Comunitat Valenciana

Sanitat, Educació i Igualtat es porten el 60% del pressupost de 2019, amb augment del 27% en la conselleria d'Oltra

  • Les consellerias de Sanitat Universal i Salut Pública, Educació, Investigació, Cultura i Esport i Igualtat i Polítiques Inclusives aglutinen el 60% del pressupost de la Generalitat per a 2019 -amb un total de 13.285 dels 22.092 milions globals-, un percentatge similar al dels comptes de l'actual exercici, i destaca en aquests tres departaments l'increment del 27% que registra la conselleria liderada per Mónica Oltra.

Un any més és Sanitat la que compta amb una major dotació en termes absoluts, amb 6.635,4 milions i un increment del 3,1%, amb el que el departament que dirigeix la socialista Ana Barceló comptarà amb 245 milions més respecte al pressupost de 2018. Li segueix Educació (la segona conselleria en volum de recursos si no es té en compte el servici del deute), amb 5.121,6 milions, un 7,1% més que enguany.

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives d'Oltra és la tercera conselleria que més creix per darrere de Vivenda i de Transparència, amb 1.528,2 milions, un 27,7% més, un "esforç" que la vicepresidenta ha destacat per a aproximar-se a la mitjana estatal.

Amb tot açò, segons ha ressaltat el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, la despesa diària en aquestes tres consellerias 'socials' és de 36,4 milions (18,2 en Sanitat, 14 en educació i 4,2 en Igualtat i Polítiques Inclusives).

A més, quasi el 90% de la despesa de personal de l'administració valenciana es destina a Sanitat (46,2%, amb un gasto de 2.718 milions) i Educació (43,1%, 2.539 milions), mentre que Igualtat suposa un 2,2% (128,8 milions).

DEPENDÈNCIA I RENDA D'INCLUSIÓ

Oltra, que ha subratllat que es demostra amb aquests comptes la "ferma voluntat de seguir governant per a les persones", revertir les polítiques del passat i procurar un "futur de prosperitat", ha assenyalat que amplien "drets consolidats i busquen la justícia social" amb polítiques fetes "amb el cap i el cor".

Ha subratllat que els comptes que proposa el Consell per a 2019 augmenta un 44% la partida per a atenció a persones en situació de dependència, amb 114 milions més, amb el que es preveu poder incorporar 24.000 nous beneficiaris.

A més, la Renda Valenciana d'Inclusió comptarà amb 100 milions davant dels 88,5 de 2018 i la Xarxa Valenciana d'Igualtat comptarà amb 5,3 milions d'euros, la qual cosa permetrà arribar a 100 agents d'igualtat i cobrir totes les mancomunitats i municipis de més de 20.000 habitants. Es destinaran 3,3 milions a l'Estratègia Valenciana de la Joventut per a la contractació a través dels ajuntaments de 96 tècnics de joventut.

Segons ha dit, açò és una mostra que "les polítiques socials inverteixen i creen ocupació estable, no deslocalitzable i ben remunerat".

INFRAESTRUCTURES SANITÀRIES I POBRESA FARMACOLÒGICA

Per la seua banda, Soler ha explicat en relació al pressupost de Sanitat que compta amb 1.143 milions més que en 2015 i continua creixent per a acostar-se a la despesa real sanitària, que quan van entrar ascendia a 1.600 milions, una "barbaritat" que impedia pagar factures per no tindre la consignació pressupostària necessària, la qual cosa al seu torn afectava el període mitjà de pagament a proveïdors.

Ha assenyalat que "no es pot arreglar tot en un any ni en aquesta legislatura" però estan intentant posar tot el possible per a fer-ho i, de fet, s'han interioritzat ja 1.000 milions, amb el que quedarien 600. "En un parell d'anys podem equilibrar la despesa real amb la pressupostària", ha indicat.

Soler ha subratllat la "major aposta per l'assistència sanitària de la legislatura: 4.416 milions" i l'increment de 42 milions (un 42,6%) en inversions incloses en el Pla de Dignificació d'Infraestructures Sanitàries i el Pla d'Atenció Primària. Així mateix, es destinen 93 milions per a ampliar el col·lectiu a atendre en la lluita contra la pobresa farmacològica.

EDIFICANT I BO INFANTIL

Pel que fa al departament de Vicent Marzà, es destinen 289 milions per al Pla Edificant, i en clau universitària es consignen 31 milions per a beques universitàries, "més del doble que en l'anterior legislatura", s'impulsa la investigació amb 52 milions (un 31%) més, i es destinen 8 milions per a millores del personal laboral i 12 milions per a personal d'administració i servicis (PAS) i docent investigador (PDI).

Així mateix, s'amplia a 51 milions el fons d'ajudes per a famílies que matriculen als seus fills en les escoletes de 0-3 anys i en matèria cultural es consignen 39 milions per a l'Institut Valencià de Cultura i pugen un 15% les línies per a potenciar el sector del llibre.

Per a la Promoció del Valencià i Gestió del Multilingüisme es consignen 17,88 milions d'euros i per al Museu de Belles arts 5,35 milions. Figuren 16,3 milions per a finançar despeses de funcionament i de les seues activitats de la Fundació Palau de les Arts i una altra de 7,3 milions per a les despeses corrents i activitats de l'IVAM.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento