Comunitat Valenciana

Cada any es detecten uns 4.000 nous casos de càncer de mama a la Comunitat

  • L’oncòloga Ana Lluch destaca la necessitat de conscienciar sobre la importància de la investigació.
  • S'estima que una de cada vuit dones patirà aquesta malaltia al llarg de la seua vida.
Detección precoz del cáncer de mama.
Detección precoz del cáncer de mama.
Detección precoz del cáncer de mama.

Cada any es detecten al voltant de 4.000 nous casos de càncer de mama a la Comunitat Valenciana. Segons les dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), a Espanya es registren uns 27.000 casos anuals i en el món es diagnostica un nou cas cada 30 segons. De fet, s'estima que una de cada vuit dones patirà aquesta malaltia al llarg de la seua vida.

Així ho ha recordat aquest divendres el Grup d’Investigació en Biologia en Càncer de Mama de l’Incliva, coordinat per l’oncòloga Ana Lluch, en un comunicat difós amb motiu del Dia del Càncer de Mama que es commemora el 19 d'octubre.

Aquest grup estudia des de fa anys les causes biològiques del càncer de mama per a poder afrontar els casos més complicats -al voltant d'un 15% d'aquests tumors tenen un origen desconegut i és més difícil abordar-los- i identificar a les pacients amb majors riscos de patir la malaltia.

Un altre dels seus objectius és estendre a un major nombre de població la "medicina personalitzada i de precisió" amb tractaments menys agressius, menys tòxics i més eficaços, i adaptats a cada pacient i a cada tumor.

L'últim informe de l'Associació Espanyola Contra el Càncer revela que el càncer de mama representa un terç de tots els càncers femenins i constitueix la primera causa de mortalitat per qualsevol malaltia oncològica entre les dones espanyoles. Actualment, se situa en segon lloc en incidència a Espanya, per sobre del càncer de pròstata, amb 32.825 nous casos en 2018.

En els últims anys hi ha hagut un considerable increment dels casos de càncer de mama, al voltant del 30%. En la majoria de les ocasions, els tumors es detecten en les primeres fases de la malaltia i, per tant, poden guarir-se. De fet, i gràcies a la investigació, 8 de cada 10 dones superen el càncer de mama als cinc anys de ser diagnosticades.

No obstant açò, en l'actualitat el percentatge d'efectivitat en els tractaments del càncer de mama és "alt", sent una de les patologies en la qual més s'ha avançat. "Fa 30 anys hi havia un 60% d'èxit i hui s'arriba a guarir el 85% dels casos", destaquen des de l’Incliva.

50.000 menors de 40 anys cada any 

Encara que el càncer de mama pot manifestar-se a qualsevol edat i la seua prevalença segueix sent major en dones menopàusiques, existeix un percentatge cada vegada més alt de diagnòstic en menors de 40 anys, al voltant d'un 10% dels casos i majoritàriament en dones amb antecedents familiars.

S'estima que en aquest segment de la població cada any es detecten 50.000 nous casos, i la incidència va en augment a Europa. Açò, unit al fet que la maternitat s'ha retardat en la societat espanyola, fa que cada vegada es donen més casos de càncer de mama en dones que encara no han tingut el seu primer embaràs. "Per a elles, conservar la seua fertilitat és important, i per als investigadors, un nou repte a tenir en compte", apunten des de l’Incliva.

Precisament, algunes de les línies de treball del Grup d’Investigació en Biologia del Càncer de Mama de l’Incliva estan orientades al diagnòstic i tractament del càncer de mama en dones joves, i al llarg de tot l'any l'Institut col·labora amb diverses iniciatives solidàries per a recaptar fons que ens ajuden a finançar diferents projectes. Un d'ells, dirigit per la doctora Gloria Ribas, està dedicat al càncer de mama en dones menors de 35 anys. Un altre, coordinat per la doctora Pilar Eroles, té com a objectiu l'estudi biològic del càncer de mama Triple Negatiu, molt agressiu i habitual en els casos de menors de 40 anys.

Campanyes

La detecció precoç és un element fonamental per a tractar el càncer de mama en les seues primeres fases. Per a conscienciar sobre la importància de l’autoexploració i de les revisions i mamografies periòdiques, en 2014 es va llançar la campanya 'I Touch Myself Project'. La iniciativa compta des de llavors amb el suport de la Breast Cancer Network Austràlia i amb la participació de rostres coneguts i anònims, entre ells l'actriu Olivia Newton-John.

Es va crear com un homenatge a la cantant Chrissy Amphlett, líder del grup Divinyls morta a causa d'aquesta malaltia. Enguany, el vídeo de l'esportista Serena Williams cantant la cançó 'I touch myself' s'ha viralitzat en xarxes socials i ha posat de manifest, una vegada més, la importància de la detecció primerenca per a tractar la malaltia.

Tornant a Espanya, i amb motiu del Dia del Càncer de Mama 2018, el Grup Espanyol d’Investigacaió en Càncer de Mama (GEICAM) ha llançat la campanya #AyúdameaInvestigar. El seu objectiu és fomentar la participació de les pacients que han patit càncer de mama en assajos clínics, una cosa essencial per a conèixer més la malaltia i poder desenvolupar nous tractaments. Nombrosos rostres coneguts col·laboren amb aquesta iniciativa, també la Dra. Lluch, Cap de Servei d'Hematologia i Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic Universitari de València.

En el vídeo, l’oncòloga destaca la necessitat de conscienciar a les institucions públiques i privades i a la societat en general sobre la importància dels assajos clínics i de la investigació per a seguir avançant.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento