Comunitat Valenciana

L'IVAM es "rellança" internacionalment en el seu 30 aniversari

  • El museu acollirà fins a 13 exposicions, com les de Fernand Léger i Jean Dubuffet, entre altres.
  • També s'aprofundirà en les relacions amb altres centres, amb col·laboracions amb prestigioses institucions.
  • La seu de la institució a Alcoi està previst que òbriga el pròxim 16 de novembre amb distintes propostes.
Leger, Two Women Holding Flowers, T00246
Leger, Two Women Holding Flowers, T00246
TATE PHOTOGRAPHY / MARK HEATHCOTE
Leger, Two Women Holding Flowers, T00246

La major exposició a Espanya dedicada a Fernand Léger, una amplísima mostra de Jean Dubuffet, la creació per part de Paco Roca d'un original còmic en el museu o l'inici de la marxa de la nova seu d'Alcoi són alguns dels 'plats forts' de la programació de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) per al 2019, quan es commemora el seu 30 aniversari.

Es tracta d'una oferta "que no és la culminació de res", sinó un punt de partida per a "construir el futur" d'una institució "cada vegada més sòlida, arrelada al seu territori però alhora més plural i internacional". Així ho ha asseverat el director de l'IVAM, José Miguel G. Cortés, que ha donat a conéixer els detalls de la programació al costat del conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà.

En total, l'IVAM albergarà en el seu centre Julio González de València 13 exposicions al llarg del pròxim any, a les quals cal sumar les tres que acollirà l'IVAM CADA Alcoi i les que l'entitat cultural portarà al MAXXI de Roma, Alcobendas -coincidint amb ARCO-, Barcelona, Xàbia i als Caixafòrum de Catalunya.

El de 2019 serà també un exercici en el qual s'aprofundirà en les relacions internacionals, amb col·laboracions amb prestigioses institucions com la Tate de Liverpool, el MUCEM de Marsella, Jeu de Paume de París i Fundació Gulbenkian de Lisboa.

La major retrospectiva a Espanya sobre Léger

Si enguany una de les principals 'estreles' del programa va ser Joan Miró, per al seu 30 aniversari el museu valencià acollirà la major retrospectiva exhibida a Espanya sobre l'autor francés Fernand Léger (Argentan, 1881-Gif-sud-Yvette, 1955), que s'inauguará al maig en la Galeria 1.

Coproduïda amb la Tate, reunirà més de 140 peces procedents de museus com el MOMA, el Pompidou o el Reina Sofia. Léger és un nom fonamental de la pintura del segle XX que entronca molt bé amb dos "pols" de l'IVAM, com són el pop art i la seua influència posterior en el còmic, ha fet notar Cortés.

Un altre dels noms propis de la temporada serà el de Jean Dubuffet (Le Havre, França, 1901-París, 1985), que desembarcarà a l'octubre amb una mostra coproduïda amb el MUCEM de Marsella amb el títol 'Un bàrbar a Europa'. La selecció, amb més de 100 obres, posarà en relleu com l'autor va obrir l'art a altres cultures.

A més, s'inauguraran una sèrie de mostres vinculades a la història de l'IVAM. En aquest bloc figuren '1989. La fi del segle XX', 'Temps convulsos' i 'Julio González i les avantguardes'. Una altra constant en la programació del museu en els últims anys, ha subratllat el seu director, és la visibilització de les dones, que en 2019 es plasmarà en exposicions centrades en Zineb Sedira -realitzada al costat del Jeu de Paume de París i la Fundació Gulbenkian de Lisboa-, Susana Solano i Lara Almarcegui.

Paral·lelament, el museu manté per al 2019 la línia expositiva denominada 'IVAM Produeix'. Per a la intervenció en la façana de l'edifici, s'ha demanat la participació de dos dones artistes: Soledad Sevilla, que realitzarà la seua intervenció al gener, i Carmen Calvo, qui la farà al setembre. El col·lectiu d'arquitectes alacantins ARANEA s'encarregarà de dur a terme la intervenció de l'esplanada durant els mesos d'estiu.

Un còmic de Paco Roca

Quant al còmic, la seua presència segueix ferma en l'IVAM amb el projecte de Premi Nacional Paco Roca, que crearà una obra gràfica pensada per al museu que recrearà en les seues parets de manera que galeria i còmic es "fusionaran".

Pel que fa a la seu d'Alcoi, que comptarà amb una "personalitat pròpia" i l'obertura de la qual està prevista el pròxim 16 de novembre, les propostes seran 'Pintura espanyola en la col·lecció l'IVAM', 'Filant idees, teixint art' i 'La societat del rendiment', totes amb dones com a comissàries, una cosa que "no és per casualitat", ha subratllat Cortés.

El conseller Vicent Marzà ha recalcat, per la seua banda, que l'IVAM és "una de les puntes de llança en matèria cultural" de la Comunitat Valenciana, la qual cosa s'ha reflectit en els comptes de la Generalitat, que contemplen 1 milió d'euros més per a arribar als 8,8 milions d'inversió.

"Reunió fructífera" amb el Ministeri

Sobre aquesta qüestió, el conseller ha comentat que en la reunió que va mantindre aquest dimarts amb el ministre de Cultura, José Guirao, va tornar a plantejar la necessitat que l'aportació a l'IVAM se situe a l'altura de la qual reben de l'estat altres institucions museístiques espanyoles. Ha assegurat que el ministre va estar receptiu i ha postil·lat: "Va ser una reunió fructífera que tindrà resultats positius per a l'IVAM".

A preguntes dels mitjans, Marzà ha defés que l'ampliació de l'IVAM ha de ser "orgànica i natural" i que s'està fent amb iniciatives com el centre d'Alcoi o el Jardí de les Escultures, que exposarà una sèrie de peces que s'estan redefinint perquè hi haja presència de creadores.

Fons Renau

També està creixent la col·lecció, ha assenyalat el conseller, que ha recordat les negociacions per a incorporar el Fons Renau. Sobre aquesta compra, ha al·ludit a les converses per a establir un acord econòmic satisfactori per a totes les parts i que per açò s'ha incrementat el capítol d'inversions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento