllets,

Així, segons la institució, el principal responsable del desaccelerament valencià -que també afecta la resta de comunitats mediterrànies i Canàries- és el debilitament del sector servicis, on també pesa la menor entrada de turistes.

En la construcció, l'obra residencial perd vigor, al contrari que l'obra pública. Per la seua banda, la indústria valenciana evoluciona favorablement, i el territori valencià es manté com un dels pocs en els quals les exportacions van créixer fins agost.

La Comunitat Valenciana ha sigut, al costat de Madrid i després de Canàries, la segona amb major creixement de l'ocupació fins a setembre encara que en desacceleració sobre el passat any. La taxa de desocupació serà del 15,8% i del 14,5% en 2018 i 2019, respectivament.

A nivell nacional, el menor creixement de l'economia no està afectant per igual totes les comunitats autònomes. Set d'elles acceleraran o mantindran el ritme enguany respecte a 2017, mentre que les 10 restants sí patiran desacceleració. Entre les primeres, Navarra, País Basc i Galícia creixeran encara el 3% o per damunt d'eixe nivell; Navarra i País Basc tornaran a ser les que registren major creixement en 2019, a més de Galícia i Madrid.

La millora d'eixes regions, al costat de la d'altres com Castella i Lleó i Castella-la Manxa, que es recuperen de la caiguda de l'activitat agrícola en 2017, contrasta amb la tendència general de l'economia espanyola.

Referent a açò, el director general de Funcas, Carlos Ocaña, ha assenyalat que "el creixement es manté en positiu i per damunt d'Europa però perd força".

Sense els vents de cua fins ara favorables i davant del debilitament del sector exterior, "el PIB espanyol creixerà enguany un 2,6% gràcies a una demanda interna que es manté per tres factors: la favorable evolució de la inversió de les empreses, una despesa pública expansiva i, sobretot, pel consum", ha explicat.

Per al director general de Funcas és "important" analitzar la composició del creixement per a determinar si és sostenible i adverteix que "l'economia espanyola manté un creixement relativament fort, almenys en comparació de la resta de la UE, però amb una evident debilitat: el creixent pes de la demanda interna i el decreixent pes del sector exterior no són sostenibles, particularment en un país amb un deute públic tan elevat".

DEBILITAT DEL TURISME

Si a les comunitats més dinàmiques els caracteritza un sector industrial diversificat, uns servicis de mercat competitius i la construcció, una de les variables que més està pesant en altres regions és el turisme.

La ralentització del sector afecta les economies de comunitats com Balears, Canàries, Catalunya, Comunitat Valenciana i, en menor mesura, Andalusia, que compensa eixa tendència pel bon comportament d'altres sectors i la revitalització del teixit productiu.

En opinió de Raymond Torres, director de Conjuntura de Funcas, també preocupen "el pes de l'automòbil en les comunitats on la producció no s'ha ajustat al desplaçament de la demanda cap a vehicles menys contaminants i la pèrdua de població en edat de treballar que penalitza els territoris rurals i amb un important envelliment demogràfic".

ATUR

D'acord amb les divergències en el creixement, Raymond Torres ha apuntat que a la fi de 2019 la taxa d'atur serà inferior al 10% en set comunitats (Aragó, Cantàbria, Castella i Lleó, Catalunya, Navarra, País Basc i La Rioja).

"En un horitzó no molt llunyà, aquests territoris podrien experimentar situacions d'escassetat de mà d'obra en alguns sectors", ha conclòs. En l'altre extrem, l'atur encara rondarà el 20% a Andalusia, Canàries i Extremadura.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento