Comunitat Valenciana

La PAH València rebutja la revisió de la sentència de les hipoteques davant el TSJCV: "Tomba la democràcia"

  • La Plataforma d'Afectats per les Hipoteques (PAH) de València s'han concentrat a les portes del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) per a preguntar-se "on està la justícia de veritat" davant la reunió del Ple de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem, que estudia aquest dilluns si seran els bancs els que finalment paguen l'impost d'hipoteques. Aquest col·lectiu denuncia que la revisió d'aquesta sentència "tomba la democràcia i tomba absolutament tot".
Concentració de la PAH davant el TSJCV
Concentració de la PAH davant el TSJCV
EUROPA PRESS
Concentració de la PAH davant el TSJCV

Així ho ha assegurat aquest dilluns en declaracions als mitjans el portaveu de la PAH València Jesús González, en el transcurs de la mobilització que els afectats per les hipoteques han protagonitzat a les portes del TSJCV, al costat d'altres col·lectius com els Iaioflautes, on han cridat "Aquesta justícia no ens representa!" i han mostrat cartells d''Stop Desnonaments' i una pancarta sobre les propostes de les PAH per a la llei de Vivenda.

Jesús González ha qualificat d'"insòlita" la revisió de la sentència que estipula que el pagament de l'impost d'actes jurídics correspon abonar-ho als bancs perquè, ha assenyalat, "mai havia passat que després de dictades tres sentències del Tribunal Suprem (TS) que ja han creat jurisprudència i en les quals s'anul·la un article del reglament, que després d'això, de sobte l'endemà es pose a plorar el propi Suprem dient que açò cal revisar-ho i que la banca va a patir molt".

"Hi ha una cosa evident", ha continuat el portaveu de la PAH València, que ha manifestat: "Qui ha pagat fins ara l'impost? Ho hem pagat nosaltres, o siga que quan la banca perd hi ha problemes i els milers de milions que hem pagat nosaltres d'eixe impost que no procedia pagar-ho... Aleshores què passa? Ací no hi ha robatori? Això és un robatori, això és un espoli directament".

Des de la plataforma també veuen "realment estrany" -"encara que no ens crida especialment l'atenció perquè ja ha passat altres vegades", ha agregat- és que "el màxim òrgan judicial de l'Estat espanyol es desdiga". "El que han dit set magistrats que han firmat una sentència l'endemà ja no val perquè els bancs estan perdent en la borsa. Això tomba la democràcia i tomba absolutament tot. No estem disposats a consentir-ho", ha criticat.

Així mateix, ha assenyalat que "si els bancs introduïen una clàusula en els contractes que deia que havíem de pagar absolutament totes les despeses i impostos que es generaven pels contractes hipotecaris" i "eixa clàusula s'ha declarat ja abusiva", en conseqüència "els efectes de la clàusula s'han de retrotraure al moment en què cadascun firma el contracte". "Això és el que hauria de passar hui", ha subratllat.

"QUE EL TS NO SUAVITZE LES RESPONSABILITATS"

En la mateixa línia s'ha pronunciat un altre dels portaveus de la PAH, José Luis González, que ha explicat que volen que el TS ratifique "la sentència 1505 de 2008 que determina amb claredat que el subjecte passiu de les hipoteques i per tant el que es beneficia fonamentalment és la banca" i, per tant, reclamen que "això siga així" i a més que "la retroactivitat d'aquest efecte siga completa". "Que el TS no suavitze les responsabilitats com ja ens té acostumats", ha destacat.

José Luis González també ha titlat de "bastant vergonyós" que "un Tribunal Suprem córrega de seguida a canviar un plantejament". "És inaudit, és la primera vegada que es fa, perquè realment té repercussions econòmiques en la banca i ens preguntem: No ha tingut repercussions socials i econòmiques en milers i milers de famílies desnonades? Quasi 700.000 desnonaments fets amb una llei hipotecària injusta? Aquesta sensibilitat que mostren amb la banca no ens pareix un criteri just ni democràtic", ha lamentat.

En aquest sentit, ha posat en relleu que "si es demostrara que aquest moviment que ha fet el president de la Sala respon una cridada d'un poder fàctic com és la banca, allò que s'estaria produint és que s'està trencant l'estat de dret i la separació de poders".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento