Comunitat Valenciana

La Generalitat destinarà 40 milions a la compra de vivendes en 2019 per a posar-les en lloguer social

  • VALÈNCIA, 8 (EUROPA PRESS)
Reunió pla d'adquisició de vivenda
Reunió pla d'adquisició de vivenda
GVA
Reunió pla d'adquisició de vivenda

La Generalitat Valenciana invertirà enguany 11,2 milions d'euros per a la compra de vivendes una xifra que s'incrementarà fins als 40 milions en 2019 amb l'objectiu d'ampliar el parc públic de vivendes per al lloguer social.

La mesura pretén facilitar l'accés de la ciutadania "a llars assequibles i dignes" que garantisquen la seua capacitat de decisió i els permeten desenvolupar els seus projectes de vida.

Així ho ha anunciat aquest dijous el president de la Generalitat, Ximo Puig, després de mantindre una reunió amb la consellera de Vivenda, María José Salvador, i diferents associacions per a abordar el pla d'adquisició de vivendes de la Generalitat i la seua incorporació al parc públic, una iniciativa que el president ha qualificat d'"innovadora i nova".

Per a la convocatòria d'enguany, tant la ciutadania com les entitats bancàries tenen fins al 22 de novembre per a posar la seua vivenda a la disposició de la Generalitat que se sotmetran a un procediment de concurs públic pel qual s'hauran de valorar les vivendes que s'oferisquen, seguint els preus de referència dels mòduls de VPO per a vivenda usada i que segons les zones, es valorarà en un màxim de 2.300 €/m2 de vivenda a València ciutat i un mínim de 1.200 €/m2.

Així per exemple, una vivenda de 70 m2 pot oscil·lar entre 160.000 o 80.000 euros, ha explicat la consellera. En tot cas això és una referència per a fer les ofertes i la Generalitat farà després una taxació per a comprovar el seu preu real i presentar una contraoferta. També es valorarà la demanda en el municipi, el tipus i característiques de l'estat de conservació.

La vivendes que poden inscriure's han de complir una sèrie de requisits: tindre 50 anys d'antiguitat com a màxim, ascensor si estan en altura, almenys un dormitori, saló-menjador i una cuina i estar lliures de pagaments i en condicions d'habitabilitat, així com també una tipologia plurifamiliar que no estiga fora d'ordenació.

En aquesta primera edició del pla d'adquisició de vivenda pública, la Generalitat espera comprar prop de cent vivendes amb l'objectiu de garantir després "un lloguer assequible i una vivenda digna" -a un preu entre 150 i 300 euros al mes-, no només a persones situació de vulnerabilitat, sinó també a "tots aquells col·lectius de joves o persones que no poden accedir a una llar en el mercat de renda lliure", ha subratllat la consellera Salvador.

Amb els 11,2 milions d'euros d'aquest primera edició la Generalitat preveu comprar al voltant cent vivendes en 176 municipis en els quals prèviament s'ha estudiat que existeix "escassa o nul·la oferta" de lloguer assequible, ha apuntat la consellera.

"Aquest Govern treballa perquè la vivenda siga un dret fonamental, un dret humà que siga un dels pilars de l'estat del benestar al costat de sanitat, educació, pensions i dependència", ha prosseguit Salvador. Per aquest motiu, en 2019 s'invertirà "com mai" en solucions habitacionales perquè es passa "a un augment del 82% en la inversió i s'ha aconseguit una xifra de 165 milions d'euros que no té precedents", ha ressaltat.

Per la seua banda, el cap del Consell ha recordat tots aquells que posen a la disposició de la Generalitat la seua vivenda que d'aquesta manera possibilitaran "un dret fonamental" a un habitant de la Comunitat Valenciana, ja que, "és imprescindible generar posicions en les quals la ciutadania puga exercir la llibertat".

El president ha ressaltat a més que aquesta iniciativa està alineada "amb les polítiques de vivenda del Govern d'Espanya", un escenari que segons Puig ha d'aprofitar-se "al màxim" per a aconseguir "un primer gran objectiu" com és el lloguer, ja que el parc públic de la Comunitat ha tingut històricament "un dèficit enorme" de vivendes en aquest règim.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento