Comunitat Valenciana

El Ministeri de Cultura s'incorporarà al Patronat del Palau de les Arts

  • Marzà declara que es tracta d'un "pas importantíssim" fruit del "treball conjunt entre diferents administracions".
  • El conseller recorda les millores quant al finançament estatal en matèria cultural experimentades recentment.
Representació en el Palau de les Arts de València
Representació en el Palau de les Arts de València
©MIGUEL LORENZO Y MIKEL PONCE
Representació en el Palau de les Arts de València

El Ministeri de Cultura entrarà a formar part del Patronat del Palau de les Arts Reina Sofia de València i nomenarà als seus representants en l'organisme, un "pas importantíssim" reivindicat en repetides ocasions pel Govern valencià.

Així ho ha asseverat el conseller d'Educació Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, després de mantindre la seua primera reunió formal amb el ministre de Cultura, José Guirao, amb l'objectiu de tractar diversos temes relacionats específicament amb la cultura de la Comunitat Valenciana.

A l'eixida de la trobada, el representant de l'Executiu autonòmic ha agraït "el criteri propi" de Guirao i ha expressat la seua satisfacció pels avanços concrets obtinguts. Igualment, ha lloat la "capacitat de treball conjunt entre diferents administracions, una bona mostra del que hauria de ser en el futur i havia d'haver sigut en el passat".

En aquest sentit, Marzà ha explicitat els diferents punts de millora quant al finançament estatal en matèria cultural per al territori valencià i que ha aconseguit "el compromís d'actuació immediata" en tres temes: la incorporació de la representació del Ministeri de Cultura en el Patronat de les Arts; la construcció de l'Arxiu Històric de Castelló de la Plana i la reforma de la Biblioteca Pública Azorín d'Alacant.

Incorporació en la pròxima reunió del Patronat

D'aquesta manera, els seients reservats als representants del Ministeri de Cultura i a l'INAEM en l'òrgan de gestió del teatre d'òpera de València seran ocupats en breu i la seua incorporació es farà efectiva ja en la convocatòria del pròxim Patronat, que està previst per a abans de final d'any.

Quant a l'Arxiu Històric de Castelló, el conseller ha recordat que "és de les poques províncies de l'Estat que encara no compta amb un espai d'aquestes característiques". "I el ministre -ha emfatitzat- ens ha transmés que la construcció s'iniciarà a principis de 2020, un compromís que complirà amb una reivindicació històrica de la ciutadania, que hem fet nostra des que vam governar".

Calendari de millores

A més, ha subratllat la importància de "tindre un calendari de les millores de la Biblioteca Pública Azorín d'Alacant, un espai del Ministeri que gestiona la Conselleria, així com els detalls de com s'organitzarà el servici de biblioteca mentre es realitzen les obres".

En la reunió, Marzà ha fet una radiografia de les grans línies d'actuació de l'actual Consell que, segons ha considerat, "han passat d'una política cultural de l'ocurrència de l'anterior govern a un treball des de l'estratègia amb el pla 'Fes Cultura'".

En eixa línia, ha detallat els augments en matèria cultural en els pressupostos del govern del Botànic, que han passat dels 79 milions d'euros de 2015 als 120,6 milions assignats a la proposta de comptes del pròxim exercici que es debatrà en Les Corts Valencianes.

Així mateix, ha destacat "l'aplicació del Codi de Bones Pràctiques en la Cultura Valenciana a l'hora de triar direccions de centres culturals autonòmics, els augments pressupostaris en inversió cultural autonòmica a l'IVC, Les Arts, l'IVAM, el CMCV i el Museu de Belles arts de València, la creació de diferents espais de diàleg i consens amb els sectors culturals com la MECUV o les dades positives que s'estan aconseguint en consum cultural al territori valencià fruit de l'aplicació de diferents mesures contemplades al pla 'Fes Cultura'", han informat des de la Generalitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento