Comunitat Valenciana

Deu alumnes de la UPV presenten en Boston una "minifactoria" que podria arribar a imprimir insulina a casa

  • Un grup de deu alumnes de la Universitat Politècnica de València (UPV) viatja aquest dimecres a Boston per a participar en iGEM,el concurs de biologia sintètica més important del planeta, en el qual presentaran el seu projecte Printeria, una "minifactoria" de la grandària d'una caixa de sabates capaç d'imprimir en l'ADN d'un bacteri. A mitjà termini, aquesta màquina podria servir fins i tot per a imprimir insulina a casa segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.
Equip d'alumnes
Equip d'alumnes
UPV
Equip d'alumnes

Fa dos anys, l'equip iGEM de la UPV "va fer història" en la competició de biologia sintètica organitzada pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) en guanyar una medalla d'or i dos premis especials. Van participar 306 equips de tot el món i solament tres van quedar per davant de la universitat valenciana en el medaller. Ara, altres deu alumnes de la Politècnica aspiren a repetir aquella "increïble gesta".

Per a açò, compten amb Printeria, una màquina capaç d'imprimir en l'ADN d'un bacteri, una "minifactoría" de la grandària d'una caixa de sabates amb la qual viatgen a Boston. Està pensada com una "poderosa ferramenta" didàctica, artística i com un sistema d'automatització de processos de laboratori però, a mitjà termini, podria servir fins i tot per a imprimir insulina a casa.

Des de la UPV han recordat que els bacteris són els organismes més abundants del planeta, atés que es poden trobar en tots els hàbitats terrestres i aquàtics: en aigües calentes, en deixalles radioactives, en les profunditats del mar o en l'interior de l'escorça terrestre. D'aquesta manera, Printeria pretén que en un futur no molt llunyà siga possible també modificar-les de forma casolana amb aquest instrument, "un artefacte tan senzill com una impressora domèstica", han destacat.

MÉS ASPIRANTS QUE MAI

En aquesta ocasió, els iGEM UPV s'enfronten a 340 equips, un 10% més que en 2016, entre els quals es troben rivals de primer nivell: Harvard, Yale, Oxford, MIT, Cambridge, Imperial College de Londres, Columbia, Sant Diego, ETH Zuric, Stanford, Munic, Delft, UCLA, Sorbona, Aalto... Un total de 78 aspirants són nacionals i la resta procedeixen de tots els racons del planeta. Així, encara que la competició és nord-americana, la presència xinesa és majoritària, ja que un de cada tres equips viatja en representació del país asiàtic.

En aquest certamen internacional s'espera la presència de més de 4.000 persones entre alumnes participants, instructors (300), jutges (100), desenes de voluntaris, representants d'empreses i públic en general. Per açò es diu la Giant Jamboree (quedada gegantesca). Per a albergar a tots ells, l'organització ocuparà pràcticament les 38 sales i els 6.650 m2 disponibles del Centre de Convencions Hynes, un dels majors de Massachusetts.

CINC DIES DE COMPETICIÓ

Els equips exposaran el seu treball i respondran les preguntes d'experts, competidors, empreses del sector i públic visitant del 24 al 28 d'octubre i, un a un, presentaran el seu projecte en el gran auditori. L'equip de la Universitat Politècnica de València passarà la prova el dissabte 27 d'octubre a les 11.00, hora local, les 17.00 hores a Espanya.

Des que la UPV participa amb un equip totalment propi, que a més compta amb l'ajuda de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP, centre mixt UPV-CSIC), l'Institut Universitari de Matemàtica Pura i Aplicada (IUMPA) i l'Institut Universitari d'Automàtica i Informàtica Industrial (ai2).

L'equip iGEM UPV és una comunitat d'alumnes i egressats integrats en la plataforma Generació Espontània, llançada des de la Universitat Politècnica de València per a ajudar els seus estudiants més competitius i internacionals. Sota aquest paraigua, la UPV desplega un programa de suport institucional a les associacions més actives perquè duguen a terme les seues activitats extracurriculars (participació en esdeveniments, competicions, concursos internacionals, programes de voluntariat) i servisquen d'exemple a la resta de l'alumnat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento