Comunitat Valenciana

El Premi Jaume I d'Economia afirma que si els bancs han de pagar l'impost d'hipoteques repercutiran el cost

  • El premi Rei Jaume I en Economia, el catedràtic Xavier Freixas, ha advertit aquest dilluns que si el Suprem decideix que els bancs siguen els qui finalment paguen l'impost d'hipoteques aquestes entitats "repercutiran el cost" i, a més, si "es canvia les regles del joc a mitat partit" serà "molt negatiu" perquè imposaran també "una prima d'incertesa".
Hipoteques de pisos
Hipoteques de pisos
Europa Press - Archivo
Hipoteques de pisos

Freixas, en una roda de premsa al costat dels altres cinc guanyadors d'enguany, s'ha referit així preguntat per la reunió d'aquest dilluns dels 31 magistrats que integren la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem per a fixar doctrina sobre qui paga l'impost d'actes jurídics documentats (impost sobre hipoteques) i si revoquen o mantenen la decisió de les sentències d'una secció d'aquesta Sala que van acordar que siguen els bancs els que assumisquen el tribut.

Sobre aquest tema, ha constatat que els bancs "van a repercutir aquests costos en cas que hagen d'assumir-ho ells". Per tant, ha mantingut que "l'única diferència" és si hi ha un canvi en "l'eficiència" si "és més car que ho abone el que subscriga la hipoteca o el banc" i "ací pràcticament no hi ha diferència".

En eixe sentit, ha considerat que és "importantíssim no canviar les regles del joc al mig del partit" perquè "aplicar una retroactivitat és una transferència de recursos que no s'entén molt siga de tres, cinc o de 50 anys".

D'aquesta manera, ha mantingut que si canvien les regles del joc "s'introdueix incertesa en el mercat", la qual cosa és "molt negatiu" perquè els bancs "ha de posar una prima d'incertesa" perquè "demà la dació en hipoteques és possible, o canvia un altre aspecte en benefici dels consumidors".

Així, davant aquesta possibilitat els bancs "imposaran uns tipus d'interés més elevats per a compensar del risc possible d'una sentència d'aquest tipus".

D'altra banda, ha apuntat que no es pot parlar de "frenada econòmica" ja que considera que és una expressió "excessiva" i hauria de parlar-se de "convergència amb la mitjana europea". Així, si Espanya ha crescut per damunt de la mitjana és "raonable que ara hi haja una convergència cap a la mitjana europea i estiguem per davall del creixement anterior".

Així mateix, ha comentat que és "cert que hi ha hagut un sanejament a la banca" però ha constatat que s'està en un "context que ha canviat molt, amb noves tecnologies, crowdfunding i el desenvolupament d'intel·ligència artificial" que fa el negoci bancari "estiga canviant".

Per açò, ha apuntat que des d'aquest punt de vista és "possible que hi haja una sobrecapacitat que significa que els bancs hauran de reduir i tindre més ordinadors i menys empleats".

El jurat del Premi Rei Jaume I d'Economia reconeix Xavier Freixas, doctor en Economia per la Universitat de Tolosa i actual director del Departament i Catedràtic en Economia Financera i Comptabilitat en la Universitat Pompeu Fabra, com un dels principals experts mundials en economia financera, i de forma especial en micro i macroeconomia del sistema bancari.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento