Comunitat Valenciana

La Generalitat ampliarà la compra d'habitatges per a lloguer social

  • Al pla d'enguany, d'11 milions d'euros, se sumaran els 40 pressupostats per a l'exercici 2019. 
  • A València, els pisos es valoraran entre 1.200 i 2.300 euros el metre quadrat en funció de les zones.
  • Requisits: hauran de tenir menys de 50 anys i ascensor, i estar lliures de pagaments i en condicions d'ús.
  • Ximo Puig reivindica el pla com la garantia d’”un dret fonamental” per als ciutadans.
Reunió pla d'adquisició de vivenda
Reunió pla d'adquisició de vivenda
GVA
Reunió pla d'adquisició de vivenda

La Generalitat destinarà enguany 11,2 milions d'euros a la compra d'habitatges, una xifra que s'incrementarà fins als 40 milions en 2019 amb l'objectiu d'ampliar el parc públic per al lloguer social. La mesura pretén facilitar l'accés de la ciutadania “a llars assequibles i dignes” que garantisquen la seua capacitat de decisió i els permeten desenvolupar els seus projectes de vida.

Així ho va anunciar aquest dijous el cap del Consell, Ximo Puig, després de mantenir una reunió amb la consellera d'Habitatge, María José Salvador, i diferents associacions per a abordar el pla d'adquisició d'habitatges de la Generalitat i la seua incorporació al parc públic, una iniciativa que el president va qualificar d’”innovadora i nova”. Per a la convocatòria d'enguany, tant la ciutadania com les entitats bancàries tenen fins al 22 de novembre per a posar a la disposició de la Generalitat els seus habitatges.

Se sotmetran a un procediment de concurs públic pel qual s'hauran de valorar els immobles que s'oferisquen, seguint els preus de referència dels mòduls de VPO per a habitatge usat i que, segons les zones, es valorarà en un màxim de 2.300 euros per metre quadrat i un mínim d'1.200 €/m2 a València.

Així, per exemple, un habitatge de 70 metres pot oscil·lar entre 80.000 i 160.000 euros, va explicar la consellera. En tot cas, es tracta d'una referència per a fer les ofertes, i la Generalitat realitzarà després una taxació per a comprovar el seu preu real i presentar, si escau, una contraoferta. També es valorarà la demanda en el municipi, la tipologia i les característiques, així com l'estat de conservació.

Els pisos que poden inscriure's han de complir una sèrie de requisits: tenir menys de 50 anys d'antiguitat, ascensor si estan en altura, almenys un dormitori, saló-menjador i una cuina, i estar lliures de pagaments i en condicions d'habitabilitat, així com també una tipologia plurifamiliar que no estiga fora d'ordenació.

En aquesta primera edició del pla d'adquisició d'habitatge públic, la Generalitat espera comprar prop de 100 habitatges amb l'objectiu de garantir després “un lloguer assequible i un habitatge digne” –a un preu entre 150 i 300 euros al mes– no solament a persones en situació de vulnerabilitat, sinó també a “tots aquells col·lectius de joves o persones que no poden accedir a una llar en el mercat de renda lliure”, va subratllar María José Salvador.

“Un dret fonamental”

Amb els 11,2 milions d'euros d'aquesta primera edició, la Generalitat preveu comprar immobles en 176 municipis en els quals prèviament s'ha estudiat que existeix “escassa o nul·la oferta” de lloguer assequible, va apuntar la responsable autonòmica d'Habitatge. “Aquest Govern treballa perquè l'habitatge siga un dret fonamental, un dret humà que siga un dels pilars de l'estat del benestar al costat de sanitat, educació, pensions i dependència”, va prosseguir Salvador.

Per la seua banda, Puig va recordar a tots aquells que posen a la disposició de la Generalitat el seu habitatge que d'aquesta manera possibilitaran “un dret fonamental” a un habitant de la Comunitat Valenciana, ja que “és imprescindible generar posicions en les quals la ciutadania puga exercir la llibertat”.

El president va ressaltar a més que aquesta iniciativa està alineada “amb les polítiques d'habitatge del Govern d'Espanya”, un escenari que segons Puig ha d'aprofitar-se “al màxim” per a aconseguir “un primer gran objectiu” com és el lloguer, ja que el parc públic de la Comunitat ha tingut històricament “un dèficit enorme” d'habitatges en aquest règim.

Puig: “El parc estava destrossat”

El cap del Consell va assenyalar la necessitat d'afavorir les llars de lloguer “per a reequilibrar aquest mercat” i va expressar que aquesta no és “l'única línia” que impulsarà, perquè, després de “posar en valor el parc d'habitatges, que estava destrossat”, es buscarà escometre altres mesures com la finalització d'obres que van quedar paralitzades en el passat. Així mateix es va comprometre a “bandejar l'intrusisme” i a “aquells que delinqueixen”, en al·lusió al fenomen dels apartaments turístics.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento