Comunitat Valenciana

La PAH València i els Iaioflautes denuncien la "injustícia suprema" de la decisió sobre les hipoteques

  • VALÈNCIA, 7 (EUROPA PRESS)
Concentració de la PAH i els Iaioflautes en Ciutat de la Justícia de València
Concentració de la PAH i els Iaioflautes en Ciutat de la Justícia de València
Europa Press
Concentració de la PAH i els Iaioflautes en Ciutat de la Justícia de València

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) València s'ha manifestat aquest dimecres a les portes de la Ciutat de la Justícia d'aquesta ciutat per a denunciar la "injustícia suprema" que per a aquest col·lectiu suposa la decisió de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem que estableix que són els clients els qui han d'assumir el pagament de l'impost sobre hipoteques.

Amb la decisió presa aquest dimarts després de dos jornades de deliberacions i per 15 vots davant de 13, la Sala corregeix d'aquesta forma la secció de l'alt tribunal que va innovar la doctrina a mitjan octubre i decideix tornar a la jurisprudència anterior, favorable a les entitats bancàries.

Membres de la PAH i dels Iaioflautes de València, a més de representants de Podem, han protestat aquest dimecres per aquesta decisió davant els jutjats valencians, on han corejat consignes com 'La banca mana, el Suprem obeïx', 'Anem a lluitar, la vivenda és un dret, ja n'hi ha prou d'especular' o 'Suprema estafa, suprem robatori'.

Un dels portaveus de la plataforma, Jesús González, ha explicat que "la sentència del TS ja és suficient per a dir que és una presa de pèl absoluta de la democràcia i de la independència dels jutges". "És la primera vegada que el TS en 24 hores es desdiu de tres sentències que ja eren fermes i que marcaven la línia que pagaren els bancs", ha apuntat en aquest sentit.

González ha lamentat que esperaven que "com a mínim" el ple del Suprem reconeguera que el pagament corresponia a les entitats bancàries i que el debat girara entorn de la retroactivitat de la mesura. "Però això era una segona part del debat. Es tractava de reconéixer que era un espoli, un robatori", ha expressat.

Així mateix, ha censurat "tota la parafernàlia que han fet de la pujada i baixada de les borses i el fet que el president de la sala haja estat durant no sé quants anys combinant el seu càrrec amb ensenyaments en la universitat propietat de la banca i que el despatx de la seua família defenga directament a la banca en els tribunals".

El portaveu de la PAH ha criticat que "durant 25 anys hem estat pagant a la Hisenda pública com a conseqüència d'una clàusula abusiva que posa el banc en totes les hipoteques", per la qual cosa ha denunciat que aquesta decisió del TS suposa "una injustícia suprema", davant la qual van a continuar manifestant el seu desacord aquest divendres davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) i el dissabte a Madrid, davant del propi Tribunal Suprem al costat de la resta de PAH del país, partits i sindicats.

Així, ha indicat que, a més de les mobilitzacions, les PAH continuarà amb una "defensa jurídica" i "a tots els nivells" perquè la justícia europea "ja li ha llegit la cartilla al TS espanyol en diverses ocasions, per exemple amb les clàusules sòl". "Ja li han dit mil vegades a la justícia espanyola i a tot el sistema hipotecari que no s'ajusta a la defensa dels consumidors", ha agregat.

LA SENTÈNCIA "PERJUDICA ELS CIUTADANS"

Per part de Podem, la diputada en Les Corts Cristina Cabedo ha destacat que la mobilització de la PAH "mostra que aquesta sentència beneficia la banca i perjudica els ciutadans" i ha afirmat que la formació morada "va a estar al costat de la PAH perquè afecta el conjunt de la ciutadania".

Sobre la decisió del TS, la parlamentària ha assegurat que "deixa en mal lloc al poder judicial, perquè es veu que clarament ha rebut instruccions per a esmenar-se a si mateix quan això és una cosa excepcional en la trajectòria del poder judicial".

"Això ho tenim fàcil de solucionar, quan el poder judicial es reforme de tal forma que les persones que siguen jutges i jutgesses no els pose el Consell General del Poder Judicial, que al seu torn està vinculat al poder legislatiu, confirmat pel cap d'Estat", ha posat en relleu Cabedo.

En aquesta línia, la diputada ha conclòs: "Si s'asseguren unes regles del joc que dividisquen realment els poders, el poder judicial no tindrà eixes pressions per part d'altres poders".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento