Comunitat Valenciana

Urbanisme proposa derrocar i reedificar el Bloc Portuaris

  • L'opció que defensa el regidor del PSPV costaria 13,7 milions, que haurien d'assumir els propietaris.
  • Els danys en l'estructura de l'edifici i les okupacions, principals esculls per a la rehabilitació. 
  • Les alternatives són l'expropiació, l'enderrocament o la creació d'una nova estructura en paral·lel, segons Sarrià.
  • Dels 168 pisos, es troben habitats 117, 65 d'ells legalment i 52 okupats.
Bloc portuaris
Bloc portuaris
CONCEJALÍA URBANISMO AYUNTAMIENTO DE VALÈNCIA
Bloc portuaris

El regidor d'Urbanisme en l'Ajuntament de València, el socialista Vicent Sarrià, va donar a conèixer ahir les tres alternatives plantejades per a l'edifici conegut com a Bloc Portuaris i el cost de cadascuna d'elles. Sarrià advoca per demolir-lo i reedificar-lo atenent als danys estructurals que presenta l'immoble.

Aquesta opció tindria un cost de 13,7 milions d'euros que haurien d'assumir els propietaris dels 168 habitatges que hi ha en aquesta construcció: Generalitat, Ajuntament i privats. Sarrià va explicar que una altra de les eixides plantejades per a aquesta edificació, situada en el barri del Cabanyal i que “en aquest moment es troba fora d'ordenació” segons el planejament vigent, és l'expropiació i l'enderrocament, que tindria un cost de 9,6 milions d'euros.

La tercera, una rehabilitació integral, suposaria crear una nova estructura “en paral·lel”, perquè “no serviria l'actual”, i una inversió de 14,3 milions. L'edil, que es va pronunciar d'aquesta manera durant una trobada amb els mitjans de comunicació, va subratllar que aquests càlculs s'han fet amb “preus oficials” i segons valoracions de l'Institut Valencià d'Edificació.

Així mateix, va destacar la necessitat d'aconseguir “una solució consensuada” per a abordar el futur del Bloc. L'elecció d'una de les tres opcions plantejades, que ja han sigut traslladades als propietaris privats, haurà d'acordar-se en el si del govern municipal que conformen Compromís, PSPV i València en Comú, i posteriorment amb la Generalitat. Després d'açò, va insistir que aquesta decisió, “seriosa”, “s'ha de prendre coralment”, “abordant tots els camins” i “en breu” amb el Consell.

Sarrià va precisar que Ajuntament i Generalitat, “donada la complexitat, la situació de l'immoble i les característiques dels propietaris, molts i alguns sense recursos”, han decidit abordar aquesta actuació mitjançant una “gestió directa” amb la qual rehabilitar o reedificar, implicaria la redacció d'un Pla d'Actuació Aïllada.

El titular d'Urbanisme va considerar que l'opció de l'enderrocament seguint l'establit “en la normativa vigent” i contemplant “el reallotjament de propietaris i ocupants legítims” és “la més ràpida” i la que es podia haver dut a terme ja, però “no la preferida” per l'Executiu local. De les 168 habitatges de l'immoble 77 són públiques –34 de Pla Cabanyal, 36 de la Generalitat i 7 de l'Ajuntament– i 91 privades. En total hi ha 117 cases habitades, en concret 65 legalment i 52 il·legalment.

Mesures socials i reallotjaments 

Segons Sarrià, la decisió final haurà d'anar acompanyada de “mesures socials” i d'un pla de reallotjament per als “ocupants legítims”. Defensa “no deixar a ningú en el carrer”, però afig que les institucions “no poden regalar una casa a ningú” ni “fer habitatges privats amb diners públics”.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento